Пандемія Covid 2019 може закінчитися до червня – китайський епідеміолог

Четвер, 12 березня 2020, 14:13
Пандемія Covid 2019 може закінчитися до червня – китайський епідеміолог

Пандемія коронавірусу Covid 2019 у світі може тривати до червня, а у Китаї пік епідемії вже минув – і країна може впоратися з нею ще в березні.

Джерело: "Reuters", "The Straits Times", "Global Times"

Деталі: Досвідчений епідеміолог, старший радник китайського уряду з медицини Чжун Наньшань заявив на прес-конференції 12 березня, що глобальна пандемія коронавірусу може закінчитися до червня, якщо інші країни серйозно поставляться до спалаху і вживуть жорсткі заходи.

Пряма мова Наньшаня: "Моя порада: закликаю всі країни дотримуватися інструкцій ВООЗ та втручатися в національному масштабі. Якщо всі країни зможуть мобілізуватися, це може закінчитися до червня".

Інші подробиці: За словами 83-річного епідеміолога, у Китаї рівень повторного зараження серед тих, хто одужав від коронавірусу, низький.

Китай уже пройшов пік захворюваності – нові випадки у провінції Хубей, де новий коронавірус вперше з’явився у грудні 2019 року, нарешті стали поодинокими.

Речник китайської Національної комісії з охорони здоров'я Мі Фенг сказав, що "загалом пік епідемії минув для Китаю" і "кількість нових випадків падає".

Мапа поширення Covid 2019 станом на 11 березня 2020 року
Мапа поширення Covid 2019 станом на 11 березня 2020 року

Провідний епідеміолог із міста Ухань Лі Ланчжуань, яка є членом Китайської інженерної академії та експертом Національної комісії з охорони здоров'я, заявила, що Ухань може до кінця березня "звести до нуля" всі випадки інфікування коронавірусом.

За її словами, після завершення клінічних тестів у фахівців буде більше противірусних препаратів із кращим ефектом проти COVID-19.

Лі вважає, що в умовах пандемії досвід Китаю у боротьбі з вірусом може допомогти іншим країнам.

За її словами, на даний час десятки китайських провінцій та муніципалітетів зафіксували "нульовий приріст" у підтверджених випадках, однак роботу з профілактики та боротьби з вірусом треба продовжити – і уникати інфекцій, що надходять із-за кордону.

Динаміка розвитку коронавірусу
Динаміка розвитку коронавірусу

Читайте також: Шенген і безвіз в умовах пандемії: як коронавірус змінює правила перетину кордонів

Україна оголосила карантин через коронавірус. Все, що варто знати

Передісторія:

  • За зиму 2019-2020 рр новий коронавірус поширився у Китаї, а потім розійшовся по всьому світу – його зафіксовано вже у 116 країнах чи територіях, загалом 127 750 людей заразилися (дві третини, 80,9 тисяч, – у Китаї), 4 717 осіб померли, 68 307 – одужали.
  • 11 березня Кабінет міністрів вирішив запровадити обмежувальні заходи в Україні з 12 березня до 3 квітня через загрозу епідемії коронавірусної інфекції. Введено обмеження на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Також заплановано тритижневий "карантин" у навчальних закладах.
  • Київська влада окремо запровадила обмежувальні заходи: з 12 березня і до кінця місяця усі освітні заклади столиці будуть закриті, масові зібрання будуть дозволені максимум на 60 людей.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads