У ЗСУ розповіли, чи зможуть підготувати 500 тисяч мобілізованих

Неділя, 28 січня 2024, 20:16
У ЗСУ розповіли, чи зможуть підготувати 500 тисяч мобілізованих
Фотоколаж Радіо Свобода зі світлиною Віктора Ніколюка

В України є можливість підготувати будь-яку кількість особового складу, яка буде визначена новим законом про мобілізацію, який може бути прийнято незабаром.

Джерело: командувач підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Віктор Ніколюк в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода "Донбас Реалії"

Пряма мова: "500 тисяч, 100 тисяч, 200 тисяч – як буде визначено законом про мобілізацію, ми готові.

Реклама:

На сьогоднішній день, наприклад, ми постійно проводимо відповідні заходи, відбуваються службові наради, де уточнюються фактичні спроможності всіх навчальних центрів, реальний стан інструкторського складу, тому що значна частина задіяна в районах виконання бойових завдань.

Але станом на сьогодні ми спроможні будь-яку кількість особового складу навчити".

Деталі: Ніколюк уточнив, що станом на цей час за кордоном було підготовлено 20% військовослужбовців, решта – в Україні.

ВІДЕО ДНЯ

Генерал-майор уточнив, що Україна за бойовим досвідом вже "на декілька років випереджає тих, хто її навчає".

"Ми, звичайно, обмінюємось цим досвідом, але необхідно враховувати, що воно не стоїть на місці. Будь-яка війна змінюється, і ці тонкощі необхідно враховувати", – сказав Ніколюк.

Відповідаючи на питання, які фахівці в армії зараз найбільш затребувані, генерал-майор сказав, що це піхота.

"Це та піхота, яка йде вперед, яка штурмує, яка закріплюється в окопі, утримує позиції, та піхота заходить на ворожі позиції, відбиває ворога. Найбільш масова підготовка в сухопутних військах – це підготовка піхотинця. Не принижуючи ролі, дуже важливі і безпілотники, і танкісти, і артилеристи, і мінометники, будь-хто. Але на сьогоднішній день – це піхота", – сказав він.

Передісторія:

  • 25 грудня стало відомо, що Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" №10378, у якому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю.
  • 11 січня уряд вирішив відкликати перший законопроєкт про мобілізацію й одразу підготувати новий, адже багато з напрацьованих пропозицій народні депутати не готові були підтримати.
  • Кілька депутатів у різних політичних силах повідомляли "Українській правді", що в парламенті очікують побачити нову версію законопроєкту про вдосконалення мобілізації орієнтовно 6 лютого, а 16 січня юристи Міноборони передали свої напрацювання на вивчення головам фракцій. 
  • 19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що військові на одній зі ставок пропонували мобілізувати додатково ще 450-500 тисяч людей, але це питання допрацьовується.
  • У січні Зеленський заявив, що станом на зараз не бачить потреби мобілізувати пів мільйона людей.

Знати більше: "Хто і кого. Що відбувається із законом про мобілізацію"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: