ЦВК вказала 4 важливі особливості осінніх місцевих виборів

П'ятниця, 24 липня 2020, 15:22
ЦВК вказала 4 важливі особливості осінніх місцевих виборів

Цьогорічні чергові місцеві вибори пройдуть на новій територіальній основі, вперше буде використана система пропорційного представництва за відкритими виборчими списками, а також застосовані гендерні квоти.  

 Джерело: повідомлення члена Центральної виборчої комісії Сергія Постівия

Постівий розповів, що вибори восени відбуватимуться за новим виборчим законодавством – Виборчим кодексом України, який набув чинності з 1 січня поточного року.

В ЦВК наголошують, що ці вибори матимуть низку важливих особливостей.

  1. Цьогорічні місцеві вибори організовуватимуться на новій територіальній основі.
  2. У рік проведення чергових місцевих виборів будуть проведені перші місцеві вибори в ОТГ, які призначаються та проводяться разом з черговими.
  3. Вибори депутатів місцевих рад організовуватимуться і проводитимуться за новими виборчими системами.
  4. Ці місцеві вибори передбачають дотримання гендерної квоти у місцевих виборчих списках, за якою серед кожних п’яти кандидатів у виборчому списку має бути щонайменше дві жінки. Якщо цього не буде дотримано, то кандидатам усього списку можуть відмовити в реєстрації.

Нові виборчі системи будуть використовуватися залежно від кількості виборців в тергромадах.

Депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади.

У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Депутатів Верховної Ради АРК, обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) будуть обирати за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією відповідної Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті, села, селища згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської, сільської, селищної територіальної громади.

В ЦВК зазначили, що нові виборчі системи передбачають нову систему висування кандидатів у депутати. А також – формування нових видів виборчих списків кандидатів, а саме: єдиного та територіальних виборчих списків.

Передісторія:

  • 15 липня Верховна Рада підтримала постанову про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.
  • Згідно з постановою місцеві вибори 25 жовтня відбудуться в Україні всюди, окрім окупованого Росією Криму та непідконтрольних українському уряду районів Донецької і Луганської областей.
  • 17 липня Верховна Рада підтримала проєкт постанови № 3650 про ліквідацію 490 існуючих районів і створення замість них 136 нових.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування