Уряд провів екстрене засідання через газові переговори з РФ – нардеп

Середа, 25 грудня 2019, 01:31
Уряд провів екстрене засідання через газові переговори з РФ – нардеп

Кабінет міністрів у вівторок ввечері провів екстрене засідання щодо газових переговорів з Росією.

Джерело: народний депутат Олексій Гончаренко у Telegram, Українська правда 

Пряма мова: "Формат засідання повністю закритий – ДСК (для службового користування)".

Деталі: Зі слів Гончаренка випливає, що засідання тривало близько години.

Інших подробиць депутат на повідомив.

За даними Української правди, в ході засідання уряду було ухвалено кадрові рішення щодо губернаторів - звільнення глав Львівської області та Закарпаття та розгляд кандидатури на посаду глави Сумської області.

За інформацією УП, основним претендентом на крісло глави Сумщини є Роман Семенуха - екснардеп від Самопомочі.

Ще одним питанням, що було розглянуто на засіданні уряду - енергетика, в ході розгляду питання по контракту з "Газпромом" багато доповідав міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель.

Рішень по суті в ході засідання не ухвалювали, Кабмін взяв дані до відома та уповноважив "Нафтогаз" готувати документи для транзиту російського газу. 

За інфорацією УП, на поточному тижні планується ще одне засідання Кабінету міністрів.  

Що вчора було на кабміні: кадрові рішення по губернаторах: це звільнення у Львові та Закарпатті. Плюс - розгляд кандидатури на Сумщині - туди, за нашими даними, Романа Семенуху готують - це екснардеп Самопоміч. Інше питання - це енергетика. Оржель багато доповідав по контракту з Газпромом про транзит газу. Рішень по суті ніяких не приймали - Кабмін взяв дані до відома і уповноважив Нафтогаз готувати документи для транзиту російського газу.

Читайте також: 

За крок до контракту: чим закінчилися газові перемовини Росії та України і де був Коболєв

Нагадаємо:

  • "Нафтогаз" підготував проєкти контрактів, готових до підписання, новий раунд перемовин з російським "Газпромом" щодо транзиту газу через територію України відбудеться 26 грудня.
  • 20 грудня представники Єврокомісії, України та РФ досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.
  • За підсумками переговорів у Мінську Росія та Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну й врегулювання взаємних вимог.
  • Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко назвав новий газовий контракт з російським "Газпромом" "складним для всіх сторін компромісом".
  • Домовленості передбачають підписання контракту на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років, мінімальний обсяг 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів - у наступні 4 роки, відкликання майбутніх судових позовів "Нафтогазу" і "Газпрому", згоду "Газпрому" виплатити Україні грошима до Нового року більше 2,9 млрд доларів згідно рішення Стокгольмського арбітражу. 
  • Також міністр енергетики та захисту довкілля Оржель заявив, що "Нафтогаз" відкличе позов проти російського "Газпрому" на 12,25 мільярдів доларів
  • Усі документи мають бути підписані до кінця поточного року.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування