"Помічник" Юрченка каже, що грошей не брав і на нардепа не працює

Вівторок, 15 вересня 2020, 18:29
Помічник Юрченка каже, що грошей не брав і на нардепа не працює

Іван Фіщенко, якого НАБУ підозрює в хабарництві у змові з нардепом "Слуги народу" Олександром Юрченком, запевняє, що грошей не брав і з депутатом не спілкується.

Джерело: Фіщенко у Вищому антикорсуді у коментарі УП

Пряма мова: "В тому, що мені інкримінують, не вважаю себе винуватим.

Це відео, яке сьогодні було в НАБУ, я вважаю це неприпустимим, пости в фейсбуці, яких безліч, все переплутано, люди не розуміють, який законопроєкт, які правки".

Деталі: Фіщенко запевнив, що не спілкується з Юрченком чи Офісом генпрокурора і ніяких коштів не отримував.

Також він заявив, що не розуміє, чому його називають "помічником Юрченка". За його словами, він знає нардепа 5 років через партію "УКРОП" і був його керівником, але наразі з ним не спілкується.

Фіщенко ухилився від відповіді на питання, чи консультує він Юрченка. Зокрема, він відповів, що "консультує багатьох людей з приводу різних питань", але грошей на заставу 5 мільйонів, про яку клопотала прокуратура, у нього немає. Запобіжний захід йому ще не обрали, суд видалився до нарадчої кімнати.

Крім того, він додав, що здогадувався, що щодо нього ведеться запис. При цьому на запитання, чи його голос на плівках, які опублікувало НАБУ, він відповів: "Хай суд доводить, експерти. До того, як суд приймає рішення, по суті справи, ми взагалі не можемо про щось говорити".

На запитання, щодо зриву спецоперації НАБУ і можливого витоку інформації, Фіщенко сказав: "Хто я такий, що мені співробітники НАБУ чи Офісу генерального прокурора зливали інформацію? Для мене дивно лише те, що на сайті НАБУ якраз перед судом за півгодини з’являється якийсь типу фактаж, із замазаним обличчям. Це ж явно тиск на суд. Явно в них нічого немає..."

Адвокат Фіщенка додав, що вони не можуть коментувати дані досудового розслідування без дозволу прокурора:  "Ми не можемо взагалі коментувати будь-які документи, які він (прокурор – ред.) чомусь вирішив їх оголосити".  

На думку Фіщенка, справа і підозра йому пов'язана з тим, що директора НАБУ Артема Ситника намагаються звільнити.

При цьому він відмовлявся від коментарів по суті справи.

Передісторія: 

  • 13 вересня НАБУ викрило на хабарі помічника депутата Олександра Юрченка з фракції "Слуга народу" Івана Фіщенка. Помічнику Юрченка повідомили про підозру за ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України.
  • 15 вересня НАБУ опублікувало відеоматеріали щодо передачі частини хабара спільникам нардепа від "Слуги народу" Олександра Юрченка. Частина коштів була обіцяна самому нардепу. У НАБУ стверджують, що підготували проєкт підозри Юрченку, але не можуть його вручити нардепу без підпису генпрокурора Ірини Венедіктової.
  • Венедіктова з трибуни Ради 15 вересня заявила, що вручити підозру Юрченку неможливо, бо для цього недостатньо обставин.
  • На відео, яке опублікувало НАБУ, Юрченко зазначає, що крім грошей, про які домовлявся його помічник Іван Фіщенко, хотів би отримати 3% акцій нібито майбутнього заводу, який мають побудувати в Україні іноземні інвестори: "Хотів би отримати шматочок цього великого пирога".
  • НАБУ натякає, що перешкоджати розслідуванню детективів могли службові особи, адже після передачі 50 тисяч доларів хабара: "За обставин, які зараз з’ясовує слідство, Національне бюро було вимушене припинити подальше виконання спеціального завдання".

Соня Лукашова, Альона Мазуренко УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування