Шведські фальсифікації Януковича

Пятница, 25 ноября 2005, 13:45

фото Анни Андрієвської

Події помаранчевої революції мали б нарешті уже переконати команду Віктора Януковича, що вони не вміють як слід фальсифікувати. Все одно ця їхня творчість закінчиться ганьбою.

Так було під час самих виборів-2004, які переросли у повстання, так було і перед тими подіями – преса постійно ловила на брехні представників Януковича: досить згадати лише, що звичайне яйце після "івано-франківського теракту" називали то шарикопідшипником, то камінням, то тупим і одночасно гострим предметом.

Але і зараз команда Януковича продовжує розважатися такими штучками. Як відомо, всередині листопада Янукович відвідав Стокгольм для участі у конференції. Нічим там запам’ятався, крім обіцянки, що "справжня революція в Україні відбудеться після наступних парламентських виборів".

Піар-радники Януковича вирішили з цієї подорожі зробити подію. В основу лягла стаття в провідній шведській газеті "Свенська Дагбладет". Те, що вийшло в кінцевому підсумку, нагадувало відомий трюк радянської пропаганди – фальсифікація інформації.

Як відомо, ніхто в СРСР не отримував газети з Америки чи Західної Європи, тому Кремль переробляв публікації з капіталістичної преси у вигідному для себе ракурсі та вміщував такі дайджести у партійних рупорах.

Так само вийшло зі швецькою статтею про Януковича. Мову цієї країни в Києві знають дуже мало людей, тому при бажанні в перекладі можна понавигадувати що завгодно.

Вперше в "Українській правді" запідозрили негарні речі, коли порівняли повідомлення на сайті Януковича зі статтею у "Свенська Дагбладет". Якщо уважно почитати, то дещо зі швецької можна розгадати. Наприклад, що "fashionabelt stockholmshotell" означає "фешенебельний стокгольмський готель", де, як пише видання, перебував Януковича скандинавська газета.

Тому, коли такої фрази не виявилося у повідомленні прес-служби Януковича, це навострило редакційні вуха. Ми спробували отримати повний текст перекладу статті. Коли це вдалося зробити, то стала зрозумілою всю хитрість піарників екс-кандидата в президенти.

З'ясувалося, що прес-служба Януковича повністю перекрутила зміст швецької публікації, при цьому намагаючись створити ілюзію підтримки на Заході. Дійшло до абсурду: насправді стаття називалася "Янукович прагне реваншу" (Janukovitj är ute efter revansch), але в повідомленні прес-служба лідера Партії регіонів назва трансформувалася до "Янукович не прагне реваншу".

Критику Януковичем Ющенка його прес-служба вирішила приписати журналісту шведської газети. При цьому всі некомпліментарні для Януковича епітети з тексту повідомлення було викинуто. А згадку про фальсифікацію виборів взагалі проігнорували.

У всіх фікціях майстрів януковичого цеху можна переконатися, просто порівнявши два тексти.

"Янукович не прагне реваншу", Версія прес-служби Януковича

www.ya2006.com.ua

16 листопада в щоденній шведській газеті "Свенська Дагбладет" ("Svenska Dagbladet") вийшло інтерв'ю з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем під заголовком "Янукович не прагне до реваншу".

Рік назад, – пише кореспондент газети "Свенська Дагбладет" Ян Блюмгрен, – Віктор Янукович перебував на вершині своєї політичної кар'єри. Прем'єр-міністр збирався стати президентом України. Усі пам'ятають драматичні події, пов'язані із президентськими виборами в Україні в листопаді минулого року. Тоді Віктор Янукович був оголошений переможцем, а потім стали вестися розмови про те, що вибори пройшли неправильно. Перемога була віддана Ющенку.

За вдалим виразом шведського журналіста Яна Блюмгрена, у Стокгольмі говорять про Віктора Януковича як про стійкого боксера, що після нокауту піднявся на рахунок "дев'ять" і почав нову, сильну боротьбу проти перевороту, організованого за допомогою західних сил.

Сьогодні Янукович є керівником Партії регіонів, що, за даними всіх моніторингів громадської думки, є провідною партією в країні, – відзначає "Свенска Дагбладет".

Робота нової влади завершилася невдачами у всіх сферах. Україна перетворилася в країну, що перебуває в глибокій кризі. Приріст виробництва різко скоротився, інфляція росте, у країні панує політична нестабільність. Так не може далі тривати, – сказав Віктор Янукович під час інтерв'ю в Стокгольмі.

Економічний розвиток України пішов на спад, приріст ВВП упав з 12%, коли Янукович був прем'єр-міністром, до 3% на сьогоднішній день, – пише газета. Понад два місяці тому президент України Віктор Ющенко був змушений зняти з посади прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, дуже яскраву особистість, а також весь Кабінет міністрів, мотивуючи це тим, що вони не змогли впоратися з поставленими завданнями. Це привело до того, що всі плоди "жовтогарячої революції" були фактично зведені на нівець.

Більшість українців переживає дуже важкі часи. Народ розчарований, – говорить Віктор Янукович. Багато ілюзій лопнули як мильна булька, коли президент розповів про корупцію у своїй власній команді, після чого популярність Ющенко помітно знизилася. У Віктора Януковича немає позитивних слів щодо діяльності президента Ющенко. Янукович підкреслив, що в країні почалися політичні репресії, яких ніколи не було, свобода преси виявилася під загрозою, а сам він турбується про те, що парламентські вибори не пройдуть так прозоро й чесно, як цього хотілося б.

Колишній прем'єр-міністр України прав у тому твердженні, що в країні панує нестабільність і політична криза, - пише "Свенська Дагбладет".

"Янукович прагне реваншу", "Свенска дагдбладет", 16 листопада 2005

www.svd.se

Рік тому він програв вибори в Україні – сьогодні, згідно з соціологічними опитуваннями, його партія має найбільшу кількість прихильників.

Минулого року Янукович знаходився на верхівці влади, коли був прем’єр-міністром України з президентськими амбіціями. Після того, як його опонент Віктор Ющенко несподівано отримав перемогу на виборах, всі вважали, що політичній кар’єрі Януковича прийшов кінець. Проте, сьогодні він повертається з великим бажанням здійснити реванш.

Усі пам’ятають драматичні президентські вибори в Україні у листопаді минулого року. Віктора Януковича спочатку проголосили переможцем виборів, він навіть отримав з цього приводу привітання президента Росії Володимира Путіна. Проте, сотні тисяч українців вийшли на вулиці протестуючи проти численних фальсифікацій. Після багатотижневих демонстрацій було проведено переголосування другого туру виборів, за результатами якого переміг Ющенко.

Віктора Януковича було "переможено і покладено на лопатки", але не виключено з гри. Як боксер, який не хоче здаватися після нокдауну, повний сили Янукович перепочив і на рахунок 9 пішов у новий наступ.

"Це був переворот, організований Заходом. Новий уряд зазнав невдач у всьому. Україна перетворилась в кризову країну. Економічне зростання уповільнилося, інфляція підвищилась, має місце політична нестабільність. Далі так продовжуватися не може," - заявив Віктор Янукович під час раннього сніданку у фешенебельному готелі Стокгольму.

Янукович знаходиться у Швеції на запрошення Шведського інституту і збирається вивчити досвід співпраці центральної і місцевих ланок

Лідер Партії регіонів, Янукович, без сумніву, має підстави вірити в свої сили: його партія посідає перше місце в соціологічних опитуваннях. Приріст економіки України скоротився з 12%, коли Янукович був Прем’єр-міністром, до нинішніх приблизно 3%. Новий президент Віктор Ющенко відомий тим, що був змушений відправити у відставку Уряд разом з яскравим Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко "за недостатню скоординованість дій членів урядової команди".

"Це є лише нові можновладці і для них звичайно все змінилося на краще, проте, для більшості українців життя стало ще гіршим. Народ розчарований", - каже В.Янукович.

Віктор Янукович не хоче сказати жодного позитивного слова про президентство Ющенка. Янукович Рішення Віктора Ющенка відправити у відставку Уряд приблизно два місяці тому знівелювало багато надбань Помаранчевої революції. Ілюзії розвіялися, коли Президент почав говорити про корупцію та зловживання владою у своєму оточенні. Популярність Ющенка сильно похитнулася після того, як "обличчя революції" Юлія Тимошенко пішла у відставку, а президент, для того щоб отримати парламентську більшість при затвердженні нового прем’єр-міністра, уклав меморандум про співпрацю з колишнім опонентом Віктором Януковичем.

Віктор Янукович не хоче сказати жодного позитивного слова про президентство Ющенка. Янукович заходить так далеко, що навіть каже про "політичні репресії, які ніколи не існували раніше", про те, що "свобода преси знаходиться під загрозою". Він побоюється, що наступні вибори "не будуть чесними".

Це звичайне політичне пустослів’я, яке легко розгледіти. Очевидно, Захід і Борис Березовський зі своїм товстим гаманцем відіграли певну роль на виборах в Україні. Однак, головним є те, що більшість українців відчули себе ошуканими відвертими фальсифікаціями під час другого туру виборів, коли Янукович нібито отримав перемогу. Сотні тисяч молодих і старих людей, які день в день стояли на демонстраціях, не були оплачуваними найманцями. Це були люди, які хотіли перемін.

Засоби масової інформації (передусім радіо і телебачення), які були керованими колишньою владою, тепер почуваються набагато вільнішими. Передумов для проведення чесних виборів нині є набагато більше, ніж це було за прем’єрства Януковича.

Водночас, колишній Прем’єр-міністр має рацію в тому, що Україна все ще залишається корумпованою. Існує також і політична криза, яка дасть Януковичу багато голосів на вирішальних парламентських виборах наступного року. Але політичний клімат став значно здоровішим за часів президентства Ющенка

Це вже не вперше, коли Янукович потрапляє у конфуз із західною пресою. В травні 2003 він перебував у Парижі. Тоді сюжет на УТ-1 з французької столиці почався пафосною розповіддю про те, що газета Le Figaro зробила "реверанс" Україні, вмістивши інтерв’ю Януковича. Державне телебачення вирішило не помітити, що в цьому ж числі газети була стаття "Країна в каламутній воді" – де Януковича назвали "зіркою ворогуючих олігархічних кланів, які часто представляють російські інтереси і які захопили економіку України".

P.S. Спроби з'ясувати, як фальсифікований текст зі Швеції опинився на інтернет-сторінці Януковича, спочатку привели до прес-служби Партії регіонів. Втім, там категорично відхрестилися від цієї публікації, сказавши, що вони обслуговують лише партійний сайт, а проектом www.ya2006.com.ua займається колишня речниця Януковича Ганна Герман.

Жоден з телефонів, вказаних на сайті Януковича, як завжди протягом багатьох місяців, не відповідав. Врятувало лише те, що у нас був мобільний телефон Ганни Герман, яка повідомила: "Перекладач у Стокгольмі, надана нам швецькою стороною, була некваліфікована. Вона не розуміла українську і погано – російську. І те що вона переклала з тієї статті, ми надиктували на сайт Віктора Федоровича".

Герман також сказала, що на інтернет-сторінці Януковича мали б виправити помилки. Втім станом на ранок п’ятниці там досі висіло неправдиве повідомлення. Але після нашого дзвінка до Герман це сторінка зникла з сайту Януковича. Добре, що у нас залишилася копія цієї публікації.

Як відомо, під час минулого подібного скандалу, коли Янукович в некоректній формі висловив співчуття Ющенку в зв’язку зі смертю матері, Ганна Герман сказала, що її лідер просто не погоджував текст.

У іншому схожому випадку, коли Янукович столицею Великобританії назвав Едінбург, то на його сайті цю помилку просто виправили без усяких пояснень.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде