Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОГП відкрив справу через катування в Росії політв’язня з "Хізб ут-Тахрір"

Вівторок, 16 березня 2021, 14:13
ОГП відкрив справу через катування в Росії політв’язня з Хізб ут-Тахрір

Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження через порушення росіянами законів та звичаїв війни щодо українця-політв’язня? засудженого в РФ у справі "Хізб ут-Тахрір" Теймура Абдуллаєва.

Джерело: повідомлення Офіса генпрокурора

Дослівно: "За результатами моніторингу засобів масової інформації прокурорами Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни  представниками органів влади на території країни-агресора".

Деталі: Правоохоронці встановили, що Абдуллаєв, незаконно засуджений до 16,5 років позбавлення волі, зазнав незаконного тривалого одиночного ув’язнення в колонії на території РФ, де був повністю позбавлений медичної допомоги та контактів з адвокатами і родичами.

В ОГП вказують, що з березня 2020 року він провів в одиночній камері щонайменше 5 місяців.

За попередніми даними, співробітники колонії погрожували йому, шантажували, схиляли до співпраці та надання викривальної інформації про інших ув’язнених осіб.

До нього також застосовували психологічний тиск та катування, зокрема, забороняли сидіти або лягати на ліжко протягом дня.

Передісторія:

  • ПЦ "Меморіал" визнав всіх засуджених за першою сімферопольською "справою Хізб ут-Тахрір" політв'язнями. Ця організація вважається в Росії забороненою.
  • При цьому представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії і в окупованому нею Криму.
  • Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.
  • У червні 2019 року стало відомо, що окупанти проситимуть засудити п'ятьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" на строки від 11 до 17 років позбавлення волі, зокрема, Аблуллаєва – до 17 років.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...