"Український націоналіст грузинського походження"

Пятница, 17 февраля 2006, 10:14

Два тижні не був у Києві. Проїхав всю Західну Україну – від Бродів на півночі до Косова, що на Гуцульщині, на півдні. І від Тернополя до Чопа (майже Європа з жахливим вокзалом, який першим зустрічає мерзлих як "ніжки Буша" громадян Євросоюзу…).

Спілкування з сотнями людей дає можливість висловитися про те, якими словами і з якою експресією "західняки" згадують нас, жителів української столиці.

На помаранчевій Галичині люди відверто заскочені тим, що ніхто з очільників "України з Кучмою" досі не покараний. Як іронічно зауважив один з депутатів, і "бандити" є, і тюрми є. Але поки що окремо.

І ось я вдома. Бігборди вже практично без "морд". Блок колишньої "партії влади" з гостро-заперечувальною назвою стверджує, що тепер він "за" російську мову та "проти" НАТО.

Скажу відверто, тема вступу в Євро-Атлантичний альянс пересічних людей у містечках і селах не цікавить у принципі. Але тема російської мови, як і другого громадянства – аж надто.

Цікаво, що про це казатиме землякам перший президент України, який родом з Волині, де, як відомо, й зродилася УПА… Десятки людей просили передати першому президенту незалежної України – "стережіться, Леоніде Макаровичу!"

Жодна інша людина в політиці, крім його однопартійця Шуфрича та ще Тараса Чорновола, не викликає такого категоричного й доволі агресивного несприйняття. Один чоловік навіть обіцяв, що вдарить колишнього лідера при зустрічі "кравчучкою" …

Серед "не таких" є й колишній речник так званої "політреформи" пан Гавриш, родом з Івано-Франківщини. На жаль, не довелося бути в його рідному селі, але знаю, якими "моцними" словами згадують його ім’я мешканці Калуша і Червонограда.

Відступ від мови вважається зрадою самій ідеї незалежності. Люди кажуть, що ще можуть потерпіти і невисокі пенсії, і те, що нові владці жирують, як і їхні попередники.

"Тільки не чіпайте державний статус мови!" - волають люди до всіх, хто, як вони кажуть, "вище нас", тобто з Києва. І коли я, народжений у Тбілісі, звертаюся до них українською, вони кажуть, що я є "українським націоналістом грузинського походження".

Людей не цікавлять мої політичні переконння, ставлення до Москви і Вашингтону. Важливо те, що я знаю українську. Боже, як мало треба, щоб вважатися патріотом.

Автором замітки є кандидат у народні депутати за списком громадського блоку "ПОРА-ПРП" під № 25.


Доречні публікації:

Ти за Майдан чи за "Антанту"?

"ПОРА" робти велику політику

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде