Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПЦУ про провадження за Томос: Це переслідування і тиск на церкву і вірян

П'ятниця, 19 червня 2020, 11:34
ПЦУ про провадження за Томос: Це переслідування і тиск на церкву і вірян
Фото пресслужби Президента України

Київська Митрополія Православної Церкви України вважає відкриття провадження через "розпалювання релігійної ворожнечі" за фактом отримання Томосу українською автокефальною церквою переслідуванням і тиском на церкву і парафіян.

Джерело: заява ПЦУ

Дослівно: "Вважаємо, що і сам факт початку слідства з надуманого приводу, і особливо те, що воно не було закрите, а нібито триває вже понад 8 місяців, ставши публічно відомим лише зараз, є ганебною і абсурдною спробою тиску на Православну Церкву України, здійснюваною в інтересах противників її становлення і розвитку, в тому числі тих, хто має свій керівний центр у сусідній країні-агресорі…

Це "розслідування" стоїть у ряду цілої низки подібних заяв і дій, вчинених за останні півтора роки для переслідування духовенства та активних парафіян ПЦУ, для тиску на сумлінних представників органів місцевої влади і самоврядування".

Деталі: У ПЦУ відзначили, що про відкриття провадження дізналися 18 червня із повідомлень у ЗМІ.

У церкві додали, що "особливо ганебним і цинічним" виглядає використання у нинішній кампанії імені та авторитету УПЦ КП, яка рішенням свого Помісного Собору 15 грудня 2018 року припинила окреме існування і разом з іншими гілками Українського Православ’я склала єдину Помісну Православну Церкву України.  

ПЦУ нагадала, що держава законом зобов’язана поважати традиції та внутрішні настанови релігійних організацій і не втручатися у їхню діяльність.

Передісторія:

  • 18 червня перед судом щодо обрання запобіжного заходу у справі про можливе незаконне призначення голови Служби зовнішньої розвідки п’ятий президент Петро Порошенко заявив, що проти нього порушили справу через "розпалювання релігійної ворожнечі" за фактом отримання Томосу українською автокефальною церквою.
  • У ДБР підтвердили відкриття справи Службою безпеки України ще у 2019 році.
  • Згодом джерела УП повідомили, що Державне бюро розслідувань не збирається ставити під сумнів легітимність створення Православної церкви України, та пояснює, що справу стосовно п’ятого президента Петра Порошенка було відкрито ще в 2019 році за заявою предстоятеля УПЦ КП Філарета.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування