Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комітет Ради звернеться до СБУ щодо стеження за журналістами Bihus.Info

Середа, 17 січня 2024, 12:16
Комітет Ради звернеться до СБУ щодо стеження за журналістами Bihus.Info
Ярослав Юрчишин. фото з його Facebook

Парламентський комітет з питань свободи слова найближчим часом сформує запит до Служби безпеки України задля з’ясування причетних до стеження за журналістами Bihus.Info.

Джерело: голова профільного комітету, народний депутат від партії "Голос" Ярослав Юрчишин в ефірі "Радіо Свобода"

Пряма мова: "Це точно перешкоджання, це точно тиск, це точно незаконні дії. Але хто їх вчиняв – за це мають відповідати правоохоронні органи. Інакше підозри, які вже лунають з усіх боків, що це і були правоохоронні органи в інтересах когось із представників влади, будуть фактично підтвердженими.

Реклама:

Мовчанка Служби безпеки України, без дозволу яких не могли б здійснюватися такі записи, Національної поліції, Офісу генерального прокурора, скоріше грає проти них".

Деталі: За словами Юрчишина, варто відділяти факти ймовірного вживання наркотиків від факту шпигування за журналістами.

"Це однозначно виноситься за рамки. Ні посвідчення журналіста, ні посвідчення депутата, ні посвідчення прокурора, ні статус судді не дозволяє переступати закон. Але доведення переступання закону теж має бути в рамках закону", – зауважив депутат.

ВІДЕО ДНЯ

Комітет збиратиметься на засідання щодо системи порушень професійних прав журналістів, проявами якої стала низка недавніх подій: напад на Михайла Ткача, перешкоджання роботі журналістки в Миколаєві та провокація проти розслідувача Юрія Ніколова, каже нардеп.

За фактом останнього інциденту члени комітету ВР з питань свободи слова вже звернулися до Офісу генерального прокурора із запитом про кримінальне провадження.

Передісторія:

  • 16 січня у мережу злили відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info ймовірно вживають наркотичні речовини, керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків. 
  • Пізніше Бігус заявив, що після спілкування з фігурантами відео з’ясувалося, що за членами редакції Bihus.Info стежили близько року, а фрагменти перехоплених розмов змонтували з кількох епізодів, між якими пройшли місяці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: