Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС перевірить конституційність карантину

Четвер, 4 червня 2020, 21:21
КС перевірить конституційність карантину

4 червня до Конституційного Суду надійшло подання Верховного Суду щодо конституційності встановлення обмежень на час карантину, передбачених положеннями окремих нормативно-правових актів, ухвалених урядом та парламентом.

Джерело: відділ комунікацій Конституційного Суду та правового моніторингу

Деталі: Зокрема, ВС просить перевірити на відповідність до Конституції підпункти 5, 6, 7, 14 пункту 3, абзац шостий пункту 6 постанови Кабміну "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом, та етапів послаблення протиепідемічних заходів" від 20 травня 2020 року № 392.

Верховний суд звертає увагу, що передбачені Кабміном протиепідемічні заходи, пов’язані з самоізоляцією, обмежують право особи на свободу пересування, право вільно залишати територію України, права на мирні зібрання (останні два можуть бути обмежені лише законом, а не актами уряду).

У ВС також є питання щодо дозволу одним суб’єктам господарювання працювати, а іншим – ні, оскільки, згідно із Конституцією, громадяни мають рівні конституційні права і свободи.

Крім того, ВС вказав, що Кабмін здійснив обмеження певних конституційних прав, що можливо лише в умовах надзвичайного або воєнного стану.

Законом про зміни до бюджету, яким "обмежено зарплату працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ, а також народних депутатів, суддів, прокурорів та інших осіб, оплата праці яких регулюється спеціальними законами", на думку ВС, було здійснено непропорційне втручання в майнові права цих осіб.

Водночас, судді ВС наголосили, що "законом здійснено непропорційне зменшення суддівської винагороди щодо матеріального забезпечення інших працівників бюджетних установ, а це, у свою чергу, порушує засади незалежності суддів".

Передісторія:

  • 18 квітня президент Володимир Зеленський підписавзміни до держбюджету на 2020 рік щодо фінансування боротьби з поширенням коронавірусу.
  • Через загрозу епідемії коронавірусної інфекції Кабінет міністрів почав запроваджувати обмежувальні заходи в Україні з 12 березня.
  • Кілька разів він їх змінював і продовжував.
  • З 1 червня почався третій етап послаблення карантину. Він передбачає відновлення роботи спортивних залів, закладів освіти, пасажирського автобусного та залізничного сполучення між областями, а також можливість відвідування громадянами водоймищ та зон відпочинку поблизу них.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування