Мінкульт підтримує відстрочення штрафів за порушення мовного закону

Середа, 10 березня 2021, 12:14
Мінкульт підтримує відстрочення штрафів за порушення мовного закону

Міністерство культури та інформаційної політики підтримує відстрочення на півтора року запровадження штрафів за порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Джерело: міністр культури Олександр Ткаченко, відповідаючи на запитання журналістів на форумі "Україна 30. Культура. Медіа. Туризм"

Деталі: Коментуючи акції протесту проти змін мовного законодавства, Ткаченко зазначив, що від моменту ухвалення цього закону робилися спроби його змінити чи скасувати. Міністр пояснив, яку позицію підтримує його відомство: перш ніж штрафувати, потрібно забезпечити масовий доступ до безкоштовних курсів української мови усіх охочих.

Пряма мова: "Мова йде в одному випадку про поправки Бужанського, які відміняють штрафи в цілому і є поправки Кравчук, Потураєва та Корнієнка, які відтерміновують штрафи на півтора року до моменту введення всіх інших штрафів. Ми підтримуємо другу поправку…

Якщо ми говоримо про те, що ми спершу ставимо необхідність виписування штрафів якійсь літній жіночці з Одеси чи Харкова лише тому, що вона у своєму магазині не вміє розмовляти українською мовою, то я вважаю, що таким чином ми не переконаємо більшість населення, яка не володіє достатньою мірою українською мовою, в тому, що її потрібно вивчати. Лагідна українізація, промоція української мови, дозволить це зробити".

Читайте також: "Где написано, что я должна?". Як мовний уповноважений "під прикриттям" перевіряв дієвість мовного закону в Києві

Передісторія: 

  • Верховна Рада у 2019 році ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який 16 липня того ж року набрав чинності. Він деталізував державний статус та вживання української мови в різних сферах життя: від бізнесу – і до освіти.
  • Від 16 січня 2021 року набула чинності норма про те, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Відтак інформація про товари та послуги на території України надається українською.
  • 16 липня 2021 року набуває чинності норма про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування має складати іспит на рівень володіння українською мовою.

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News