Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нові оборонні плани НАТО: більше сил на східному фланзі, вища боєготовність

Четвер, 13 липня 2023, 22:25
Нові оборонні плани НАТО: більше сил на східному фланзі, вища боєготовність
НАТО, фото з сайту Альянсу

Нові регіональні оборонні плани Північноатлантичного Альянсу, затверджені на саміті у Вільнюсі, передбачають комплекс заходів для оборони й стримування Росії як найбільшої та найбезпосереднішої загрози.

Джерело: німецьке видання "Bild", яке цитує "Європейська правда"

Деталі: Нові оборонні плани НАТО налічують понад 4400 сторінок і детально окреслюють, які військові спроможності мають продемонструвати 32 країни-члени Альянсу разом зі Швецією в сухопутних, військово-повітряних і військово-морських силах, а також у кіберсфері й космосі.

Реклама:

Серед іншого, передбачається, що в майбутньому 300 тисяч військових Альянсу будуть перебувати у стані високої оперативної готовності, зокрема 35 тисяч солдатів Бундесверу. 

Кількість сил, розгорнутих на східному фланзі, буде збільшено до рівня бригади (4000 військових).

Також Альянс обговорює створення другого сухопутного командування НАТО. Як місце розташування обговорюється німецький Вісбаден, де має свою базу Армія США. Перше сухопутне командування зараз розташоване в турецькому Ізмірі. 

ВІДЕО ДНЯ

У випадку агресії верховному головнокомандувачу НАТО в Європі дозволять ухвалювати більше рішень без попередніх консультацій з органами НАТО. Таким чином, Альянс зможе швидше реагувати на загрозливі ситуації.

Крім того, згідно з планами, НАТО має розбудовувати більше сил, здатних витримати запеклі бої. Має бути більше далекобійних артилерійських систем і ракет; також розширюються системи протиповітряної оборони для захисту від ворожих атак.

Серед інших заходів згадується посилення захисту підводних трубопроводів, для чого на базі військово-морського командування в британському Нортвуді створюється новий центр спостереження.

Цьому передувало: 11 липня лідери Північноатлантичного альянсу на саміті у Вільнюсі узгодили нові масштабні оборонні плани, що відображають необхідність боротьби з такими загрозами, як Росія й тероризм.

Деякий час Туреччина блокувала затвердження планів Альянсу через формулювання щодо географічних місць, таких як Кіпр. Але в останній момент блокаду Туреччини вдалося подолати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування