Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чотирьом "прокурорам" у справі "26 лютого" повідомили про підозру

Субота, 22 лютого 2020, 14:42
Чотирьом прокурорам у справі 26 лютого повідомили про підозру

У справі "26 лютого" чотирьом працівникам незаконно створеної "прокуратури Республіки Крим" повідомлено про підозру за незаконне кримінальне переслідування учасників мітингу біля ВР Криму на підтримку територіальної цілісності України. 

Джерело: прокуратура АР Крим, джерела УП у правоохоронних органах

Деталі: За інформацією джерел Української правди, йдеться про прокурорів Супрягу, Алексеєва, Корнеєва та Романовського. 

Дослівно: "Прокурори", реалізовуючи політику держави-окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнського населення в Криму, розуміючи, що на території півострова діють виключно норми законодавства України, порушили заборону переслідувати осіб, які перебувають під захистом Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року за дії, вчиненні до початку окупації".

"Прокурори Республіки Крим" порушили норми міжнародного гуманітарного права, передбачені статтями 31, 64, 65, 67, 70, 75 Конвенції. 

"Під час кримінального переслідування проукраїнських активістів за нібито організацію масових заворушень, "прокурори" незаконно застосовували кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство РФ". 

Деталі: За даними слідства, впродовж року троє "прокурорів" систематично клопотали перед "судом" про обрання та продовження тримання під вартою одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу.

При цьому одна з "прокурорів відділу" підтримувала державне обвинувачення у судових засіданнях та брала участь у судових дебатах, безпідставно звинувачуючи особу у злочині, якого він не вчиняв. Внаслідок цих дій "суд" засудив одного з керівників Меджліса кримськотатарського народу до 8 років позбавлення волі.

Підозрюваних оголошено в розшук, вживаються заходи для встановлення їхнього місцеперебування. 

Знати більше: "Справа 26 лютого". Рідні про політв'язнів Кремля

Нагадаємо, 

  • 26 лютого 2014 року під будівлею Верховної Ради Криму відбулися сутички між сепаратистами та противниками анексії Криму. Після захоплення півострова Росією місцева влада масово переслідує активістів та журналістів, які на тій акції підтримували Україну, особливо – кримських татар.
  • У 2015 році на анексованому півострові окупанти почали судити групу кримськотатарських активістів за участь в мітингу на підтримку територіальної цілісності України, що відбувся 26 лютого 2014 року. Учасників мітингу звинуватили в участі у масових заворушеннях. 
  • Згодом суд розділив справу "26 лютого" на дві: окремо - по одному з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтему Чийгозу, і окремо по іншим фігурантам процесу - Алі Асанову, Мустафі Дегерменджі, Ескендеру Кантемірову, Таляту Юнусову, Ескендеру Емірвалієву, Арсену Юнусову й Ескендеру Небієву.
  • 11 вересня "Верховний суд" окупованого Криму засудив Чийгоза до 8 років ув'язнення в колонії.
  • 20 лютого 2020 р. прокуратура автономної республіки Крим повідомила про підозру двом прокурорам незаконно створеної окупаційної прокуратури Криму. За даними УП, йдеться про заступника так званого "прокурора Республіки Крим" Наталії Поклонської Сергія Булгакова та прокурора Олександра Домбровського.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування