Зеленський підписав заявку на членство України в ЄС

Понеділок, 28 лютого 2022, 16:59
Зеленський підписав заявку на членство України в ЄС
Володимир Зеленський, фото: ОП

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

Джерело: заступник керівника ОП Андрій Сибіга у Facebook

Пряма мова: "Щойно президент України В.Зеленський підписав історичний документ - заявку на членство України в Європейському Союзі.

Реклама:

Разом із Головою ВРУ Р.Стефанчуком та Прем’єр-міністром країни Д.Шмигалем підписано також Спільну заяву.

Документи вже по дорозі в Брюcсель".

Пряма мова Зеленського: "Підписав заявку на членство України у Європейському Союзі. Впевнений, що це реально".

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: Відповідно до процедури, заявка на членство у ЄС повинна бути направлена головуванню Ради Євросоюзу. Зараз Раду очолює Франція.

Процедура розгляду заявки України може бути важливою для президента Зеленського з огляду на те, що це питання може бути потенційно використане на переговорах з РФ, оскільки Євросоюз - це проєкт, який базується на основі миру та вирішення конфлікту шляхом діалогу.

Передісторія: 

  • Зранку 28 лютого президент Володимир Зеленський звернувся до Європейського Союзу щодо приєднання України за спецпроцедурою. За його словами, українці заслуговують на членство в ЄС.
  • Після вторгнення Росії кілька країн ЄС закликали надати Україні перспективу членства, а Словаччина запропонувала створити спеціальну процедуру для приєднання України до ЄС.
  • Напередодні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що вважає Україну "однією з нас" і хоче бачити її у ЄС. Попри це, вона не стала уточнювати, якими є шанси України на вступ до ЄС, особливо за прискореною програмою.
  • Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Україна має чітко європейську перспективу, але зараз "ми повинні боротися з агресією".
 
 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування