Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єгипет впустить близько 7 тисяч іноземців в рамках евакуації з Гази

Четвер, 2 листопада 2023, 10:18
Єгипет впустить близько 7 тисяч іноземців в рамках евакуації з Гази
Евакуація з Гази через КПП Рафах 1 листопада, фото AFP

Єгипет заявляє, що близько 7000 власників іноземних паспортів зможуть виїхати з Сектора Гази через КПП "Рафах".

Джерело: The Times of Israel із посиланням на заяву помічника міністра закордонних справ Ісмаїла Хайрата на зустрічі з іноземними дипломатами, посол України в Єгипті Микола Нагорний в ефірі Радіо Свобода

Деталі: За інформацією ЗМІ, Хайрат заявив, що Єгипет готується "сприяти прийому та евакуації іноземних громадян з Гази через контрольно-пропускний пункт Рафах". Він додав, що йдеться про близько 7000 людей, які представляють понад 60 національностей.

Реклама:

У середу посол України в Єгипті Микола Нагорний також підтвердив, що евакуювати планують близько 7000 іноземців. В українському списку – 358 осіб.

Передісторія: 

  • 12 жовтня Армія оборони Ізраїлю опублікувала звернення до жителів Гази з закликом евакуюватися на південь задля власної безпеки.
  • КПП Рафах знаходиться на кордоні між єгипетським Синайським півостровом і контрольованою ХАМАСом Газою, на півдні анклаву.
  • Раніше ЗМІ писали про його закриття через ізраїльські удари. Однак Єгипет стверджує, що КПП Рафах відкритий, а евакуація неможлива через ізраїльські бомбардування. Ізраїль заявляє, що терористичне угрупування ХАМАС перешкоджає евакуації палестинців із північної частини Сектора Гази.
  • 14 жовтня омбудсмен Дмитро Лубінець прибув до Каїру, щоб допомогти налаштувати механізм евакуації громадян України з Сектора Гази. 
  • 16 жовтня стало відомо, що Єгипет отримав список українців для евакуації.
  • 1 листопада стало відомо, що на кордоні Сектора Гази з Єгипетом відкрили КПП "Рафах" для евакуації з анклаву. ХАМАС заявив, що дозволить виїхати деяким іноземцям та пораненим палестинцям. Українців поки серед них немає.

ВІДЕО ДНЯ
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: