Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В ISW перерахували, якими "вкидами" Росія намагається сповільнити поставки зброї Україні

Середа, 1 березня 2023, 03:54
В ISW перерахували, якими вкидами Росія намагається сповільнити поставки зброї Україні
Фото: Getty Images

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) перерахували інформаційні операції, які Росія посилює, щоб стримати й уповільнити Захід у наданні Україні озброєння.

Джерело: ISW

Деталі: Російська влада, схоже, посилює просування інформаційних операцій під чужим прапором, щоб відволікти увагу від відсутності відчутних перемог на полі бою і сповільнити надання Заходом танків та іншої допомоги напередодні очікуваних українських контрнаступів.

Реклама:

Міністерство оборони Росії 28 лютого звинуватило "США та їхніх спільників" у планах здійснити провокацію в Україні з використанням токсичних хімічних речовин.

"Очевидне зростання кількості хибних попереджень про біохімічну та ядерну загрозу супроводжує скоординовану російську інформаційну операцію з використанням фальшивих прапорів, яка звинувачує Україну у підготовці до вторгнення в окуповане Росією Придністров'я, Молдова", – зазначають аналітики.

В інституті нагадують, що президент Росії Володимир Путін також знову ввів ядерну риторику в російський інформаційний простір під час свого звернення до Федеральних зборів Росії, коли оголосив про намір Росії призупинити участь у ДСНО.

ВІДЕО ДНЯ

У звіті приходять до висновку: "Міністерство оборони Росії та російські високопосадовці, ймовірно, посилять свою участь у таких інформаційних операціях у міру того, як російський наступ у Луганській області наближатиметься до кульмінації, а можливості для українських контрнаступів зростатимуть".

Крім того, експерти зазначають, що високопосадовець з оборонного відомства США підтримав постійну оцінку ISW про те, що є малоймовірним, що Росія застосує ядерну зброю в Україні.

Путін виступив на колегії Федеральної служби безпеки 28 лютого і підкреслив роль ФСБ у підтримці війни в Україні в якості "правоохоронної та контртерористичної структури".

"Звернення Путіна також пов'язує ФСБ та її традиційну внутрішню правоохоронну та антитерористичну роль з російськими військовими зусиллями в Україні, щоб представити російську перемогу у війні як таку, що є необхідною для забезпечення внутрішньої безпеки Росії", – підсумовують фахівці.

У ISW припускають, що Кремль намагається відновити російську інформаційну операцію, спрямовану на неправдиве зображення Росії як відкритої до переговорів країни, в той час як Захід нібито відмовляється від переговорів.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив 28 лютого, що російські офіційні особи відкриті до переговорів щодо припинення війни в Україні, але Україна і Захід повинні визнати нові "територіальні реалії", пов'язані з незаконною анексією Росією окупованих територій в Україні.

У звіті інституту ідеться і про те, що, схоже, що Кремль використовує президента Білорусі Олександра Лукашенка як канал для відновлення цієї інформаційної операції, ймовірно, з метою проведення переговорів на вигідних для Росії умовах і подальших затримок у наданні Заходом критично важливого озброєння Україні.

Так, під час свого офіційного візиту до Китаю Лукашенко заявив, що Росія готова зробити кроки до мирного врегулювання і що існує унікальна можливість закінчити війну в Україні до того, як Росія поставить свою економіку на більш міцну військову основу.

Лукашенко також звинуватив Захід і США в тому, що вони змушують українських чиновників відмовлятися від переговорів з Росією.

Експерти зазначають, що Кремль і Лукашенко, ймовірно, скористаються оприлюдненням Китаєм "мирного плану" з 12 пунктів, щоб відновити існуючу російську інформаційну операцію, яку Кремль використав у грудні 2022 року.

Ця інформаційна кампанія, в центрі якої була відкритість Росії до переговорів, мала на меті спонукати західних чиновників запропонувати випереджувальні поступки і змусити Україну вести переговори на російських умовах, і, ймовірно, сприяла затримці з наданням західних танків та іншого обладнання, необхідного для продовження українських механізованих контрнаступів.

Основні висновки ISW за 28 лютого:

  • Російська влада, схоже, посилює просування інформаційних операцій під чужим прапором, намагаючись відволікти увагу від відсутності відчутних перемог на полі бою і сповільнити надання Заходом танків та іншої допомоги напередодні очікуваних контрнаступів з боку України.
  • Заступник міністра оборони США з питань політики Колін Кал заявив, що США не мають жодних ознак того, що російські війська застосують ядерну зброю в Україні.
  • Путін під час виступу на колегії ФСБ підкреслив роль Федеральної служби безпеки Росії у підтримці війни в Україні.
  • Кремль і Лукашенко, ймовірно, намагаються активізувати зусилля, спрямовані на створення неправдивого образу Росії як відкритої до переговорів країни щодо припинення війни в Україні.
  • Лукашенко може сприяти китайсько-російським схемам ухилення від санкцій під час свого офіційного візиту до Пекіна з 28 лютого по 2 березня.
  • Російські війська провели обмежені наземні атаки біля Сватового та Кремінної і, ймовірно, здійснили обмежене просування на північ від Кремінної.
  • Також вони досягли тактичних успіхів на півночі Бахмута і продовжили наземні атаки навколо міста і в районі Авдіївки-Донецька.
  • Українські офіційні особи продовжують повідомляти про можливу підготовку Росії до відновлення наступальних операцій у Запорізькій та Херсонській областях, хоча ISW не виявив ознак того, що російські війська планують відновити наступальні операції на цих напрямках.
  • Влада Вірменії затримала громадянина Росії в Єревані за акцію протесту проти війни в Україні, яку він вчинив у Москві в липні 2022 року.
  • Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про запровадження санкцій проти 109 громадян Росії, причетних до примусової депортації українських дітей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування