Друга освіта після 30: скасування відстрочки від мобілізації, навряд чи, матиме великий ефект – Рахманін

Середа, 25 жовтня 2023, 23:59
Друга освіта після 30: скасування відстрочки від мобілізації, навряд чи, матиме великий ефект – Рахманін
Сергій РАХМАНІН на інтерв'ю УП

Скасування відстрочки від мобілізації для тих, хто здобуває другу освіту після 30-ти, навряд чи, дозволить суттєво розширити мобілізаційний ресурс. 

Джерело: член комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Сергій Рахманін в інтерв’ю "Українській правді

Реклама:

Пряма мова: "Справді, певна кількість людей раптово вирішила здобути другу вищу освіту і, можливо, якась їх частина (достатньо велика) зробила це, щоб уникнути мобілізації. 

Але якщо в подальшому ця заборона буде узаконена, я не думаю, що це суттєво вплине на мобілізаційний ресурс (це, навряд чи, будуть дуже великі цифри). 

Значний відсоток тих, хто хотів це (здобувати другу вищу освіту, щоб уникнути мобілізації – УП) зробити, це вже зробив... А Конституція забороняє зворотну дію закону. Тому я не думаю (це – моя особиста точка зору), що це (скасування відстрочки для таких студентів – УП) суттєво щось змінить".

ВІДЕО ДНЯ

Нагадаємо:

  • 4 вересня до Ради внесли законопроєкт, що скасовує відстрочку від мобілізації тим, хто після 30-ти отримує другу освіту.
  • У пояснювальній записці до документу йдеться, що з початком повномасштабної агресії "правова норма опосередкованого уникнення призову на військову службу під час мобілізації використана значною кількістю військовозобов’язаних призовного віку, які вже здобули певний рівень освіти, і вступили у 2022, 2023 роках до закладів освіти для здобуття рівня освіти, який є рівним, а в більшості випадків є навіть нижчим за раніше отриманий освітній рівень".
  • Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що доцільність здобуття другої вищої освіти для чоловіків призовного віку під час війни визначатиме Міністерство освіти.
  • Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий підтримав скасування відстрочки для таких студентів і додав, що з 2021 року кількість студентів старше 25 років зросла на 55 тисяч.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: