Керівництво поліції Києва могло фальсифікувати докази щодо стрілянини в Княжичах – ЗМІ

Середа, 4 грудня 2019, 11:15

Керівники столичної поліції могли підробити службові документи, аби приховати докази щодо причин смертельної перестрілки між правоохоронцями у селі Княжичі в 2016 році.

Джерело: рапорт слідчих генпрокуратури, який опублікувало "Слідство.Інфо"

Дослівно: "Прокурори дізналися, що керівники київської поліції, зокрема, начальник Андрій Крищенко, його тодішній заступник Віталій Стрижак, колишній начальник карного розшуку Леонід Курята та інші могли підробити офіційні документи після перестрілки, аби сфальсифікувати докази".

Дослівно рапорт прокурора Дем’янюка: "З метою приховання тяжких та особливо тяжких злочинів (…) організували складання та видачу завідомо неправдивих офіційних документів (планів, рапортів, та інших документів) про організацію проведення слідчих дій та заходів".

Деталі: У ГПУ підтвердили, що розслідується кримінальне провадження щодо підробки документів, але підозру поки нікому не оголосили. У зв’язку з реформою цю справу передали до Державного бюро розслідувань.

Журналісти звернулися за коментарем до начальника поліції Києва Андрія Крищенка, але той не захотів спілкуватися на тему ймовірної підробки документів. 

Нагадаємо: 

  • Перестрілка у Княжичах на Київщині сталася у ніч на 4 грудня 2016-го року. Київська поліція організувала  спецоперацію із затримання банди ймовірних грабіжників будинку, але під час її проведення між різними підрозділами поліції почалася перестрілка.
  • Тієї ночі загинуло 5 правоохоронців: двоє поліцейських розвідників, двоє співробітників поліції охорони та командир групи спецпризначенців КОРДу.
  • Слідство встановило, що керівники спецоперації допустили численні порушення та помилки: помилилися з будинком, який мали грабувати злочинці, і не повідомили про проведення заходу місцевій поліції. 
  • Справа слухається в Броварському суді Київської області. На лаві підсудних — п’ятеро співробітників поліції. Зокрема, колишній начальник карного розшуку Києва Леонід Курята. Їм інкримінують організацію умисного вбивства поліцейських та службове недбальство. Жоден з них не перебуває під вартою.
  • 30 серпня 2017 року генпрокурор Юрій Луценко назвав 3 підозрюваних у смертельній перестрілці в Княжичах, що сталася уночі 4 грудня 2016 року. Тоді загинуло 5 правоохоронців.
  • Пізніше Печерський районний суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та одягнення електронного браслету для двох підозрюваних у розстрілі поліцейських у Княжичах: КОРДівцю Андрію Курті та столичному слідчому Роману Мариновському.
  • Наприкінці грудня 2017 року стало відомо, що Окружний адміністративний суд Києва поновив на посаді колишнього начальника карного розшуку Головного управління Національної поліції в Києві Леоніда Куряту, звільненого через причетність до перестрілки в Княжичах. У 2018 році Курята очолив поліцію прифронтового міста Бахмут на Донеччині.
  • У листопаді 2017-го Окружний адмінсуд також поновив на посаді командира взводу поліції охорони, якого звільнили за причетність до перестрілки в Княжичах.