Велика палата КС повернеться до закону про люстрацію

Понеділок, 22 червня 2020, 15:43
Велика палата КС повернеться до закону про люстрацію

23 червня Велика палата Конституційного Суду України продовжить розгляд справи щодо конституційності окремих положень закону "Про очищення влади".

Джерело: управління Конституційного Суду з комунікацій та міжнародної співпраці

Деталі: О 10 ранку у вівторок Велика палата КСУ на пленарному засіданні у формі усного провадження продовжить розгляд справи за конституційними поданнями:

-  Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України положень пункту 6 частини першої, пунктів 2, 13 частини другої, частини третьої статті 3 закону "Про очищення влади" від 16 вересня 2014 року;

- 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції України положень частин третьої, шостої статті 1, частин першої, другої, третьої, четвертої, восьмої статті 3, пункту 2 частини п’ятої статті 5, пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону;

- Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України положень частини третьої статті 1, пунктів 7, 8, 9 частини першої, пункту 4 частини другої статті 3, пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону;

- Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України положень частини третьої статті 4 Закону.

Зокрема, Верховний Суд турбують пункти про те, що члени Вищої ради юстиції (крім голови ВСУ), члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів, голова Державної судової адміністрації України, його першого заступник і заступник не можуть впродовж 10 років обіймати посади, якщо вони не менше 1 року сукупно обіймали посади з 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року або з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року.

Також ВСУ хоче встановити конституційність люстрації суддів, які дозволяли затримати, взяти під варту чи покарати учасників Революції гідності, і 5-річна заборона для них обіймати посади.

Також ВСУ подав конституційне подання щодо 10-річної заборони обіймати посади для керівників ГПУ, СБУ. МВС, Служби зовнішньої розвідки тощо, якщо вони хоча б рік працювали на посадах за президента Віктора Януковича або з листопада 2013-го до лютого 2014 року.

Крім того, Верховний Суд України цікавить конституційність 10-річної заборони обіймати посади для тих, хто був агентами у КДБ СРСР, КДБ УРСР, КДБ інших союзних республік колишнього СРСР, Головному розвідувальному управлінні Міністерства оборони СРСР, закінчив вищі навчальні заклади КДБ СРСР (крім технічних спеціальностей).

Подання нардепів же стосується, зокрема, заборони обіймати посади на 10 років для тих, хто працював при Януковичі, а також паралельне застосування до них 5-річної заборони, якщо вони працювали під час Майдану 2013-2014 років.

Крім того, нардепи оскаржували те, що перевірці підлягає достовірність відомостей у деклараціях колишніх керівників найвищих державних органів

Цьому передувало:  Під час розгляду у закритій частині пленарного засідання справи Велика палата Конституційного Суду України визнала за необхідне з'ясувати додаткові обставини, які мають істотне значення для вирішення справи.

Ухвалою від 12 березня 2020 року з метою забезпечення повноти розгляду справи поновлено розгляд цієї справи на відкритій частині пленарного засідання у формі усного провадження за участю представників суб'єктів права на конституційні подання, Верховної Ради, президента України, а також із залученням міністра юстиції, його заступника – уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Передісторія:

  • У 2015 році 47 народних депутатів від "Опозиційного блоку" поскаржились до Конституційного суду на закон про люстрацію. Також кілька подань щодо закон до КС направив Верховний Суд.
  • У жовтні 2019 року Європейський суд з прав людини визнав незаконним звільнення за законом "Про очищення влади" 5 українських чиновників.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News