Тихановська оголосила всенародне голосування, щоб почати переговори

Четвер, 18 березня 2021, 10:36
Тихановська оголосила всенародне голосування, щоб почати переговори

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська запропонувала організувати переговори щодо виходу з кризи за міжнародної підтримки, якщо за це проголосують громадяни Білорусі.

Джерело: відеозвернення Тихановської, її телеграм-канал

Деталі: Тихановська і об'єднані демократичні сили оголошують загальнонаціональне голосування за початок переговорів щодо виходу Білорусі з кризи за міжнародного посередництва. Голосування проходить на платформі "Голос", даними якої довіряє ЄС, США, ОБСЄ та інші міжнародні інституції.

На думку опозиції, масштабне голосування вирішить відразу три завдання:

  1. Продемонструє світовій спільноті, що політична криза посилюється і вимагає термінового врегулювання, допоможе значно наростити міжнародний тиск;
  2. Поверне білорусам відчуття єдності, більшості, сили і переваги на вулицях;
  3. Зупинить громадянський конфлікт і продемонструє неминучість переговорів як єдиного вирішення кризи мирним шляхом.

За словами Тихановської, голоси білорусів допоможуть залучити міжнародну допомогу і домогтися ще більш рішучих кроків з боку ОБСЄ і ООН. Вони готові організувати переговорний майданчик і виступити посередниками, а також допомогти змусити режим до переговорів.

За її словами, переговорні групи зможуть виробити рішення, як врятувати Білорусь від неминучої катастрофи і громадянської війни, яку Лукашенко оголосив народу: напередодні Дня Волі він залучив армію до придушення протестів. Тихановська каже, що ним керують страх, відчай і паніка. Лукашенко, мовляв, втратив підтримку народу - тепер втрачає її і серед свої прихильників, в тому числі МВС.

Перші результати планують озвучити до Дня Волі - 25 березня.

Передісторія:

  • Від серпня 2020 року в Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка, який керує країною вже понад 26 років. Протестувальники вимагають проведення нових справедливих виборів, звільнення політичних в'язнів і відповідальності за побиття і катування мирних демонстрантів.
  • У лютому 2021 року Лукашенко заявив, що першою і головною умовою його відходу від влади є мир у країні, а другою - гарантія безпеки його прихильникам. Він неодноразово заявляв, що "за владу посинілими руками не тримається", при цьому віддавати повноваження не збирається.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News