У Зеленського опублікували фото доказів збиття літака МАУ

Субота, 11 січня 2020, 11:50
У Зеленського опублікували фото доказів збиття літака МАУ
Фото Офісу президента

Президент Володимир Зеленський заявляє, що українські фахівці і оперативний штаб при РНБО отримували всю необхідну інформацію щодо катастрофи літака.

Джерело: Зеленський у Facebook, Офіс президента

 
Фото Офісу президента

Пряма мова Зеленського: "У страшній трагедії в Тегерані Україна показала, що має на кого покластися. І оперативний штаб при РНБО в цілому, і група експертів в Ірані зокрема працювали цілодобово й ретельно. Їм надавали всю потрібну інформацію.

Україна вже знає причину трагічної загибелі 176 людей, але повинна продовжити роботу для завершення юридичної частини розслідування".

Дослівно Офіс президента: "Нашим фахівцям в Ірані було надано всі відео-, фото- та інші матеріали для аналізу процесів, які відбувалися та відбуваються в Тегерані. На підставі зібраної інформації завдяки роботі нашої експертної групи ми мали достатньо даних, щоб розуміти, що розслідування відбудеться об’єктивно та в стислі терміни.

Політична частина роботи завершена. Наші фахівці продовжують працювати, щоб провести всі необхідні юридичні процедури".

Деталі: Офіс президента також опублікував фото з отворами в корпусі літака, що утворилися внаслідок дії уражуючих елементів.

 

Що передувало: У суботу вранці Іран офіційно визнав, що помилково збив ракетою літак МАУ.

Президент Ірану Хасан Рухані виступив із заявою про те, що країна "глибоко шкодує про цю трагічну помилку". Він також заявив, що дії військових, які призвели до загибелі українського лайнера, будуть розслідуватися.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій та офіційних вибачень по дипломатичних каналах.

Передісторія:

  • Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомляв, що серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу).
  • Пізніше Канада уточнила, що на борту перебувало 57 її громадян. 
  • 9 січня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив дані розвідки, які свідчать про те, що український "Боїнг" збила іранська ракета.
  • Крім того, у четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також заявив про наявність певного об'єму інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.
  • Після цього президент України Володимир Зеленський закликав США, Канаду та Велику Британію надати докази, які стосуються катастрофи літака МАУ в Ірані.
  • 10 січня глава СБУ Іван Баканов заявив, що Служба безпеки розглядає дві пріоритетні версії авіакатастрофи літака рейсу PS 752 в Ірані: потрапляння ракети й теракт.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування