Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Медзакупівлі": Заяви Степанова – маніпуляція і брехня

Середа, 6 січня 2021, 16:49
Медзакупівлі: Заяви Степанова – маніпуляція і брехня
Фото life.pravda.com.ua

Державне підприємство "Медзакупівлі України" звинуватило міністра охорони здоров’я Максима Степанова у маніпуляції і брехні.

Джерело: ДП у Facebook

Дослівно: "Ми в ДП "Медзакупівлі України" завжди говоримо мовою цифр та фактів. Це найвпертіші аргументи, адже маніпулювати цифрами та фактами не просто. Сьогодні брифінг міністра охорони здоров’я Максима Степанова був присвячений роботі нашого підприємства.

Ми вирішили зробити фактчек ключових тверджень пана міністра. Виявилось, що три з них є маніпуляцією, один – просто неправдою".

Деталі: Зокрема брехнею назвали заяву Степанова про те, що МОЗ веде перемовини щодо вакцини "безпосередньо з топ-виробниками… з травня 2020 року".

У ДП наголосили, що ті країни, які влітку почали вести перемовини щодо закупівлі вакцин, вже в кінці грудня 2020 – на початку січня 2021 почали вакцинування своїх громадян. Якби Україна дійсно розпочала перемовини в травні, зараз мала би мати вакцини.  

У "Медзакупівлях" стверджують, що Україна мала "всі інструменти та можливості, аби скласти портфоліо та законтрактувати провідні вакцин ще в 2020 році".

Заяви Степанова про дискредитацію України керівником "Медзакупівель", про відсутність затримок з фінансуванням підприємства та про його неефективну роботу у ДП назвали маніпуляцією. 

Там наголосили, що "дискредитація іміджу країни полягає у відсутності конкретних рішень та дій у взаємодії із контрагентами, а також в імітації активної діяльності без реальних кроків" з боку МОЗ.

У ДП також заявили, що наразі не мають "жодного фінансового документа", що підтверджує зобов’язання підприємства, а це блокує його роботу.

На закиди у неефективності у "Медзакупівлях" заявили, що не змогли виконати усі закупівлі, оскільки перелік товарів до закупівлі був доведений до них лише на початку червня 2020 року, а по АРВ терапії (високоактивна антиретровірусна терапія, яку використовують при лікуванні ВІЛ – ред.) – на початку вересня 2020 року.

Там також додали, що відповідно до постанови Кабміну №478 від 12 червня 2020 року були змушені погоджувати всі технічні, якісні та інші характеристики товарів до закупівлі, а також проекти договорів з МОЗ. І іноді таке погодження тривало від 2 тижнів до місяця і більше. Крім того, до 2,5 місяців тривають тендерні процедури, які іноді переоголошували по два рази.

У ДП підкреслили, що закупівельний бюджет в 2020 році склав 9,8 млрд грн, і що їм вдалося зекономити до 3,8 млрд. грн коштів платників податків.  

"Медзакупівлі" наголосили, що можуть "законтрактувати вакцини ключових світових виробників", щоб Україна їх отримала, але для цього їм "потрібно мати можливість працювати без неправомірного тиску з боку міністра охорони здоров’я".

Що було раніше: Степанов заявив, що керівник ДП "Медзакупівлі" Арсен Жумаділов "своїми дописами і висловлюваннями дискредитує" Україну перед міжнародною спільнотою і "погіршує позиції" України в перемовинах щодо отримання вакцини проти коронавірусу.

Степанов також заявив, що найближчим часом МОЗ змінить компанію, яка буде займатися закупівлею вакцин.

Передісторія: 

  • 3 січня гендиректор "Медзакупівель" Арсен Жумаділов звинуватив міністра охорони здоров'я Максима Степанова в неправомірній вимозі погоджувати всі закупівлі вакцин від COVID-19 із МОЗ і заявив, що надалі не має наміру цього робити.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування