Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комітет підтримав законопроєкт Зеленського про покарання за брехню в декларації

Середа, 3 березня 2021, 15:35
Комітет підтримав законопроєкт Зеленського про покарання за брехню в декларації

Комітет Верховної Ради з питань правової діяльності підтримав президентський законопроєкт № 4651 щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Джерело: засідання профільного комітету 3 березня

Деталі: Комітет підтримав законопроєкт Володимира Зеленського і рекомендував Верховній Раді прийняти його за основу.

Таке рішення підтримали 15 нардепів, 2 – утрималися.

Зеленський пропонує змінити статтю 366-2 ККУ (декларування недостовірної інформації).

Зокрема, одним із покарань за умисне внесення недостовірних відомостей до декларації може стати "обмеження волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю - на строк до 3 років" або ж штраф.

За умисне неподання декларації також пропонують карати штрафом або "позбавленням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років".

Законопроєкт Зеленського визначено як невідкладний.

Чому це важливо: У законопроєкті Зеленського пропонується збільшити штрафи для тих, хто не подав декларацію, або ж збрехав у ній. Крім того, президент пропонує карати позбавленням волі і тих, хто забув подати декларацію. Наразі за неподання декларації карають штрафом або ж громадськими роботами.

Передісторія:

  • 27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства. Це рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, декриміналізацію недостовірного декларування. 
  • 4 грудня Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування – за брехню про статки передбачили штраф і обмеження волі.
  • 23 грудня Зеленський підписав закон щодо відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування