Джонсон назвав заяву Ірану про збиття українського літака важливим кроком

Субота, 11 січня 2020, 15:33

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон назвав визнання Ірану про те, що він збив український пасажирський літак, "важливим першим кроком".

Як повідомляє "Європейська правда", відповідна заява розміщена на сайті британського уряду.

"Визнання Іраном того, що рейс 752 авіакомпанії" Міжнародні авіалінії України "був збитий помилково їх збройними силами, є важливим першим кроком. Це буде неймовірно важкий час для всіх тих сімей, які втратили близьких у таких трагічних обставин. Ми зробимо все можливе, щоб підтримати родини чотирьох британських жертв і забезпечити, щоб вони отримали відповіді, які вони заслуговують ", - йдеться в заяві.

"Тепер нам потрібно всеосяжне, прозоре і незалежне міжнародне розслідування і репатріація загиблих. Велика Британія буде тісно співпрацювати з Канадою, Україною та іншими нашими міжнародними партнерами, які постраждали в результаті цієї аварії ", - додав прем'єр.

Джонсон зазначив, що цей трагічний інцидент лише підкреслює важливість деескалації напруженості в регіоні.

"Ми всі можемо ясно бачити, що подальший конфлікт лише призведе до нових жертв і трагедій. Життєво важливо, щоб всі лідери тепер прагнули до політичного виходу з кризи", - додав він.

Що передувало: У суботу вранці Іран офіційно визнав, що помилково збив ракетою літак МАУ.

Президент Ірану Хасан Рухані виступив із заявою про те, що країна "глибоко шкодує про цю трагічну помилку". Він також заявив, що дії військових, які призвели до загибелі українського лайнера, будуть розслідуватися.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій та офіційних вибачень по дипломатичних каналах.

Передісторія:

  • Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомляв, що серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу).
  • Пізніше Канада уточнила, що на борту перебувало 57 її громадян. 
  • 9 січня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив дані розвідки, які свідчать про те, що український "Боїнг" збила іранська ракета.
  • Крім того, у четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також заявив про наявність певного об'єму інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.
  • Після цього 10 січня президент України Володимир Зеленський закликав США, Канаду та Велику Британію надати докази, які стосуються катастрофи літака МАУ в Ірані. Він заявив, що версія про влучання ракети в літак "не виключається, але станом на сьогодні не є підтвердженою".
  • 10 січня глава СБУ Іван Баканов заявив, що Служба безпеки розглядає дві пріоритетні версії авіакатастрофи літака рейсу PS 752 в Ірані: потрапляння ракети й теракт.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування