КС скасував припис, через який виникла колізія з прокурорськими пенсіями

П'ятниця, 19 червня 2020, 23:08
КС скасував припис, через який виникла колізія з прокурорськими пенсіями

Конституційний Суд визнав неконституційним припис, через який прокурорам відмовляли в можливості отримання більшої пенсії за інвалідністю відповідно до закону "Про прокуратуру".

Джерело: рішення КС від 18 червня

Деталі: Йдеться про припис з прикінцевих положень закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" 2014 року.

Через нього було скасовано норми про пенсійного забезпечення чиновників, яким пенсії призначаються відповідно з законами країни "Про державну службу", "Про прокуратуру", "Про статус народного депутата України", "Про Кабінет Міністрів України", "Про судову експертизу", "Про Національний банк України", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про дипломатичну службу", Податкового та Митного кодексів України, Положення про помічника-консультанта народного депутата України".

До КС звернулася прокурор з Сумщини Ольга Левченко, яка отримує, як інвалід ІІ групи, пенсію згідно до закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (90 відсотків пенсії за віком), а хоче отримувати згідно до закону "Про прокуратуру" (Пенсія призначається в розмірі 60 відсотків від суми місячної заробітної плати прокурора).

Перед цим вона кілька років судилася і врешті рішенням Верховного суду їй було відмовлено.

КС вказав, що юридична конструкція припису суперечлива та неоднозначна "не відповідає вимогам юридичної визначеності та передбаченості як складових елементів принципу верховенства права". Його рішення тепер є обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування