ВООЗ дозволила застосування вакцини Johnson & Johnson

Субота, 13 березня 2021, 00:07
ВООЗ дозволила застосування вакцини Johnson & Johnson

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) дозволила застосування однодозової COVID-вакцини Janssen компанії Johnson & Johnson в екстрених випадках.

Джерело: ВООЗ

Пряма мова глави ВООЗ Тедроса Гебреєсуса: "Кожен новий, безпечний та ефективний засіб проти коронавірусу – це подальший крок до контролю над пандемією".

Деталі: Екстрений дозвіл на використання вакцини означає, що вакцину починають використовувати, не чекаючи закінчення всіх її випробувань. Свого часу такі дозволи отримали компанії Pfizer-BioNTech і Moderna. 

Схвалення з боку ВООЗ дозволяє розпочати розповсюдження вакцини Johnson & Johnson в межах глобального механізму COVAX.

Довідка: На відміну від інших, вакцина Johnson & Johnson потребує лише однієї дози.

Крім того, її можна зберігати у звичайному холодильнику, що полегшує транспортування і поширення препарату.

Тести, в яких взяли участь 44 тисяч осіб, показали, що ефективність вакцини Johnson & Johnson становить 66%, в той час, як у вакцин Pfizer і Moderna цей показник становить приблизно 95%. 

Проте експерти звертають увагу на те, що  дослідження Pfizer і Moderna проводили до появи бразильського, південноафриканського і британського штамів коронавірусу, а Johnson & Johnson – тоді, коли ці штами вже набули широкого поширення.

Як зазначають фахівці, під час дослідження було зареєстровано дуже мало серйозних побічних ефектів вакцини Johnson & Johnson.

Передісторія: 

  • 11 березня президент США Джо Байден доручив Міністерству охорони здоров’я закупити ще 100 мільйонів доз вакцини проти коронавірусу виробництва Johnson & Johnson. 
  • 28 лютого Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів уряду США (FDA) надало дозвіл на використання вакцини Johnson & Johnson для дорослих віком від 18 років.
  • 16 лютого стало відомо, що Європейське агентство з лікарських засобів (ЕMA) отримало офіційну заявку від компанії Johnson & Johnson на отримання дозволу для її вакцини від коронавірусу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування