Ющенко прийняв Путіна на Банковій, Путін прийняв Януковича у лімузині

Пятница, 22 декабря 2006, 22:05

Президент Росії Володимир Путін для того, щоб пересуватися вулицями Києва, перегнав з Росії свій броньований Мерседес "Пульман". Крім бажання московського гостя бути у безпеці, в семиметрового автомобіля була ще одна функція, яка з'ясувалася уже наприкінці напруженого дня.

Візит російського президента викликав підсилені заходи безпеки, яких уже давно не доводилося бачити в Києві.

Після прибуття Путіна до секретаріату президента вулицю Банкову перекрили для людей. Її перегородили парканчиком ще на підступах біля Будинку письменника. За огорожу міліція пропускала тільки згідно зі списком, наданим Управлінням державної охорони.

Потім журналісти потрапляли у спеціальний павільйон, де мали звіритися зі списками і ще раз пройти крізь рамку металопошуку. І тільки після того можна було потрапити на площу перед секретаріатом, де стояв кортеж російського президента.

Путінський Мерседес прикрашали номери з індексом НХ, який радикальні українські націоналісти з радістю могли б доповнити деякими голосними буквами.

Фото телефоном кореспондента "Української правди"

При першій же спробі сфотографувати машину позаду з'явився чоловік у цивільному, який без зайвих пояснень заявив: "Ноу фото!".

"Вай?", - запитав журналіст "Укрправди".

"Бікоз", - відповів охоронець і перейшов на російську: "Лучше отойдите от машины, а то эти ребята действуют без предупреждения!"

– Но ведь это же наша территория!

– Ну, это они потом будут выяснять, где чья территория!

Переговори Ющенка і Путіна тет-а-тет відбувалися у залі з гобеленом на четвертому поверсі секретаріату. Щоб зустріти гостя, український президент вискочив на вулицю в піджаку без пальто.

Фото прес-служби президента

Вулиця Банкова, яку тиждень тому прикрасили сніговиками, гірляндами і вертепом, виглядала особливо святково.

Можливо, Путін подумав, що цей подарунок для нього. Коли він зайшов до кімнати переговорів, то заявив Ющенку: "У вас тут так красиво!"

Обмінявшись вступним словом, президенти почали зустріч без свідків, яка тривала близько години.

Потім мало відбутися україно-російської міждержавної комісії.

Фото прес-служби президента

Запізнення російського лідера до Києва поламало весь графік, тому міністрам, які прибули на комісію Ющенко-Путін, довелося чекати в залі. Для цих переговорів було обрано приміщення секретаріату на другому поверсі, де півроку тому було підписано Універсал національної єдності.

Протягом паузи, яка виникла до приходу Ющенка та Путіна, сталася сенсація місцевого масштабу: опоненти Янукович і Тарасюк обмінялись рукостисканнями.

Тарасюк, який сидів за круглим столом, у якийсь момент повернув голову і побачив, що за кілька метрів стоїть Янукович і спілкується із секретарем Радбезу Віталієм Гайдуком.

Тарасюк і Янукович кивнули один одному головами. Однак цього здалося замало: через кілька секунд міністр закордонних справ підвівся, прем’єр теж зробив йому крок назустріч і вони потисли один одному руки.

Після цього Тарасюк знову сів на своє місце. Цей тріллер журналісти дивилися, не відриваючи очей, на великому моніторі у прес-центрі, на який здійснювалася внутрішня трансляція. Рукостискання було зустріте оплесками.

Після демонстрації вступного слова Ющенка та Путіна телешоу закінчилося, і журналістів покликали їсти бутерброди. Хоча пропозиція лунала українською мовою, російські репортери зрозуміли все правильно.

Все закінчилося без жертв – тільки відомого автора московського "Комерсанту" Андрія Колесникова підкосив зубний біль. Співробітники прес-служби Ющенка не випустили його до аптеки, яка розташована у дворі, зате запропонували йому спазмалгон. Повагавшись кілька хвилин, Колесников прийняв ліки...

Фото прес-служби президента

Потім журналістам у прес-центрі знову включили телевізор, і вони побачили, що після закінчення комісії Ющенко-Путін відбулося підписання чотирьох міжурядових угод.

Найважливішим для України є договір про реадмісію, який має підштовхнути спрощення візового режиму з Євросоюзом.

Була також укладена угода між Мінкультами. Обмінявшись папкою зі своїм московським колегою, український міністр Юрій Богуцький повернувся до президентів та майже непомітно вклонився їм. Напевно, було за що. "Угода передбачає створення сприятливих умов для співробітництва в галузі музики, театру, кінематографії,... народних промислів, естрадного і циркового мистецтва", - ідеться в анотації, поширеній секретаріатом Ющенка.

Після цього до зали занесли шампанське. Ющенко пішов зі своїм бокалом чокнутися з росіянами, Путін попрямував до українських міністрів.

Фото прес-служби президента

Кришталеві вироби в руках російського президента та Бориса Тарасюка зустрілися.

Так опальний міністр закордонних справ України на очах у Януковича отримав визнання від Путіна...

Фото прес-служби президента

Для прес-конференції президентів кімнату для брифінгів прикрасили заднім фоном у новому дизайнерському виконанні. Слово "Прес-центр" закрили панелями, на якому зобразили логотип засідання україно-російської комісії: прапори двох держав, причому жовто-блакитний намалювали вище триколора.

Перед приходом глав держав біля їх крісел зупинилася дівчина з двома стаканами і пляшкою уже відкритої "Миргородської". Під суворим поглядом охоронця з московським акцентом вона розлила мінеральну воду. Забігаючи наперед, повідомляємо: російський президент до неї навіть не доторкнувся.

Путін зайшов до зали, піджавши губи. Без особливого оптимізму на обличчі з'явився і Ющенко.

Ющенко зупинився, показуючи Путіну його крісло. "Спасібо", - прошепотів російський лідер, не подивившись на Ющенка.

Фото прес-служби президента

Відчувалося, що ця поява перед пресою була домашнім завданням для українського президента. "Якою мовою виступати перед Путіним і журналістами?", - схоже, це питання не давало спокійно жити Банковій.

З одного боку, говорити українською виглядало б як кричуща неповага до Путіна. Але в нинішніх умовах для Ющенка говорити російською виглядало би як жест підпорядкованості Путіну. Крім того, йому треба якось втримати залишки електорату. Тому український президент пішов на мовний мікс.

"Уважаемый Владимир Владимирович, шановні пане та панове. Щойно завершилося перше засідання україно-російської міждержавної комісії. У нас відбувся дуже позитивний діалог з президентом Росії... Я хотів би підвести підсумки зустрічі.

Прежде всего, сегодня были заложены основы качественного механизма отношений между Украиной и Россией...", - сказав Ющенко і продовжив російською.

Він повідомив, що перше засідання комісії, яке готувалося півтора роки, "підтвердило її стратегічний формат".

"Наступне засідання відбудеться у травні-на початку червня 2007. А найближчими тижнями ми скомулюємо план дій – дорожню карту, яка врегульовує двосторонні стосунки", - повідомив Ющенко.

Фото прес-служби президента

Путін заявив, що відносини з Україною відтепер будуть виключно на ринкових умовах. Однак він запропонував разом відсвяткувати 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя в 2009 році. При бажанні тут можна побачити підтекст: Путін, як відомо, в цей час уже має піти у відставку.

На брифінгу Путін не згадав свою провокаційну ідею, яку висловив у вступному слові на засіданні комісії – разом відсвяткувати ще й 300-річчя Полтавської битви.

Обмінявшись дипломатичними реверансами, Ющенко та Путін приготувалися почути аж по одному запитанню від журналістів.

Як з'ясувалося, українські журналісти, які працюють в пулі Ющенка, мають свій сценарій, як діяти в умовах обмеженого спілкування президента з медіа. Спочатку кореспонденти між собою визначають питання, яке хочуть поставити Ющенку, потім відсівають недоречні, потім визначають людину, і на сам кінець повідомляють прес-секретарю президента, щоб вона знала, кому дати слово. Тому змагання на таких прес-конференціях, хто швидше підніме руку, насправді не має жодного сенсу.

Кореспондентка "Інтерфакс-Україна", яка виграла у цій лотереї, випадково почала своє звернення українською мовою: "Запитання до президента Путина..." Однак той, почувши початок фрази, відразу відреагував і засміявся:

"Запитання до президента Путина – я понимаю… как разговаривают на украинской мове".

Власне, саме питання стосувалося ситуації з газом, смерті Туркменбаші та можливих додаткових поставок палива до України.

"С Туркменией у нас заключены долгосрочные контракты на прокачку газа на Украину. Россия всегда обеспечивала, обеспечивает и намерена выполнять свои обязательства по выполнению соглашений! Это как раз касается транзита энергоносителей через нашу территорию. Мы не видим никаких оснований для пересмотра достигнутых договоренностей", - запевнив Путін.

А далі він повторив свою улюблену тезу – про те, що жодних преференцій Україні тепер не світить: "Что касается дополнительных поставок, то этот вопрос может быть решен в рамках соглашений, уже достигнутых в январе 2006 года. Мы готовы на рыночных основаниях сотрудничать с Украиной, если возникнет необходимость, готовы рассмотреть возможность сделать дополнительные поставки", - додав Путін.

Однак на цьому він не зупинився. Путін також взявся відповісти на запитання, поставлене Ющенку – чи зрозумів український президент витоки ціни 130 доларів за тисячу кубометрів газу. Мало того, що Путін забрав ініціативу в свої руки, так він ще й неправильно назвав вартість палива.

"Что касается цены в 135 долларов... Это же не наша цена, а туркменская! Туркменистан продал весь объем газа России по сто долларов... Транспорт плюс накладные расходы – вот и вышла цена!", – перевів Путін стрілки на померлого Туркменбаші.

Друге і останнє питання до президентів – тепер від російських журналістів – стосувалося того, що вони не можуть знайти спільну мову через "емоційні проблеми".

Почувши це, Ющенко вирішив зробити черговий жест на адресу Путіну, запросивши його до слова: "Владімір Владімірович..."

"У нас не было никаких эмоциональных проблем...", - сказав Путін, але у залі почувся сміх. "Правда!", - спробував переконати російський лідер.

"Был действительно конструктивный дружеский разговор и предметное обсуждение конкретных областей сотрудничества. Мы говорили и о космосе, и об авиации, и об энергетике! Все было предельно прагматично и в дружеском, деловом ключе", - додав він.

"Вопрос только в том, чтобы мы искали компромиссы, где они еще не найдены. Но, как мы поняли в ходе сегодняшних переговоров, есть желания искать эти компромиссы... И с украинской, и с российской стороны. В этом смысле мы крайне удовлетворены переговорами", - заявив Путін, чеканячи кожне слово.

Далі відповідь перейшла до Ющенка.

"Когда мы начали переговоры, у Владимира Владимировича была такая пачка тезисов для наших переговоров, и у меня была такая же пачка", - розвів український президент два пальця на відстань у п’ять сантиметрів, намагаючись показати, що у відносинах між державами накопичилося багато проблем.

Втім, далі відповідь Ющенка була не надто оптимістичною. "Мы исходим из того, что по многим вопросам требуется время... По многим вопросам – доверие, желание, политическая воля... По многих есть политизация, которая мешает снять их с повестки дня".

Далі Ющенко спробував переконати Путіна, що саме він, а не Янукович, є господарем ситуації. Президент спробував замкнути на себе стосунки з Росією – він повідомив, що комісія Ющенко-Путін буде мати свій апарат, який займеться підготовкою до розв’язання конфліктних вузлів.

"Через пару недель, когда с украинской стороны будет составлен конспект этих вопросов, я ему (Путіну) перезвоню и мы в телефонном режиме пройдемся по всем пунктам. Сегодня это 22 пункта. Думаю, они еще будут расширены... Я скажу, что по всем позициях, которые я сегодня ставил перед Владимиром Владимировичем, я получил положительный ответ", - запевнив Ющенко журналістів.

Втім, Янукович у боротьбі за Путіна налаштований не менш рішучо. Він провів російського президента... до трапу літака.

За словами джерел в оточенні прем’єра, спілкування тет-а-тет між ним і Путіним в резиденції на вулиці Липській тривало п’ять хвилин. Але...

"В цьому будинку всі розмови записуються СБУ. Тому, щоб не ділитися з ними секретами, Віктор Федорович провів Путіна до аеропорту в автомобілі російського президента. Їхали вони зі швидкістю 60-80 км/год. Тому вони могли в спокійній обстановці поговорити сорок хвилин", - розкрило джерело секрет останньої години перебування Путіна в Україні.

Тут можна лише додати, що ця розмова Януковича і Путіна на Бориспільській трасі фактично відбувалася на російській території...

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде