Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа ексберкутівців: акцію під Лук'янівським СІЗО згортають

Неділя, 29 грудня 2019, 12:14
Справа ексберкутівців: акцію під Лук'янівським СІЗО згортають

Противники обміну ексберкутівців, яких суд звільнив у суботу під особисте зобов'язання, завершують акцію під Лук'янівським СІЗО, що тривала з вечора суботи.

Джерело: співкоординатор "Руху опору капітуляції" Олександр Іванов у коментарі "Громадському"

Пряма мова: "Цю інформацію я прочитав щойно, що "Беркут" обміняли. Що можу сказати? Сьогодні було розтоптане правосуддя та Революція Гідності. Жодних шансів тепер покарати вбивць Небесних сотні, з'ясувати правду — немає. Я думаю, акція буде закінчуватися, оскільки мета її, на жаль, не була досягнута", — сказав Іванов.

Деталі: Також біля СІЗО була присутня народна депутатка від "Європейської Солідарності" Вікторія Сюмар. Її пустили в будівлю і повідомили, що "незаконно утримуваних" осіб наразі у будівлі немає.

Що передувало: У неділю адвокат Ігор Варфоломєєв повідомив, що п'ятеро ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, приїхали на КПВВ Майорське на Донеччину для участі в обміні утримуваними особами.

Апеляційний суд Києва у суботу ввечері змінив запобіжний захід на особисте зобов'язання п'яти обвинуваченим у розстрілах на Майдані ексберкутівцям, які перебувають у списках на обмін.

Олег Янішевський, Сергій Зінченко та Павло Аброськін до цього перебували під вартою, а Сергій Тамтура й Олександр Маринченко - під нічним та цілодобовим домашнім арештом. 

Після цього група активістів заблокувала виїзди з Лук'янівського СІЗО, щоб не дозволити вивезти трьох ексберкутівців для участі в обміні. Станом на ранок неділі вони залишалися біля СІЗО, не маючи інформації, чи вивезли колишніх беркутівців.

У неділю на КПВВ "Майорське" проходить обмін утримуваними особами між Україною і ОРДЛО. 

Передісторія:

  • Ексспівробітників "Беркута" звинувачують у розстрілі учасників масових протестів на київському Майдані Незалежності та вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.
  • У лютому 2014 року бійців спецроти "Беркуту" Сергія Тамтуру та Олександра Маринченка затримали за підозрою у розстрілі активістів Євромайдану.  
  • У березні-квітні 2014 року за підозрою у розстрілі майданівців затримали екс-беркутівців Сергія Зінченка, Павла Аброськіна і їхнього командира Дмитра Садовніка.
  • У липні 2014 року затримали ще одного підозрюваного у цьому злочині – екс-беркутівця Олега Янишевського.
  • У вересні 2014 року Садовніка відпустили під домашній арешт, а у жовтні 2014 року екс-командир роти "Беркута" втік.
  • Згодом стало відомо, що РФ дала громадянство екс-командиру "Беркута" Дмитру Садовніку та 9 екс-бійцям спецроти, обвинуваченим у розстрілі 48 активістів Євромайдану у лютому 2014 року.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування