Законопроєкт про децентралізацію знімуть з розгляду Ради

Четвер, 16 січня 2020, 11:02
Законопроєкт про децентралізацію знімуть з розгляду Ради

Керівництво "Слуги народу" спільно з президентом та іншими фракціями вирішили зняти з розгляду і доопрацювати з урахуванням пропозицій опозиції законопроєкт про децентралізацію влади.

Джерело: заява глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії в кулуарах парламенту, "Інтерфакс-Україна", офіс президента

Пряма мова Арахамії: "Ми спілкувалися з нашими колегами в залі і у них є зауваження з приводу повноважень префектів.

Тому ми вирішили зараз це питання зняти з розгляду і доопрацювати його разом з колегами з інших фракцій для того, щоб знайти компромісну позицію, в тому числі, попрацювати з Асоціацією міст України, знайти компромісну ситуацію і після того виносити законопроєкт в зал".

Деталі: За його словами, таке рішення ухвалили після переговорів з главами парламентських фракцій і груп, а також консультацій з президентом Володимиром Зеленським.

Відповідний законопроект №2598 "Про внесення змін до Конституції України (про децентралізацію влади)" повинні прийняти 300 голосами.

Зараз до складу фракції "Слуга народу" входять 247 нардепів.

Згодом на сайті президента з'явилася інформація про його зустріч із лідерами фракції "Слуга народу".

Відзначається, що "внесення змін до Конституції стосовно реформи децентралізації потребує детального обговорення та консультацій з представниками всіх сторін", тому президент відкликає законопроєкт і скеровує його на доопрацювання.

Знати більше: Округи та префекти. Як в Україні можуть з'явитися "смотрящіє" від Зеленського

Передісторія:

  • 31 серпня 2015 року Верховна Рада у першому читанні підтримала зміни до Конституції щодо децентралізації влади.
  • У липні 2019 року Корнієнко як голова виборчого штабу партії "Слуга народу" заявляв, що команда президента планує провести реформу адміністративного устрою, замінивши державні адміністрації префектурами. 
  • 13 грудня Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади – і 16 грудня з’явився його текст: президент пропонує ліквідувати поняття "район"; запровадити "округ" та інститут префектів замість держадміністрацій; окреслити такі адміністративно-територіальні одиниці, як громада, округ, область, АР Крим.
  • Співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко заявила на це, що президент Зеленський скасовує демократичну реформу децентралізації і вводить "смотрящих" і диктатуру.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News