Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Рада не змогла призначити суддю КС - буде повторний конкурс  

П'ятниця, 6 листопада 2020, 11:58
Рада не змогла призначити суддю КС - буде повторний конкурс  

Верховна Рада не змогла заповнити одну з трьох вільних вакансій у Конституційному суді, на призначення судді не вистачило голосів. 

Джерело: засідання парламенту  

Деталі: Верховна Рада заслухала короткі звернення чотирьох кандидатів: Юрія Павленка (висунула "Опозиційна платформа - За життя"), Ольги Боднар-Петровської ("Батьківщина"), Миколи Сірого ("Європейська солідарність") та Наталі Денисенко ("Голос").

Кандидат від "Слуги народу" Михайло Буроменський 25 червня подав заяву про зняття його кандидатури. Профільний комітет 1 липня за результатами конкурсу, розпочатого у лютому 2020 року, рекомендував парламенту визначитися щодо 4 кандидатур на посаду судді КС.

Спочатку депутати провели відкрите рейтингове голосування, а потім мали затвердити кандидатуру, яка набрала найбільше голосів. Павленко не голосував через конфлікт інтересів. 

Ольга Боднар-Петровська набрала 126 голосів, Наталя Денисенко - 38, Юрій Павленко - 154, Микола Сірий - 97. 

За призначення Павленка суддею КС проголосували 100 нардепів, рішення не прийняли. 

 

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков попросив комітет із питань правової політики підготувати повторний конкурс на суддів КС.

Під час обговорення Ярослав Юрчишин ("Голос") закликав провести "адекватний не політичний конкурс за участю міжнародних експертів" і додав, що нардепи гальмували з цим більше 7 місяців. 

Сергій Власенко ("Батьківщина") заявив про "атаку на КС" і сказав, що у залі немає достатньої кількості людей для голосування за призначення суддів. 

А лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко закликав спершу змінити процедуру призначення суддів КС. 

Він заявив, що президент Володимир Зеленський хотів провести "100%-во своїх" людей у КС, але обіцяв, що процедура призначення суддів КС буде змінена: до неї залучать Громадську раду доброчесності та іноземних радників, щоб сумнівні особистості не потрапили в Конституційний суд.

Пряма мова Порошенка: "Ми запропонували, що зараз у парламенту є дві вакансії - ми маємо сформувати зміни до законодавства, щоб комісія в Раді доброчесності за участю міжнародних радників взяла на себе функцію допомоги і президенту, і судівській владі, і Верховній Раді, щоб кожна кандидатура пройшла перевірку на доброчесність.

У мене прохання зараз конкурс скасувати, поставити закон на голосування, сформувати процедуру, коли ми залучаємо Комісію з доброчесності до призначення суддів Конституційного суду - і після цього повернутися до призначення, можливо, цих достойних людей… Пане Зеленський, вітання і тримайте слово". 

Чому це важливо: Конституційний суд 11 голосами з 15-ти визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу України щодо покарання за недостовірне декларування. КС звинуватили у руйнації антикорупційної системи та європейських прагнень України.

Натомість голова КС Олександр Тупицький заявляв про тиск і спробу конституційного перевороту. Він також нарікав, що КС має неповний склад: з 18-ти членів є лише 15, а три вакансії вже півтора роки не заповнюють. 

Цьому передувало: З тексту запрошення на 6 листопада стало відомо, що Верховна Рада скерувала запрошення 6 кандидатам на посаду судді КС - це: Ольга Боднар-Петровська, Наталя Денисенко, Віктор Кичун, Юрій Павленко, Руслан Сидорович, Микола Сірий. 

Юрій Павленко, наприклад, відомий як уповноважений президента Віктора Януковича з прав дитини (з 11 серпня 2011-го до 24 лютого 2014 року) та як колишній міністр у справах сім'ї, молоді та спорту (з 7 лютого 2005-го року до 29 листопада 2006 року), 

Микола Сірий у березні 2015 року претендував на посаду директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). 

Олена Рощенко, УП, виправлено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування