На ЗАЕС є великі пошкодження, але ключове обладнання ціле – МАГАТЕ

Понеділок, 21 листопада 2022, 22:07
На ЗАЕС є великі пошкодження, але ключове обладнання ціле – МАГАТЕ
ЗАЕС, фото ГУР Міноборони України

Попри серйозність обстрілів Запорізької атомної електростанції 19-20 листопада ключове обладнання АЕС залишилося неушкодженим, зафіксували чотири експерти МАГАТЕ.

Джерело: генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії  Рафаель Маріано Гроссі, повідомлення МАГАТЕ

Деталі: Команда експертів МАГАТЕ 21 листопада оцінила масштаби пошкоджень, завданих інтенсивними обстрілами ЗАЕС на вихідних, повідомив гендиректор організації. 

Реклама:

Чотири експерти МАГАТЕ з ядерної безпеки, захищеності та гарантій, які наразі перебувають на майданчику, були проінформовані керівництвом, а потім здійснили обширний візит на найбільшу в Європі атомну електростанцію, щоб з перших рук оцінити фізичний вплив обстрілу, який стався в суботу ввечері і знову в неділю вранці, що стало одним з найсерйозніших подібних інцидентів на об'єкті за останні місяці.

За словами Гроссі, експерти змогли підтвердити, що, незважаючи на серйозність обстрілу, ключове обладнання залишилося неушкодженим, і немає ніяких безпосередніх проблем з ядерною безпекою або захистом.

Стан шести реакторних блоків стабільний, і цілісність відпрацьованого палива, свіжого палива і низько-, середньо- і високоактивних радіоактивних відходів у відповідних сховищах була підтверджена.

ВІДЕО ДНЯ

Тим не менш, експерти МАГАТЕ все ще спостерігають широкомасштабні пошкодження по всьому об'єкту. 

Гроссі наголосив, що "це викликає серйозне занепокоєння, оскільки чітко демонструє надзвичайну інтенсивність атак на одну з найбільших у світі атомних електростанцій".

Спостереження групи включали пошкодження резервуарів для зберігання конденсату, що призвело до нерадіоактивного витоку, кілька ударів по головній дорозі вздовж реакторів станції, а також по залізничній колії, яка вийшла з ладу, пошкодження трубопроводу повітря під тиском, два удари по даху спеціальної допоміжної будівлі, незначні видимі пошкодження трубопроводу для заправки спринклерів, а також два удари в зоні охоронної споруди.

Експлуатаційний та технічний персонал вже розпочав ремонт деяких пошкоджень, а персонал станції також прибирає територію після атак, що сталися на вихідних, повідомила команда МАГАТЕ.

Керівництво станції окремо поінформувало команду МАГАТЕ про те, що чотири реактори ЗАЕС залишаються у стані холодної зупинки, а два – у стані гарячої зупинки, продовжуючи виробляти пару та гарячу воду для станції та Енергодара, де проживає багато працівників станції та їхні сім'ї.

У зв'язку з поновленням обстрілів Гроссі інтенсифікував консультації щодо створення зони захисту на Запорізькій АЕС.

Цьому передувало: Раніше в МАГАТЕ назвали ворожі обстріли ЗАЕС 19 і 20 листопада одними з найбільш інтенсивних, були пошкодження в кількох місцях.

Російські окупанти відмовляють МАГАТЕ у допуску до деяких об'єктів ЗАЕС для оцінки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...