Головне розчарування 2005 року

Понедельник, 23 января 2006, 14:10

До річниці інаугурації Ющенка

Одразу після перемоги "помаранчевої революції" у масових настроях взяв гору високий рівень очікувань й, одночасно, високий рівень довіри до нової влади.

Дані опитування населення, проведені Центром ім. Разумкова наприкінці лютого 2005 року показували, що не менш половини - 50,7% респондентів - вважали, що події в Україні розвиваються в правильному напрямку. Приблизно половина респондентів висловлювали надію, що економічне становище й міжнародний імідж країни найближчим часом зміняться на краще.

Близько половини (44,7% опитаних) дотримувалися думки, що "нинішня влада краще, ніж попередня". Тільки кожен п'ятий - 18,9% - вважав, що нова влада нічим не краще попередньої, а "гірше попередньої" називали "помаранчеву" владу - 15,3%.

Пройшло небагатьом більше ніж півроку, й ситуація кардинально змінилася. Надії населення зазнали крах, а в масових настроях взяло гору розчарування.

Та ж соціологічна служба у січні 2006 року зафіксувала, що тільки п'ята частина - 17,7% опитаних - (на сьогодні – це фактично кількість електорату блоку "Наша Україна") вважає, що події в Україні розвиваються в правильному напрямку, тоді як майже дві третини (62,3%) заявили, що події розвиваються в неправильному напрямку.

Опитування, проведене Центром соціальних досліджень "София" у жовтні 2005 року показало: порівняно з лютим кількість тих, хто вважає нинішню владу краще попередньої скоротилося вдвічі (з 44,7 до 22,8%).

І навпаки, приблизно вдвічі зросло число тих, хто думає, що

нинішня влада або гірше, ніж стара (з 15,3 до 26,6%),

або не нічим особливо не відрізняється від попереднього режиму (з 18,9% до 44,0%).

Після обрання президентом Ющенка більше половини опитаних тою або іншою мірою сподівалися, що ситуація в країні зміниться на краще.

Таблиця 1

Розподіл відповідей на питання "Одразу після обрання Віктора Ющенка президентом чи були у Вас надії, що ситуація в країні зміниться на краще?",%

Так, певні надії були

40,3

Скоріше так, були

19,7

Скоріше ні, не був

16,5

Ні, ніяких надій не був

21,2

Важко відповісти

2,3

Одночасно, майже три чверті (71,3%) тих, мав такі надії, вказали, що за час перебування Ющенка при владі ці надії не виправдалися - 21,8% указали "однозначно ні" й 49,5% - "скоріше ні". Про те, що надії на зміну ситуації до кращого виправдалися, повідомили 22,0% респондентів, причому тільки 2,2% указали "однозначно так".

Якщо на початку року число симпатиків Ющенка значно перевищувало кількість антипатиків, то сьогодні у президента – виразний негативний баланс у співвідношенні симпатиків та антипатиків.

За рік кількість респондентів які "повністю" підтримують діяльність Ющенка скоротилася з 48,3% (у лютому 2005 р.) до 19,2% (у січні 2006 р.).

І навпаки, число тих, хто не підтримує діяльність президента зросла з 28,7 до 44,7%.

На думку половини опитаних, Ющенко практично не виконує своїх передвиборних обіцянок і тільки 4,1% респондентів думають, що він послідовно їх виконує.

Таблиця 2

Розподіл відповідей на питання "Що Ви думаєте з приводу виконання В. Ющенком своїх передвиборних обіцянок?", %

В. Ющенко послідовно виконує свої обіцянки

4,1

В. Ющенко намагається, у міру можливості, виконувати свої обіцянки

39,4

В. Ющенко практично не виконує своїх обіцянок

51,2

Важко відповісти

5,3

Слід зазначити, що серед тих, хто в третьому турі президентських виборів проголосував за Ющенка, тільки половина підтримала з тієї причини, що симпатизувала йому особисто як кандидату. Для значної частини електорату Ющенка їхній вибір був компромісним, оскільки ґрунтувався на бажанні не допустити перемогу Януковича.

Таблиця 3

Розподіл відповідей на питання "Чому в третьому турі Ви проголосували за В.Ющенко?" , %

Мені подобався особисто Ющенко як кандидат

47,6

Я хотів, щоб перемогла "помаранчева команда"

16,4

Я не хотів, щоб переміг Янукович

27,3

Інше

6,2

Важко відповісти

2,5

Серед тих респондентів, які голосували за Ющенко в третьому турі президентських виборів зараз тільки половина (43,6%) висловлює бажання проголосувати за нього знову, а третина (29,4%) заявила, що не стали б голосувати. Інші не визначилися з відповіддю.

Керівник соціологічної служби Центру соціальних досліджень "Софія"Олександр Левцун

В статті були використані данні

1) результатів опитування населення України, проведеного Центром ім. Разумкова з 23 по 28 лютого 2005 р. Опитано 2012 респондента віком від 18 років і старше. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

2) результати опитування населення України, проведеного Центром ім. Разумкова з 12 по 17 січня 2006 р. Опитано 2290 респондентів віком від 18 років і старше. Похибка вибірки не перевищує 2,1%.

3) результатів опитування населення України, проведеного Центром соціальних досліджень "Софія" з 17 по 27 жовтня 2005 р. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років і старше. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде