У Кремлі не готові говорити про перспективи газового контракту з Україною

Понеділок, 30 грудня 2019, 11:30
У Кремлі не готові говорити про перспективи газового контракту з Україною

У президента Росії Володимира Путіна не стали відповідати на питання про перспективи укладення газового контракту між РФ і Україною до кінця року, зазначивши непростий характер переговорів.

Джерело: Інтерфакс з посиланням на прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова

Пряма мова: "Поки нічого сказати. Йдуть переговори, ведеться робота, вона непроста. Поки не будемо забігати вперед і робити якісь прогнози".

Читайте також: За крок до контракту: чим закінчилися газові перемовини Росії та України і де був Коболєв

Передісторія: 

  • 20 грудня представники Єврокомісії, України та РФ досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.
  • За підсумками переговорів у Мінську Росія та Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну й врегулювання взаємних вимог.
  • Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко назвав новий газовий контракт з російським "Газпромом" "складним для всіх сторін компромісом".
  • Домовленості передбачають підписання контракту на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років, мінімальний обсяг 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів - у наступні 4 роки, відкликання майбутніх судових позовів "Нафтогазу" і "Газпрому", згоду "Газпрому" виплатити Україні грошима до Нового року більше 2,9 млрд доларів згідно рішення Стокгольмського арбітражу. 
  • Також міністр енергетики та захисту довкілля Оржель заявив, що "Нафтогаз" відкличе позов проти російського "Газпрому" на 12,25 мільярдів доларів
  • 24 грудня "Нафтогаз" підготував проекти контрактів, готових до підписання, і анонсував, що новий раунд перемовин з російським "Газпромом" щодо транзиту газу через територію України відбудеться 26 грудня.
  • Переговори російської та української делегацій почалися в австрійській столиці в четвер, продовжилися в п'ятницю і тривали всі вихідні

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування