США закликають проголосувати за нові санкції проти Північної Кореї

Четвер, 26 травня 2022, 02:58
США закликають проголосувати за нові санкції проти Північної Кореї
фото: Getty Images

Сполучені Штати ініціюють голосування "найближчими днями" за резолюцію ООН, яка посилить санкції проти Північної Кореї через відновлення запусків міжконтинентальних балістичних ракет (МБР).

Джерело: АР, Reuters

Деталі: Reuters із посиланням на представника США повідомляє, що голосування відбудеться, хоча Китай і Росія висловили свою незгоду.

Реклама:

Оголошення про голосування за майбутній проєкт відбулося на тлі того, що Північна Корея випустила три ракети в середу, в тому числі одну, яка вважається її найбільшою міжконтинентальною балістичною ракетою, після того, як президент США Джо Байден завершив поїздку в Азію. Це був найновіший, 17 запуск ракет КНДР цього року.

Цей проєкт "ще більше обмежить здатність Північної Кореї просувати свої незаконні програми ЗМУ (зброї масового знищення) і балістичних ракет, він спростить впровадження санкцій і ще більше полегшить доставку гуманітарної допомоги тим, хто її потребує", — сказав американський чиновник.

Проєкт резолюції, на який посилається Reuters, включає розширення заборони на запуски балістичних і крилатих ракет, а також "будь-яких інших систем, здатних доставляти ядерну зброю".

ВІДЕО ДНЯ

Північна Корея потрапила під санкції ООН у 2006 році, які Рада Безпеки постійно й одноголосно посилювала протягом багатьох років, намагаючись припинити фінансування створення ядерної зброї і балістичних ракет Пхеньяна.

Востаннє РБ посилювала санкції проти Пхеньяну в 2017 році.

Передісторія:

  • У березні КНДР випробувала міжконтинентальну балістичну ракету "нового типу" Hwasong-17, запуском керував лідер КНДР Кім Чен Ин.
  • У квітні Північна Корея заявила проведення успішних випробувань, які "значно покращить тактичні ядерні можливості".

Довідково: Китай, США, Росія і принаймні п'ять інших країн працюють над гіперзвуковими технологіями.

Гіперзвукові ракети, як і традиційні балістичні ракети, здатні доставляти ядерну зброю, можуть літати зі швидкістю, що більш ніж в п'ять разів перевищує швидкість звуку. Але балістичні ракети летять високо в космос по дузі, щоб досягти своєї мети, в той час як гіперзвукові летять по траєкторії низько в атмосфері, потенційно досягаючи мети швидше. Крім того, гіперзвукова ракета маневрена, що ускладнює відстеження та захист від неї.

У той час як такі країни, як США, розробили системи, призначені для захисту від крилатих і балістичних ракет, здатність відстежувати і знищувати гіперзвукові ракети залишається під питанням.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування