Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Якщо українці на референдумі підтримають курс на НАТО, будуть ще одні переговори – Арахамія

Субота, 2 квітня 2022, 21:24
Якщо українці на референдумі підтримають курс на НАТО, будуть ще одні переговори – Арахамія
Фото ілюстративне: мзс україни

Очільник переговорної групи з росіянами Давид Арахамія розповів, що в разі підтримки українцями на референдумі збереження перспективи членства України в НАТО, то з росіянами будуть проводити нові перемовини.

Джерело: Арахамія в ефірі національного телемарафону

Пряма мова Арахамії: "Якщо буде підписаний такий договір (про гарантії безпеки – ред.), і будемо розуміти, що Україна максимально захищена, то наступною задачею буде внесення змін до Конституції України щодо позаблокового, нейтрального статусу.

Реклама:

І, звичайно, щоби це зробити, ми хочемо провести референдум – тобто це вирішувати буде український народ, а не українські політики. Це дуже важливо для нас, і ми з самого початку на цьому наполягали. І російська сторона спочатку дуже активно протидіяла саме цій нормі, але згодом вони погодились теж, що це єдиний вихід з цієї ситуації.

Якщо народ не обере такий шлях, ну, тоді це буде означати, що договір не буде мати остаточної юридичної сили. І тоді ми повернемось до нових перемовин і тоді будемо це вирішувати якимось іншим шляхом".

Деталі: Арахамія пояснив, що, відповідно до законодавства, проведення всеукраїнського референдуму неможливе при воєнному та надзвичайному стані. 

ВІДЕО ДНЯ

Арахамія розповів, що для українських переговорників обов’язково отримати згоду "ядерних держав" про надання гарантій безпеки для України, а саме США, Великої Британії, Франції та Китаю. Окремо Україна сподівається на участь Туреччини.

Голова української переговорної групи сказав, що українські дипломати наразі ведуть перемовини з Китаєм, але наразі цей трек є найменш "розвинутим".

Він натякнув, що в робочих групах та в повному складі делегації через онлайн-зв’язок завершують оформлення принципових компромісів для їх затвердження й обговорення главами держав на особистій зустрічі.

Передісторія: 

  • 29 березня після перемовин української та російської делегацій у Стамбулі стало відомо, що Україна пропонує підписати країнам, які є постійними членами Ради безпеки ООН, нову угоду про гарантії безпеки для України. За логікою авторів ідеї, це частково задовольнить вимоги росіян щодо нейтралітету і позаблоковості України, але Україна отримає гарантії безпеки, які будуть еквівалентами колективної безпеки для країн-членів Північноатлантичного альянсу.
  • Якщо Росія погодиться на таку угоду, то її результати остаточно ратифікують лише після підтримки українцями на референдумі вилучення з Конституції норму про євроатлантичний курс України.
  • 1 квітня делегації України та Росії проводили черговий раунд перемовин у повному складі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...