Зеленський перелічив, які країни готові обговорювати гарантії безпеки для України

Середа, 6 квітня 2022, 19:20
Зеленський перелічив, які країни готові обговорювати гарантії безпеки для України
Володимир Зеленський. фото: пресслужба опу

Президент Володимир Зеленський каже, що радники лідерів 7 країн готові обговорювати зміст міжнародної угоди щодо гарантій безпеки для України.

Джерело: інтерв’ю Зеленського для турецького телеканалу Habertürk

Пряма мова Зеленського: "Скажу вам чесно, на сьогодні зустрічі України з колом тих країн, яких ми бачимо серед гарантерів безпеки для нашої держави, або є країни, які самі хочуть підтримувати – поки що такої об’єднаної зустрічі не було. Але ця зустріч точно буде, бо її підтвердили представники держав-гарантерів.

Реклама:

Точно має бути Сполучені Штати, Велика Британія, Туреччина, Польща, Німеччина, Франція, Ізраїль – це ще не всі гарантери, але я назвав ті країни, які вже готові приїжджати й обговорювати список гарантій безпеки.

Перший крок – це зустріч з представниками цих країн. Потім об’єднане розуміння гарантій безпеки, а потім вже спілкування з російською стороною".

Деталі: Президент пояснив, що спершу повинна відбутися зустріч спеціальних радників глав держав цих країн, на яких погодять спільне бачення гарантій безпеки для України.

ВІДЕО ДНЯ

Зеленський сказав, що наразі в лідерів кожної із перелічених країн є своє бачення гарантій, а також різна міра готовності щодо фізичного втручання в разі можливого конфлікту чи війни проти України.

Окремо в такій угоді повинні бути прописані механізми в разі порушення гарантій будь-якою з країн-гарантерів. За словами президента, такий механізм має передбачити конкретні заходи щодо санкцій та міжнародної ізоляції країни, яка порушить цю угоду. Також конкретно повинні бути прописані обсяги та види зброї, які будуть надані українським Збройним силам у разі нападу.

Україна готова обговорювати підписання відповідної міжнародної угоди про гарантії безпеки з Росією, коли решта країн запевнять у своїй готовності долучатися до захисту України в разі майбутньої агресії.

Передісторія:

  • 5 квітня в інтерв’ю для українських журналістів Зеленський сказав, що він чекає на відповідь від ключових партнерів України. За його словами, для України важливо, аби в угоді були гарантії від країн, які є ключовими геополітичними гравцями.
  • У Кремлі заявляли, що особиста зустріч президентів України та РФ можлива лише після підписання юридичного документа. 4 квітня російський міністр закордонних справ Сергій Лавров сказав, що він бачить "шанси" на досягнення компромісної угоди між РФ та Україною.
  • Голова української переговорної групи Давид Арахамія заявляв, що перед підписанням міжнародної угоди між Україною, РФ та країнами-гарантами, російське командування повинне повністю вивести окупаційні війська до позицій, які вони займали принаймні 23 лютого 2022 року. Далі має відбутися всеукраїнський референдум, на якому українці мають обрати, чи вони відмовляються від курсу України до НАТО.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...