Рада скерувала до КС законопроєкт про призначення директорів ДБР і НАБУ

Вівторок, 16 березня 2021, 12:28
Рада скерувала до КС законопроєкт про призначення директорів ДБР і НАБУ

Народні депутати скерували до Конституційного суду законопроєкт № 5133 щодо призначення та звільнення директорів Національного антикорупційного бюро і Державного бюро розслідувань.

Джерело: сайт Верховної Ради

Деталі: Законопроєкт передбачає внесення змін до Конституції України.

Його направили до КС для отримання висновку щодо відповідності вимогам ст. 157 і 158 Конституції.

Згідно із законопроєктом парламент буде давати згоду президенту призначати за результатами конкурсного відбору та звільняти директорів НАБУ і ДБР.

Думки нардепів щодо законопроєкту розділилися. Пропрезидентська "Слуга народу" вважає, що документом вдасться забезпечити незалежність цих антикорупційних органів.

Опозиція думає, що таким чином президент отримає змогу впливати на призначення керівників НАБУ і ДБР.

За Конституцією законопроект про внесення змін до основного закону вважається ухваленим, якщо на засіданні ВР за нього проголосували щонайменше 300 нардепів.

Нагадаємо: 

  • У 2019 році Конституційний суд України визнав частково неконституційними положення законопроєкту, який передбачає право президента призначати і звільняти керівників Національного антикорупційного бюро та Державного бюро розслідувань.
  • Згідно з чинним законодавством, відкликання з посади очільника НАБУ (нині відомство очолює Артем Ситник) не існує.
  • 15 лютого стало відомо, що Кабінет міністрів розглянув і передасть до Верховної Ради законопроєкт, який регулює роботу НАБУ і зокрема може стати підставою звільнення директора НАБУ.
  • 16 березня Кабінет міністрів підготував і вже зареєстрував у Верховній Раді нову версію законопроєкту №5070 щодо звільнення чинного директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News