Історія однієї хвороби

Среда, 21 июня 2006, 12:15

Ну ось, нарешті майже сталося. Помаранчеві сили начебто вже домовились про створення коаліції, тьху-тьху, щоб не наврочити. Юлія Тимошенко вже не лає "Нашу Україну" з трибуни парламенту, а так стримано розповідає. Що трьом силам довелось вирвати коаліцію з чиїхось ефемерних лап.

Ще б пак, Юлія Володимирівна вже начебто без 5 хвилин прем'єр, Олександр Мороз не отримав спікера, але знову навісив коаліції політреформу, а "Наша Україна" вибила зі своїх колег майже всі свої вимоги.

Єдине невирішене питання, коли ж таки оголосять коаліцію. Зранку середи сподівались, що все завершиться до обіду, а вже в парламенті Роман Безсмертний запропонував перенести оголошення на п'ятницю.

Саме тоді минає відведений Конституцією строк створення коаліції.

В історії України важко пригадати більш довгий процес ніж створення коаліції в парламенті 2006. Конкурувати з нею може хіба що спікеріада 1998 року. І це незважаючи на те, що колишні соратники по помаранчевому Майдану намагаються створити помаранчеву коаліцію з лютого, тобто вже 5 місяців.

Ще до виборів вони разів зо три намагалися підписати меморандум про майбутню демократичну коаліцію, а після обрання - узгодити її принципи та розподіл посад. Спочатку "Наша Україна" ніяк не могла змиритися з прем’єрством Тимошенко, потім соціалісти вирішили виторгувати для себе посаду спікера.

Через місяць переговорів з екс-соратниками "Наша Україна" нарешті дозріла до того, щоб публічно заявити про переговори що коаліції з Партією регіонів. Торги в цій формі ведуться більш успішно, ніж в рамках трійки. "Регіонали" навіть готові були віддати "нашоукраїнцям" посаду прем’єра.

Але тут Юлія Володимирівна пішла до президента, а за нею і вся помаранчева трійка. Кілька годин розмов, про які журналістам повідомили пост-фактум, і помаранчева коаліція таки може народитися.

ЯК ГАРТУВАЛАСЬ КОАЛІЦІЯ: ХРОНІКА ПОДІЙ

27 листопада 2005 року, ефір на каналі Інтер

В студії присутні Раїса Богатирьова і Роман Безсмертний.

Лідер фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова висловлює думку, що Партія регіонів сформує більшість у майбутньому парламенті.

Водночас Безсмертний заявляє, що "якщо помаранчева команда не набере більшість, то наступний варіант – це не союз з Регіонами, це розпуск парламенту".

"Регіонали" сприйняли слова Безсмертного як погрозу і лякали нею своїх виборців усю парламентську кампанію. Між тим помаранчеві за всю виборчу кампанію так і не змогли виписати свій меморандум про коаліцію.

Переговори про відновлення помаранчевого тріо розпчалися ще в лютому.

16 лютого 2006 року

Створюється робоча група по підготовці майбутньої коаліційної угоди демократичних сил.

фото Олександра Прокопенка
фото Олександра Прокопенка

22 лютого

Тимошенко в Житомирі в односторонньому порядку підписує меморандум про коаліцію. Більше її ініціативу ніхто не підтримує. В меморандумі йдеться про денонсацію газової угоди та неприпустимість коаліції з "регіоналами".

27 березня, оголошено результати екзит–полу, друга година ночі

З'являється анонс, що Блок Юлії Тимошенко, блок "Наша Україна" і Соцпартія мають намір домовитися про створення коаліції в новій Верховній Раді об 11:00 понеділка.

27 березня 10-а година ранку

Виходить повідомлення, що підписання коаліційної угоди між помаранчевими силами переноситься.

Роман Безсмертний просить перерву на кілька годин для проведення політради "Нашої України".

28 березня

Політрада блоку "Наша Україна" вирішує, що коаліція має бути проголошена в день оприлюднення офіційних даних ЦВК".

Одразу після закінчення політради на сайті блоку було розміщено заяву Бориса Тарасюка про три умови, за яких можна "починати якісь розмови з представниками Партії регіонів".

"Перша – відмова від ідей федералізму. Друга – відмова від статусу державної для російської мови. Третя умова – визнання євроінтеграційного шляху України".

Однак пізніше цю інформацію було дезавуйовано.

29 березня

Результати виборів так приголомшили "Нашу Україну", що президія партії вирішує розглянути питання створення парламентської коаліції на засіданні 7 квітня.

30 березня

Тим часом член Партії регіонів Ринат Ахметов на своїй першій київській конференції не виключає створення в парламенті коаліції з блоком "Наша Україна".

Через кілька годин після конференції Ахметова Юлія Тимошенко проводить свою прес-конференцію і заявляє про "загрозу створення коаліції між Партією регіонів і "Нашою Україною". Вона вимагає усунути від переговорів про створення помаранчевої коаліції осіб, зацікавлених в коаліції з регіонами.

31 березня

Голова політичної ради Партії регіонів Микола Азаров заявляє, що "без Партії регіонів створення будь-якої політичної конструкції... неможливе".

3 квітня

Лідер Соцпартії Олександр Мороз звернувся з листом до Юлії Тимошенко та Юрія Єханурова, де наполягає на прискоренні формування парламентської коаліції на основі меморандуму про створення коаліції демократичних сил.

4 квітня

Прем'єр Юрій Єхануров і Роман Безсмертний зустрічаються з Тимошенко, щоб обговорити принципи формування коаліції демократичних сил у майбутньому парламенті.

6 квітня

Партія "Народний Союз Наша Україна" підтримує створення коаліції з Блоком Тимошенко і Соцпартією.

На голосування ради партії ставився варіант, що протокол про коаліцію відкритий для підписання іншими силами, обраними до парламенту (Партія регіонів та КПУ), але це рішення не пройшло.

7 квітня

Блок Юлії Тимошенко запропонував представникам "Нашої України" та Соцпартії підписати угоду про створення коаліції у парламенті 10 квітня.

11 квітня

Втім, вже через кілька днів керівник юридичного департаменту "Нашої України" Роман Зварич заявив, що коаліційну угоду "трійки" може бути підписано аж у перший день роботи Верховної Ради нового скликання, тобто щонайменше через 30 днів.

Тоді ж він заявив, що блок "Наша Україна" може вести переговори з Партією регіонів лише про роль опозиції, але не про створення коаліції.

13 квітня

Лідери "Нашої України" Роман Безсмертний, БЮТ - Юлія Тимошенко та Соцпартії - Олександр Мороз підписали протокол про принципи формування коаліції демократичних сил.

Шостий пункт цієї угоди передбачав прем'єрство Юлії Тимошенко.

14 квітня

Але наступного дня президія ради партії "Народний Союз Наша Україна" підтримала проект протоколу щодо принципів створення коаліції за винятком пункту 6, чим викликала шквал гніву з боку БЮТ.

18 квітня

Прем’єр Юрій Єхануров в ефірі "1+1" заявляє, що виступає за проведення переговорів з усіма конструктивними силами щодо створення широкої коаліції.

В той же день Тимошенко заявляє, що БЮТ наполягатиме на обранні лідера СПУ Олександра Мороза спікером Верховної Ради. Тоді ж вона вперше озвучила тезу про розподіл влади між "Нашою Україною", яку представляє президент, блоком Тимошенко, який претендуватиме на прем’єр-міністра, та СПУ, яка отримає посаду спікера.

Як відомо, саме ця теза стала наріжним каменем переговорного процесу і дозволила "Нашій Україні" ухилятися від коаліції.

27 квітня

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович назвав найбільш оптимальним створення в майбутньому парламенті коаліції з "Нашою Україною".

"Я не приховую, що, на наш погляд, формування коаліції з "Нашою Україною" дозволить вирішити багато проблемних питань, які виникли в державі", сказав він.

5 травня

Президент Віктор Ющенко зустрічається з лідерами партій, що перемогли на виборах.

Фото Михайла Лзаренка
Фото Михайла Лзаренка

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, вийшовши від президента, заявляє, що вони зробили пропозицію партії "Наша Україна" і зараз ведуть переговори.

10 травня

Тим часом працює робоча група по створенню проекту угоди про коаліцію БЮТ, СПУ та "Нашої України". Представник соцпартії Йосип Вінський висловлює думку, що проект угоди може бути готовий до 12 травня. Але в намічений день ніякого обговорення документа не відбулося.

Натомість в той день вийшло інтерв'ю президента "Газеті виборчій", де він вперше не виключив, що Юлія Тимошенко може стати прем'єром.

15 травня 10 година вечора

Секретар політичної ради СПУ Йосип Вінський повідомляє, що робоча група блоку Юлії Тимошенко, блоку "Наша Україна" і Соцпартії погодила проект угоди про формування коаліції.

За словами Вінського, у проекті угоди немає прізвищ претендентів на державні посади, а лише встановлена процедура кадрових призначень.

Пізніше Вінський пояснив в ефірі НТН, що до блоку Тимошенко відходить 50% пакету посад.

Фото з сайту Юлії Тимошенко
Фото з сайту Юлії Тимошенко

16 травня, 12 година

"Наша Україна" призупиняє свою участь у переговорному процесі зі створення коаліції, вимагаючи від Блоку Юлії Тимошенко прояснити свою позицію в кадровому питанні.

Тоді ж з'являється заява аналітичного департаменту центрального штабу "Нашої України", в якій найбільш прийнятною кандидатурою на посаду прем’єр-міністра називається Олександр Мороз. Але соціалісти на пропозицію не ведуться.

Олександр Турчинов називає дії "Нашої України" спробою загальмувати переговорний процес.

17 травня

Переговори щодо створення парламентської коаліції між БЮТ, "Нашою Україною" і СПУ відновлюються. Можливою причиною цього є візит Юлії Тимошенко до президента.

18 травня

Робоча група "Нашої України" продовжує працювати над текстом угоди, але ще не приступає до написання останнього розділу коаліційної угоди – розподілу сфер відповідальності.

Угоду планують завершити за тиждень і представити її президенту.

22 травня

Соцпартія і Блок Юлії Тимошенко заявляють про готовність підписати проект коаліційної угоди вже 22 травня.

24 травня

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко і лідер СПУ Олександр Мороз парафували проект угоди про коаліцію демократичних сил.

Фото з сайту Юлії Тимошенко
Фото з сайту Юлії Тимошенко

Згадана угода була скоріше грою на нервах "Нашої України", аніж довершеним документом. Підписанти так поспішали, що навіть не вирівняли шрифти в трьох розділах угоди.

25 травня

На першому засіданні Верховної Ради не створено коаліцію і не підписано угоду про її утворення. БЮТ, СПУ та "Наша Україна" проводять рішення, яким в роботі Ради оголошено перерву до 7 червня.

5 червня

Роман Зварич повідомляє, що робоча група "трійки" завершила роботу над проектом коаліційної угоди.

Водночас учасник переговорної групи від СПУ Йосип Вінський повідомив, що у проекті коаліційної угоди залишається 15 питань, щодо яких існують розбіжності.

У той же день лідери трійки йдуть на зустріч з президентом. Переговори тривають до першої години ночі, але жоден з їх учасників не виходить до преси.

Керівник секретаріату президента Олег Рибачук обіцяє, що 7 червня коаліція буде.

Але замість цього у середу вранці спалахує скандал між "Нашою Україною" та СПУ.

7 червня

Член політради СПУ Йосип Вінський заявив, що СПУ відмовиться підписувати коаліційну угоду, якщо їй не віддадуть крісло спікера.

Через неможливість сформувати коаліцію в Верховній Раді оголошено перерву до 14 червня.

9 червня

Лідери "трійки" збираються у президента, однак за годину розходяться. Прем'єр Єхануров заявляє, що переговори зайшли в глухий кут через вимогу Соцпартії віддати їй посаду спікера.

10 червня

"Наша Україна" призупиняє переговори з БЮТ та СПУ через категоричну позицію соціалістів щодо посади спікера.

В той же день у своєму радіозверненні президент Ющенко заявляє, що політик, який претендує на посаду прем'єр-міністра, має взяти на себе відповідальність за створення коаліції.

12 червня

"Наша Україна" заявляє про безперспективність подальших переговорів з формування коаліції з Блоком Юлії Тимошенко та Соцпартією.

13 червня

"Наша Україна", БЮТ та СПУ відновлюють переговори в рамках трійки. Через кілька годин Мороз залишив цю зустріч без коментарів. Юлія Тимошенко заявила, що проект коаліційної угоди, запропонований "Нашою Україною", вона готова підписати хоч зараз.

Увечері того ж дня з'являється інформація, що фракція "Нашої України" ухвалила рішення вести переговори про створення коаліції з Партією регіонів.

Фото з сайту razom.org.ua
Фото з сайту razom.org.ua

14 червня

Під час засідання парламенту Олександр Мороз відмовляється від посади спікера, а "Наша Україна" пропонує широку коаліцію.

Тимошенко заявляє, що не піде в один "вінегрет" з Януковичем.

Водночас представники Партії регіонів говорять про успішні консультації з "Нашою Україною" та про те, що коаліція може бути створена 19-20 червня.

15 червня

Лідер соціалістів Олександр Мороз іде на зустріч до президента.

Президент зізнається, що пропонував лідеру Соцпартії посаду секретаря Ради національної безпеки й оборони для того, щоб вивести з глухого кута переговори зі створення демократичної коаліції.

В той же день Ющенко заявляє, що залишається прихильником помаранчевої коаліції.

16 червня

Зранку відновлюються переговори в рамках трійки, але 2-годинна зустріч залишається без видимих результатів.

Водночас по обіді представники "Нашої України" Роман Зварич та Петро Порошенко вирушають на переговори в штаб Партії регіонів.

Щоправда, переговорами ці зустрічі не називаються, хоча журналісти і фотографують те, як Порошенко цілується з Клюєвим.

Ввечері того ж дня президент дає інтерв'ю каналу "1+1", де ще раз наголошує, що як громадянин, він хотів би бачити помаранчеву коаліцію, але не може ігнорувати позицію іншої частини населення.

Стосовно кінцевого терміну створення коаліції президент заявив: "За формальними ознаками, четвер – це останній день, це Юріїв день - якщо немає коаліції, то може вступити інший конституційний захід".

17 червня

БЮТ та Соцпартія погодилися винести за рамки коаліційних переговорів посади з квоти президента.

В той же день "Наша Україна" і ПР провели "дуже конструктивні дебати".

19 червня

"Наша Україна" заявляє, що завершила консультації з Партією регіонів і готова переходити до переговорів.

В той же час лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявляє, що його сила готова поступитись посадою прем'єр-міністра при формуванні коаліції з "Нашою Україною".

Увечері відбувається рада партії "Народний Союз "Наша Україна", але якогось конкретного рішення на ній не ухвалено – вирішено продовжити переговори і консультації у тих форматах, в яких вони ведуться на сьогоднішній день.

20 червня

На засіданні Верховної Ради так і не оголошено про створення коаліції. Натомість Роман Безсмертний пропонує створити коаліцію з новою назвою - "стабілізаційна". Який формат передбачає така коаліція – невідомо.

В перерві Безсмертний також повідомив, що коаліція, скоріше за все, буде створена 21 червня.

Ввечері з'являється інформація про переговори президента Ющенка і Юлії Тимошенко, з яких вона начебто вийшла дуже оптимістична і задоволена. А вже по 20 годині вечора прес-служба повідомляє, що в президента збиралася вся трійка.

Фото Михайла Лазаренка

Ще через годину просочується перша інформація про те, що в Україні вже майже є прем’єр і коаліція.

БЮТ та СПУ проводять пізно ввечері політради.

21 червня

Вранці стає відомо, що серед умов, узгоджених у вівторок, зокрема передбачається, що МВС залишиться в квоті президента.

Крім того уряд Тимошенко не буде затверджувати свою програму в парламенті і, таким чином, не отримає на рік імунітет недоторканності

За інформацією джерел, в результаті створення помаранчевої коаліції БЮТ отримає 11 портфелів в уряді, "Наша Україна" – 8, а соціалісти – 4.

За словами джерела, в першу чергу БЮТ візьме посаду прем'єра для Юлії Тимошенко, "Наша Україна" – посаду спікера для Юрія Єханурова, а Соцпартія - посаду першого віце-прем'єра, найімовірніше, для Йосипа Вінського.

В парламенті представники трійки виголошують оптимістичні промови, Роман Безсмертний пропонує оголосити про коаліцію 23 червня, Тимошенко наполягає створити її в середу.

Партія регіонів погрожує обрати керівництво парламенту 22 червня.

Засідання Ради перенесено на 10 годину ранку четверга.

22 або 23 червня ?

В цей день минає 30 днів для створення коаліції. Коаліціянти повинні зареєструвати документ про створення коаліції, інакше президент матиме привід розпустити парламент.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде