Китай дослідить тисячі зразків крові з Уханю

Середа, 13 жовтня 2021, 10:41
Китай дослідить тисячі зразків крові з Уханю
Фото pixabay.com

Китайські вчені готуються протестувати десятків тисяч зразків з банку крові в місті Ухань в рамках розслідування походження коронавірусу.

Джерело: CNN з посиланням на органи охорони здоров'я КНР

Деталі: Повідомляється, що в лютому цього року група дослідників Всесвітньої організації охорони здоров'я визначила близько 200 тисяч зразків крові, включаючи зібрані в останні місяці 2019 року, як можливе джерело ключової інформації, яка могла б допомогти визначити, коли і де вірус вперше потрапив в організм людини.

Китайські офіційні особи заявили, що зразки з банку крові зберігалися протягом 2 років на випадок, якщо вони знадобляться як докази в будь-яких судових процесах, пов'язаних з донорством крові.

За словами представника Національної комісії охорони здоров'я Китаю, зараз іде підготовка до дослідження, яке почнеться після закінчення 2-річного терміну.

Доцент епідеміології Колумбійського університету Морін Міллер впевнена, що зразки "абсолютно точно будуть містити життєво важливі дані". Вона закликала Китай дозволити іноземним експертам спостерігати за процесом дослідження.

За її словами, ніхто не повірить жодним результатам, про які повідомляє Китай, якщо не буде, "принаймні, кваліфікованих спостерігачів".

Глава китайської групи, яка працює над розслідуванням ВООЗ, Лян Ваньнянь, вперше заявив на липневій пресконференції, що Китай перевірить зразки, і як тільки китайські експерти "отримають результати, вони передадуть їх як китайським, так і іноземним експертам".

Професор медичного факультету Університету Вандербільта Вільям Шаффнер назвав дві можливі проблеми зі зразками – "цілісність зразків крові" (гарантія того, що вони не були створені недавно), а також те, наскільки репрезентативні донори крові для населення в цілому.

Він пояснив, що донорами зазвичай стають здорові люди, "тому вони представлятимуть безсимптомні випадки". За словами Шаффнера, "безсимптомні випадки підживлюють пандемію".

Він також виступає за те, щоб зразки доставили в Женеву чи інше нейтральне місце, щоб експерти ВООЗ могли взяти участь у дослідженні.

Знати більше: COVID-19 і вакцинація проти коронавірусу – динаміка пандемії в інфографіці УП

Передісторія:

  • Перший офіційно підтверджений випадок Covid-19 зареєстрували у Китаї 2 грудня 2019 року.
  • 31 грудня 2019 року китайська влада повідомила Всесвітню організацію охорони здоров'я про випадки пневмонії, викликаної невідомим збудником. 3 січня 2020 року китайські служби повідомили ВООЗ про 44 випадки пневмонії в місті Ухань провінції Хубей.
  • Влада Китаю відмовлялася надавати експертам ВООЗ, які працювали в Ухані на початку 2021 року, первинну інформацію про ранні випадки зараження коронавірусом SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19.
  • Експерти вважають, що влада Китаю запізно повідомила світові про загрозу й применшувала масштаби епідемії.
  • Італійський Національний інститут раку в Мілані заявляв, що коронавірус циркулював в Італії з вересня 2019 року і міг поширитися за межі Китаю раніше, ніж вважалося.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
Усі новини...