Путін здивований словами Зеленського, але говорить про позитив на Донбасі

Четвер, 19 грудня 2019, 11:10
Путін здивований словами Зеленського, але говорить про позитив на Донбасі

Президент Росії Володимир Путін заявив, що його здивували слова президента України Володимира Зеленського з приводу зміни або перегляду мінських угод, але він констатує позитивні зміни у питанні Донбасу.

Джерело: пресконференція Путіна 19 грудня

Пряма мова Путіна: "Немає нічого крім мінських угод і мене дуже насторожила заява президента Зеленського, після того як він виїхав з Парижа, про те, що може бути перегляд мінських угод...

Потрібен прямий діалог з Донбасом. Його немає. Зараз було оголошено, що внесені якісь зміни пов'язані з децентралізацією. Це що замість мінських угод?

Але в мінських угодах написано, що якщо це стосується Донбасу, це повинно бути узгоджено з цими регіонами.

Що стосується майбутньої зустрічі у квітні, то вона стане актуальною, якщо будуть відбуватися якісь позитивні зміни. Вони є, треба про це сказати об'єктивно.

По-перше, закон про особливий статус продовжений, по-друге, проведено відведення військ у декількох ключових точках.... Скоротилася кількість обстрілів, хоча вони до сих пір зберігаються.

Є й позитив, є і речі, які насторожують. Це все предмет для обговорення.

І в цілому продовження роботи в нормандському форматі доцільне".

Деталі: Він відмовився характеризувати Зеленського. За його словами, це проти його принципів.

За його словами, ключ мінських угод - закон про особливий статус Донбасу на постійній основі, але ні нинішня, ні попередня влада України цього не робить.

Що було раніше: 9 грудня 2019 року вперше з 2016 року відбулася зустріч у "нормандському форматі" на найвищому рівні та двосторонні зустрічі лідерів країн.

За підсумками зустрічі, сторони дали прес-конференцію та узгодили комюніке, де є тези про особливий статус Донбасу та "формулу Штайнмаєра".

Глави держав домовилися зустрітися ще раз через 4 місяці у Берліні (Німеччина).

Це була перша зустріч президента України Володимира Зеленського і президента РФ Володимира Путіна. За словами Зеленського, із Путіним не вдалося домовитися про новий контракт щодо транзиту газу, президенти узгодили новий обмін за формулою "всіх на всіх", розмежування на трьох нових ділянках на Донбасі.

Про окупацію Криму поговорити не вдалося.

Читайте також: Офіс президента опублікував комюніке паризького саміту. Повний текст

Перша нормандська: як та у чому Зеленський переміг Путіна на саміті в Парижі

Альона Мазуренко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування