Спалах коронавірусу в Ухані був більшим, ніж вважалося – ВООЗ

Понеділок, 15 лютого 2021, 03:53
Спалах коронавірусу в Ухані був більшим, ніж вважалося – ВООЗ

Члени місії Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), які досліджували виникнення коронавірусу в китайському місті Ухань, виявили свідчення того, що масштаб епідемії міг бути більшим, ніж вважалося раніше.

Джерело: керівник розслідувального напрямку місії Пітер Бен Ембарек в інтерв’ю CNN, передає Укрінформ

Деталі: За словами Ембарека, під час своєї роботи місія ВООЗ виявила кілька свідчень того, що масштаб епідемії коронавірусу в Ухані в грудні 2019 року був більшим, ніж вважалося – тобто хворих на COVID-19 було більше, ніж офіційно виявлених 174.

Річ у тім, що лікарі виявляли лише людей, в яких коронавірусна хвороба протікала в складній формі. А тому якщо врахувати й потенційно "легкий ковід", на кінець 2019-го в Ухані були принаймні тисяча людей із COVID-19.

Також, за словами Ембалека, фахівці ВООЗ виявили 13 різних мутацій коронавірусу в Ухані, які існували в грудні 2019-го. Їхнє відстеження може допомогти встановити географію й час поширення коронавірусу до спалаху в Ухані.

Сам Ембалек не прокоментував, що означає наявність такої великої кількості мутацій коронавірусу в той час. Але опитані CNN епідеміологи називають це свідченням того, що вірус був присутній у людській популяції задовго до спалаху в Ухані.

Що передувало:

  • Експерти ВООЗ, які перебувають із місією в китайському місті Ухань, знайшли "важливі ключі" до розгадки ролі ринку морепродуктів в поширенні коронавірусу. Фото
  • Влада Китаю відмовилася надавати експертам Всесвітньої організації охорони здоров'я, які працювали в Ухані, первинну інформацію про перші випадки зараження коронавірусом SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19.
  • Раніше видання The Wall Street Journal писало, що попередні результати досліджень експертів ВООЗ вказують на те, що коронавірус міг з'явитися на два місяці раніше, ніж офіційно заявляється.
  • 14 січня команда міжнародних експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка має досліджувати походження пандемії COVID-19, прибула до Китаю.
  • 5 січня в ВООЗ заявили, що Китай надав дозвіл на візит її експертів. Очікувалось, що  група з 10 осіб прибуде найближчим часом. Однак уже 6 січня директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус заявив, що китайські посадовці ще не завершили видачу необхідного дозволу для прибуття групи.

Читайте також: Нова загроза чи паніка без змісту: як мутований COVID з Британії налякав уряди по всьому світу

Передісторія:

  • Пандемія вперше виникла в центральному китайському місті Ухань наприкінці 2019 року. Походження вірусу досі залишається предметом суперечок.
  • Команда ВООЗ пообіцяла зосередитися на тому, як коронавірус перейшов від тварин, які, як вважається, були кажанами, до людей.
  • У минулому році місія ВООЗ вивчала реакцію влади Китаю на вірус, а влітку інша місія заклала основу для майбутнього розслідування.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування