Олександр Турчинов: Коли нас порівнюють із Білим братством – це свідчення страху наших опонентів

Среда, 22 августа 2007, 11:06

"Українська правда" уже брала інтерв'ю в Олександра Турчинова влітку цього року – як в одного з переговорників по виходу з кризи після появи указів Віктора Ющенка про розпуск парламенту.

Зараз Турчинов пішов у відпустку з посади першого заступника секретаря Ради нацбезпеки, оскільки в найближчі місяці він працюватиме як начальник виборчого штабу БЮТ.

У резиденції Тимошенко на Подолі біля кожних дверей висить оберіг – надпис "кабінет народного депутата", хоча повноваження вони склали ще два місяці тому. Ці таблички з часів Кучми рятували опозиційні сили від обшуків.

Зараз Турчинов знову зміг відчути старі забуті враження політичного виживання.

- Виборча кампанія для блоку Тимошенко почалася з боротьби за свою реєстрацію. За вашими оцінками, на скільки процентів збільшився рейтинг БЮТ у результаті нерозумних спроб не допустити вашу реєстрацію на парламентських виборах?

- Зараз часто ставлять це питання. Але я б не спрощував проблему. Підконтрольна коаліції більшість ЦВК пішла на свідому провокацію проти БЮТ. Але ми перемогли.

Свого часу нам закидали інше: "Вас арештовують, кидають у в'язницю, і це збільшує ваш рейтинг". Це – збочення! Ми ж не мазохісти. Я раджу тим, хто робив провокацію проти БЮТ, – ви так само можете спокійно скасувати реєстрацію своїх патронів із Партії регіонів чи комуністів і збільшувати собі рейтинг.

- Який ваш прогноз на ці вибори для БЮТ? Повторити минулий результат в 22%?

- Наш лідер Юлія Володимирівна Тимошенко поставила задачу – набрати 226 мандатів. Для цього нам треба набрати 35-37%, не менше.

- Олександр Валентинович, після виходу вашої книги "Ілюзія страху" вся країна могла переконатися щодо наявності у вас живої уяви, але зрозуміло, що отримати 226 мандатів на виборах – це нереально. Який реальний розрахунок для БЮТ?

- До речі, я написав нову книгу – "Тайна вечеря". І у всіх своїх творах я намагаюся переконати читачів: "Якщо ви хочете, щоб у вас було все добре в житті – вам треба орієнтуватися на високі цілі. І тоді ваша свідомість зробить ці речі реальністю".

- Але дострокові вибори можуть закінчитися тим, що БЮТ знову опиниться в опозиції. Існує версія, що БЮТ зацікавлений у тому, щоб відтермінувати вибори на весну, коли після закінчення зими рейтинг Партії регіонів знизиться.

- Якби нам не було шкода нашої країни, то, справді, можна було би переносити вибори на весну. Але вони остаточно доб'ють державу. Я вважаю, що ми, навпаки, запізнилися з достроковими виборами. Уряд Януковича започаткував дуже небезпечні процеси.

Подивіться, що відбувається з цінами! Вони не контролюють динаміку цінових показників. Це свідчення серйозної кризи, яка наприкінці року може дестабілізувати економіку держави.

- Ваші опоненти кажуть протилежне – що відбувається економічне зростання...

- Давайте порівняємо. Тимошенко протягом п'яти місяців змогла на 63% збільшити надходження до бюджету – за рахунок програми "Контрабанда – стоп!", тиску на кланові угрупування, які думали, що вони контролюють державу.

При Януковичі зростання відбувається за рахунок інфляційних процесів. Збільшуються не реальні доходи населення, а номінальні показники та шалені прибутки олігархів. Починаються резонансні процеси в економіці, які можуть призвести до обвалу, в тому числі і гривні, і цін на головні продукти вжитку.

Подивіться на гасла цих виборів у Партії регіонів і згадайте 2004 рік. Наші опоненти нічому не навчилися, у них та сама риторика, ті самі технології. Вони будуть мати ті ж самі результати.

- Але наповнення бюджету при Тимошенко відбувалося і за рахунок підвищених зобов'язань "Нафтогазу" перед бюджетом, які покривалися за рахунок кредитів, які брав "Нафтогаз" в Європі. Зрештою "Нафтогаз" опинився у борговій ямі, а тепер ці борги скуповують структури "Газпрому".

- Тимошенко змушувала "Нафтогаз" не красти гроші, а платити до бюджету. На жаль, значна частина кредитів, взятих "Нафтогазом" у Європі, часто взагалі використовувалася не за призначенням, але вони ніколи не направлялися для наповнення бюджету.

А "Нафтогаз" опинився у борговій ямі, тому що керівники цієї компанії не відповідали своїй посаді. Вони не змогли нормально проводити переговори. Коли Тимошенко почала наполягати на їх заміні, президент Ющенко взагалі відсторонив її від керівництва "Нафтогазом". Існує навіть спеціальний лист глави держави з цього приводу.

Те, що сьогодні намагаються штучно банкрутувати "Укртрансгаз" і "Нафтогаз" – це на совісті уряду Януковича. Свого часу я, будучи главою СБУ, проводив розслідування серйозних порушень в енергетиці, в тому числі й діяльності посередників на цьому ринку.

Фігурантами у цих справах були й Ігор Воронін, який зараз очолює "УкрГазЕнерго", і міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Я особисто мав розмову з Бойком в своєму кабінеті, і він відповідав на поставлені нами запитання.

Але те, що в 2005 році мені не дали до кінця провести розслідування цих справ – це не моя провина.

- Ви не бачите політичного абсурду в тому, що зараз збираєтеся створювати коаліцію з тими самими людьми, які заважали вам у розслідуванні газових схем?

- У мене є дуже серйозні сподівання, що наші сьогоднішні союзники зробили висновки. Безумовно, відставка Тимошенко стала причиною всіх нинішніх проблем, в тому числі й спроб реваншу з боку Партії регіонів.

- Ви ж добре пам'ятаєте, хто відправив уряд Тимошенко у відставку?

- Ви хочете нас знову посварити з союзниками? Ми все всім пробачили, але сподіваємося, що всі учасники тих подій зробили висновки. Думаю, в демократичному таборі не повинні тричі наступати на одні й ті ж самі граблі.

- Існує ризик, що блок Тимошенко можуть використати "в темну", щоб домогтися дострокових виборів, а закінчиться все створенням широкої коаліції між "Нашою Україною" і Партією регіонів?

- Я навіть не хочу обговорювати цю тему!

- Олександр Валентинович, скажіть, що це неправда, і ми не будемо обговорювати. Але ж ви знаєте, що це – правда.

- Я просто хочу попередити – якщо хтось піде шляхом зради, то ці політики не матимуть жодної перспективи в Україні. Це третя спроба для України і для демократичного табору виконати ті завдання, які були поставлені на Майдані. І не потрібно нікому зараз обговорювати можливі конфігурації зради.

- Вас не лякає цілеспрямована презентація блоку Тимошенко в білому антуражі, що викликає аналогії з Білим братством? Про це постійно пишуть на форумах, про це говорять політики.

- Наші опоненти використовують брудні технології, паплюжать нас, притягуючи за вуха Біле братство, апологети якого носили білі простирадла. Але у нас символіка – білий колір і червоне серце. Аналогії можна проводити будь з чим. Партія регіонів використовує блакитний колір, але ми не дозволяємо собі називати опонентів "голубцами" чи "сексменшинами".

Ми не принижуємо себе брудом. Всі ці образи на нашу адресу - свідчення страху та слабкості наших опонентів. Але ми не будемо на забаганку цих людей міняти біло-сердечний прапор на чорний.

Що стосується релігійних уподобань, то в БЮТ, як і передбачено Конституцією, повна свобода совісті. Юлія Володимирівна – православна, я – протестант. У нас немає жодних протиріч чи нав'язувань, на відміну від деяких політиків, які намагаються створити єдину церкву чи обмежувати релігійну свободу інших.

Так, на наш з'їзд всі прийшли у бютівській формі. Але це і є ознакою партійного товариства, коли всі люди – рівні. А ви подивіться на з'їзди інших партій – одні сидять у "Бріоні", а інші – у потертих сорочках. І в цьому теж проявляється нещирість. А у нас всі рівні, незалежно від статусу та доходів.

- Є й ті, хто рівніший за інших: на вашому з'їзді брати-банкіри Буряки чи Васадзе вибивалися тим, що проігнорували фірмовий одяг.

- Ми не можемо насильно перевдягнути дорослих людей. Ми нікого не примушуємо вдягатися у бютівську сорочку. І, до речі, наші футболки зараз дуже популярні. І мої колеги бачили у Франції футболки з обличчям Тимошенко.

Це не ноу-хау БЮТ. Багато європейських політичних сил, коли збираються на свої заходи, активно використовують партійну символіку – футболки, сорочки, значки. Я був на президентському сніданку в США в лютому поточного року – і там волонтери також вдягають футболки з партійною символікою. Це – нормально! А коли є проблеми з уявою чи хочеться образити – то можна прив'язатися і до кольору.

- Але проблема не тільки в білому кольорі, багато говорять і про певний тоталітаризм у блоці Тимошенко. Наприклад, на з'їзді БЮТ без жодного обговорення проголосували приєднання до Європейської народної партії, коли більшість присутніх не усвідомлювала, що вони роблять.

- Ви можете побувати на засіданні штабу БЮТ – у нас дуже активні дискусії, і навіть серйозні сварки, бо інколи думки присутніх не збігаються. Але коли ми ухвалюємо рішення, то далі його виконуємо. У нас демократія поєднується з суворою дисципліною. І це правильно.

Стосовно Європейської народної партії... Дискусія в нашій партії щодо міжнародної співпраці "Батьківщини" проходить уже більше року. У нас в цьому питанні є ліве, є праве крило.

Так само і переговори з європейськими народниками відбуваються досить тривалий час. І вперше про це мова зайшла не на останньому з'їзді БЮТ, а ще у лютому 2005 року, коли Ніколя Саркозі – тоді ще не президент Франції – зустрічався у Києві з прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Фото пресс-службы БЮТ
- Який головний месідж виборчої стратегії БЮТ на цих виборах?

- На відміну від інших учасників виборів, у нас інша проблема – ми народжуємо забагато інформаційних повідомлень і ставимо перед собою забагато задач. Тому я навіть на засіданні штабу БЮТ прошу колег: "Давайте не все відразу заявляти у виборчій кампанії. Багато напрямків не запізно буде презентувати і після формування нашого уряду ".

Україні потрібна нова стратегія. Не стратегія аутсайдера, а стратегія прориву. Якщо ми будемо розвиватися темпами, які демонструє необ'єктивна українська статистика, то, може, років через двадцять зможемо досягнути сьогоднішнього рівня Центральної Європи.

Така динаміка нас не влаштовує! За цей час всі країни Європи перейдуть на новий рівень, і ми знову будемо в хвості.

У блоку Тимошенко є комплексна стратегічна програма – 12 ліній прориву. Зверніть увагу, ми не чекаємо вересня. Наприклад, блок "Конституційний прорив" – ми звернулися до наших громадян і хочемо провести референдум щодо основ майбутньої Конституції України.

В усіх містах та районах України було проведено збори ініціативних груп. Незважаючи, що нам блокують цей процес на сході країни, до Центрвиборчкому вже надійшло понад 500 заявок.

У чому відмінність наших виборчих позицій від інших? Можна написати багато різних текстів, але ми не робимо статичну програму, і ми не звертаємося до людей: "Голосуй за БЮТ"! Ні, ми просимо людей разом покращити нашу програму та разом забезпечити її виконання.

- У редакції "Української правди" зберігається брошура "Опозиційний уряд Юлії Тимошенко" зразку 1997 року. Схоже ви казали і п'ять років тому, і десять. І тоді, і зараз ви обіцяєте зібрати кращий інтелект нації для корекції програми виходу країни з кризи.

- Коли політик починає вважати, що він – істина в останній інстанції, то його варто відправляти на пенсію. А коли зрілий політик не такий самовпевнений, коли він спирається на інтелектуальну еліту України, то від нього ще можна очікувати результативних дій.

Сьогодні наші можливості більші, ніж 10 років тому. На відміну від наших опонентів, ми проводили презентацію нашої програми не тільки перед журналістами, а перед вченими та найкращими фахівцями з економічних, соціальних, енергетичних та інших питань. Їх ми теж втягуємо в процес корекції та покращення програми.

Іншим шляхом іде Ахметов та Партія регіонів. Вони вважають, що в Україні немає людей, які можуть написати потужну програму, і доручають її написання американським експертам. І навіть цим похваляються: "От бачите, ми замовили програму в США". Я вважаю, що це соромно – так зневажати інтелект нації, щоб писати програму для України за кордоном.

Україна перебуває в центрі інтересів багатьох держав, і я не знаю жодної країни, яка би хотіла просто безкорисно нам допомогти. Їх цікавить енергосектор, транзитний та сировинний потенціал нашої держави, і їх цікавить власний прибуток.

Так, ми говоримо про європейську інтеграцію України, але виключно з урахуванням національних інтересів. І цим ми відрізняємося від інших політиків, для яких інтеграційні процеси лише розмінна політична монета.

- У вашій програмі немає того, чого немає і в інших програмах. У вас є цілі, на які ви пропонуєте направити гроші, але немає, звідки ви будете брати кошти.

- Я маю сумнів, що ви уважно читали нашу програму. Це 350 сторінок без додатків та галузевих програм, і мені легко назвати джерела наших доходів. Сьогодні понад 40% валового внутрішнього продукту перебуває в тіньовому секторі.

Наш перший крок – забезпечити легалізацію економіки та нанести нищівний удар по кримінальному тіньовому сегменту, який ніколи не легалізується.

На жаль, після відставки уряду Тимошенко набирають обертів зворотні процеси. Сьогодні українська еліта працює в тіньовому режимі.

- Але хіба по-чесному працюють всі ті, хто носять білі футболки з логотипом червоного серця?

- Ні, я так не кажу. І члени БЮТ, які працюють у виробничій сфері, не здатні сьогодні на 100% легалізуватися. Їм також треба давати відкат податковій, щоб забрати переплачений податок на додану вартість. Вони як і всі залежні від чиновницького здирництва та силового свавілля.

Сама ситуація змушує людей виводити гроші в тіньову економіку. Кримінальні справи тут не допоможуть, хоча і їх потрібно порушувати. Головний принцип, який переламає ситуацію: в офіційному секторі повинно стати працювати вигідніше, ніж в тіньовому.

- Однією з причин відставки Тимошенко було те, що вона підняла на свої прапори питання реприватизації. Ви обіцяєте більше не порушувати це питання чи, навпаки, реприватизація стане одним з пунктів вашої виборчої програми?

- Те, як була продана "Криворіжсталь", як був проданий "Луганськтепловоз" – це не можна називати приватизацією, це кримінальна схема вилучення об'єкту з держвласності...

- ...Тоді давайте говорити і про Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат Костянтина Жевага з БЮТ, і про інше...

- Я не кажу, що одні працюють добре, а інші – погано, бо перші – за БЮТ, а другі – проти. У нас весь бізнес працює в однакових умовах. І коли правила гри нечесні, то всі працюють за цими правилами. А щодо реприватизації – я нагадаю, що Тимошенко жодне підприємство постановою уряду не вилучала.

- Але вона запровадила ідеологію реприватизації!

- У Тимошенко була позиція, заявлена на трибуні Майдану – те, що було вкрадено, треба повернути державі. І ми сповідуємо цей принцип: вкрадене треба повертати, незалежно, поцупили це у фізичної особи, чи в державі. Але такі питання повинні вирішувати не політики, а суд, як це було за часів прем'єрства Тимошенко.

- Однак є проблеми-маячки, за якими видно ідеологію політичної сили. Якщо вони роблять так, то це ліва ідеологія, інакше – то це права ідеологія. Наприклад, тема захисту великого капіталу. Для вас Ахметов – це зло чи добро?

- Ахметов для мене – це прізвище.

(Пауза.)

Ми не ставимо на меті захищати великий капітал. Він сам здатен себе добре обороняти, навіть краще, ніж правоохоронні структури. Ми ставимо на меті захист інтересів простих громадян, простого журналіста "Української правди", простого селянина. І якщо інтересам простих людей буде загрожувати великий капітал, ми і його поставимо на місце!

- Яку ідеологію ви сповідуєте?

- Солідаризму. І Юля, до речі, дуже серйозно працює над нашими ідеологічними засадами. Технологів у нас в партії багато, а головний ідеолог –Тимошенко.

Тема солідаризму виникла у повоєнній Європі, щоб зняти конфлікт між найманим трудом і капіталом. Перед тією ж Німеччиною, Францією, іншими країнами стояли дуже серйозні задачі, коли треба було вийти з шаленої кризи, підняти економіку з руїн. Тоді й виникла ідеологія солідаризму заради єднання та розвитку нації.

Сьогодні важко сказати, що солідаризм – це лівий рух. Порівняйте дії соціал-демократичних урядів і християнсько-демократичних. Відмінності мінімальні, наприклад, ставлення до абортів...

- До речі, а як ви ставитеся до абортів?

- Негативно.

- А до легалізації легких наркотиків?

- Негативно.

- А як ставиться БЮТ до одностатевих шлюбів?

- Ми – категорично проти! Це великий гріх.

- Ви навели типовий набір відповідей консервативної партії.

- Я не згодний. Якщо людина сповідує нормальні погляди, то ви її називаєте консерватором, а того, хто вживає наркотики чи пропагує содомію – ви називаєте прогресивною людиною. Це все – збочення, наслідки сучасної схибленої уяви.

Я би позиціонував БЮТ як центристів чи ліво-центристів. Але це не означає, що ми повинні бути зашореними і співати Марсельєзу чи Інтернаціонал.

- Назва вашої програми "Український прорив" є повторенням назви книги Анатолія Кінаха, яка вийшла три роки тому. І команда Кінаха навіть вмонтувалася у вашу рекламну кампанію…

- Члени БЮТ є нормальними людьми та книги Кінаха не читають. А те, що він паралельно з нами запустив свою рекламу – це також брудна технологія.

- Чому, це ж ви взяли його назву, а не він – вашу!

- Те, що Кінах декілька років тому назвав так свою книгу, не значить, що назву "Український прорив" сплюндровано остаточно. Слова "український" і "прорив" не можуть бути приватною власністю Кінаха. Тим більше що повна назва нашої програми – "Український прорив, до справедливої конкурентоспроможної держави".

Коли ми після всіх наших презентацій дізналися, що була така книга Кінаха, я дав команду її знайти. Це було важко зробити, тому що тираж її був дрібним та нікому не потрібним. А коли знайшли та подивилися – то виявилося, що це – порожня книжка, яка не має нічого спільного з нашою програмою.

- Зараз один з головних нинішніх критиків БЮТ – це Михайло Бродський. Пригадується 2005 рік, він був членом вашої команди, а зараз ви – головні вороги. Що між вами сталося?

- Чесно кажу – мені навіть неприємно обговорювати цю людину. Те, що він зробив, воно йому на користь не піде. Господь йому суддя! Скажу лише – я був шокований одним із вчинків цієї людини.

- Яким?

- Він знає, яким. Я не хочу обговорювати цю тему.

- Ви маєте на увазі, що він залишив у себе частину каси блоку Тимошенко?

- Я вважаю, що обговорювати цю людину нижче моєї гідності.

- Але Бродський в одному з інтерв'ю прямо розповів, як продавалися місця у попередньому виборчому списку БЮТ. Ви скажете, що це не правда, що в блоці Тимошенко не платять за місця?

- Будь-яка політична сила використовує ресурси своїх членів, бо ніхто безкоштовно рекламу розміщувати не буде. Не секрет, що нас підтримують і підприємці, бо вони бачать, що прихід нашої сили до влади дозволить їм чесно працювати у бізнесі. Але нехай хоч одна людина гляне мені в очі і скаже, що я продав їй якесь місце.

- Тема, яку постійно педалює Бродський – це тема офісу, в якому розташований блок Тимошенко...

- Ми орендуємо його в однієї з комерційних структур. Я відповідаю за всі питання центрального апарату партії, і я вважаю, що нам вигідніше не купувати офіс, а орендувати. При цьому використати збережені ресурси на якісь інформаційні акції. Повірте, якби тут була хоч якась проблема, податкова уже би повідомила про це.

Якщо людина має якусь компрометуючу нас інформацію, то чесним вчинком було би передати її в Генпрокуратуру, яку контролюють "регіони", чи в міліцію, яку очолює Цушко.

Якщо людина цього не робить, а переходить на нісенітниці, то одне з трьох: або ця людина сама є злочинцем, або людина неадекватна і хвора, або людина просто на замовлення займається брехнею. А коментувати бруд – забагато честі, надто багато його кидають в нас, щоб реагувати на таких, як Бродський.

- Але чому ви не були таким принциповим, коли два роки тому звинувачення з ваших вуст сипалися на адресу Порошенка й інших людей з оточення Ющенка?

- Зараз ви намагаєтесь знову вбити клин між нами і "Нашою Україною", але я скажу: мої дії були адекватні моїм принципам, матеріали проти Петра Олексійовича були передані до Генпрокуратури. Більше того, була порушена кримінальна справа.

- Чи будете БЮТ підтримувати Порошенка на посаду голови Нацбанку?

- Це питання лежить у форматі стосунків блоку Тимошенко з "Нашою Україною". Ви знаєте, між нами підписана угода. Незважаючи на те, що наш рейтинг вищий, ми пішли назустріч "Нашій Україні" та пообіцяли, що 50% посад в майбутньому уряді перейдуть до них. Краще віддати більше, але при цьому знати, що в спину нам не будуть стріляти.

Тому, коли постане питання голови НБУ, то ми будемо визначатися відповідно до наших домовленостей.

Хоча нам зараз би не заважало ще раз підписати угоду з "Нашою Україною – Народною самообороною". Тому що змінився формат їх блоку, потім можуть почати розповідати, що угоду ми підписували з одним блоком, а зараз сформовано інший блок.

- Давайте поговоримо про виборчий список БЮТ? Розкажіть, як туди потрапили люди, що раніше не мали відношення до вашого блоку. Наприклад, що робить у списку донька члена Конституційного суду Віктора Шишкіна? Це навіть трохи схоже на плату її батьку за позицію в подіях навколо розпуску парламенту.

- Віктор Шишкін належить до тих людей, яких важко підкупити або залякати. І Віктор Шишкін, і його донька активно з нами співпрацювали. Не секрет, що Шишкін був в опозиції за часів Кучми.

- Ну, і Порошенко теж був...

- Донька Шишкіна є активістом нашої молодіжної організації. До речі, в нашому списку багато молодих людей.

- Розповідають, що Юрія Полунеєва у список БЮТ рекомендував Віталій Гайдук.

- Юрій Полунеєв – один з досвідчених вчених і адміністраторів нової формації, він працював у Європейському банку реконструкції та розвитку. Я вважаю, що це – посилення нашого економічного боку в команді. Полунеєв – самодостатня людина, яка не потребує протекції.

А з Гайдуком у нас нормальні стосунки, я з ним спілкувався після того, як перейшов працювати до Ради національної безпеки, щоб зрозуміти ті задумки, які у нього були раніше. Віталій Гайдук – це людина, яка не скомпрометувала себе.

- У вашому нинішньому списку є людина на прізвище Арутюнов. Ми почали з'ясовувати в інформованих людей у Дніпропетровську. Кажуть, що це – колишній авторитет, який став бізнесменом, починав з Лазаренком, потім перетинався з Тимошенко...

- Людина, яка старше 30 років і мешкає в Дніпропетровську, об'єктивно починала в часи Лазаренка. (Сміється.) Але я можу вам гарантувати, що Арутюнов ніколи не був у команді Лазаренка. Це – підприємець, який дуже непогано показав себе на минулих виборах, він фактично очолював міську організацію "Батьківщини".

- Ви перевіряли його на предмет кримінального минулого?

- Обов'язково. Ми вже навчені історіями, коли деякі партійні організації рекомендували нам у список людей, які в минулому мали проблеми з законом. І департамент безпеки БЮТ отримав завдання тотально перевіряти всіх наших кандидатів у депутати – незалежно від того, ображаються вони чи ні. І деякі люди, які мали потрапити до списку, були виключені з нього, бо мали проблеми в минулому.

- Як потрапив до списку БЮТ Ігор Черкаський – колишній заступник керівника Державного управління справами часів Кучми, один з київських бізнесменів?

- Знаєте, це те ж саме, що запитати: як так сталося, що ви підтримали на посаду президента людину, яка керувала НБУ та Кабміном в часи Кучми. Не треба бити людей бекграундом.

Багато людей чесно виконували свої обов'язки в часи Кучми. Багато людей, в тому числі заможних, прийшли до нашої команди за часів прем'єрства Тимошенко. Але багато хто потім пішов з команди, коли ми потрапили в опозицію. Ігор був в числі тих, хто попри зміну політичного клімату залишився з нами.

- Ще у вас в списку є Антон Яценко, який, скажімо м'яко, небайдужий до Тендерної палати. Враховуючи, що навколо Тендерної палати постійно спалахують скандали, його поява в списку викликає очевидні застереження.

- Яценко належить до молодих талановитих вчених, він зараз працює над докторською дисертацією. У нього дуже цікаві погляди, і його знання і досвід використовують багато установ. До нього по консультації звертається Міністерство економіки, і, я не виключаю, звертається також і Тендерна палата. Але це свідчить тільки про його рівень знань.

Що стосується Тендерної палати, то з цього приводу нам смішно робити закиди. Її тривалий час очолювала лідер фракції регіонів Раїса Богатирьова, зараз – комуніст Олександр Ткаченко. Багато негативних публікацій у пресі з'являються тому, що після відходу Богатирьової Тендерна палата почала більш жорстко відстоювати свою позицію.

Як ви знаєте, я був членом переговорної групи по виходу з політичної кризи після розпуску парламенту. І протягом цих переговорів Азаров тричі намагався в пакет виборчих законів впихнути закон, який виводив усі державні підприємства з-під контролю Тендерної палати.

Чому? Тому що на вибори потрібні гроші. Партія регіонів завжди зловживала цим питанням, використовуючи державний ресурс для виборчих процесів.

Безумовно, їх дуже нервує, що хтось контролює проведення тендерів.

- До Тендерної палати напряму причетний ваш колишній депутат Сергій Осика.

- Осика був у ревізійній комісії Тендерної палати. Щоб не було пустих звинувачень, ми попросили Осику вийти з цього органу.

Але, мені здається, що нам треба більше говорити не про недоліки тих, хто контролює, а про недоліки тих, кого контролюють.

- Але ж не можна боротися з корупцією брудними руками.

- Я з цією тезою погоджуюся. Але в багатьох випадках міф про Тендерну палату поширюють ті, кому вони не дали красти кошти при проведенні тендерів. Наприклад, на нас виходили мери декількох міст України з проханням, щоб ми зробили жорстку заяву по Тендерній палаті. Ми почали з'ясовувати, і виявилося, що Тендерна палата знайшла серйозні зловживання при проведенні тендерів у цих містах.

Коли Тендерна палата не виконує свої обов'язки – вона всіх влаштовує. Як тільки починає припиняти спроби розкрадання державних коштів – одразу стає центром корупції та зла. В цьому немає нічого нового.

- Останнє питання стосується прозорості вашого лідера. Коли Юлія Тимошенко зможе відповісти на питання про походження будинку, в якому вона живе, і про задекларовані доходи, які це дозволяють робити?

- Лідер такої потужної політичної сили як БЮТ може собі дозволити, щоб не жити в гуртожитку. Для нас це не проблема – показати декларацію Тимошенко. Минулого року її доходи склали, наскільки я пам'ятаю, близько 170 тисяч гривень.

Чоловік Юлії Володимирівни, Олександр, не скажу, що дуже заможний, але він багато років займається бізнесом. І його декларація в десятки разів перевищує її. Я знаю цю інформацію, тому що ми дружимо родинами. Вони орендують цей будинок, хоча можуть собі дозволити не тільки орендувати, але й купити житло такого рівня.

Тимошенко як і всі інші нардепи щороку офіційно заповнює та здає декларацію. В цьому немає таємниці.

І я би порадив "Українській правді" провести конкурс будинків, в яких живуть керівники нашої держави та провідних партій, і конкурс їхніх декларацій. За розміром будинок Юлії Володимирівни буде займати останнє місце.

А офіційна декларація про доходи Юлії Володимирівни буде більшою, ніж в Януковича. Янукович, на відміну від чоловіка Тимошенко, ніколи не займався бізнесом, хоча фактично є найбагатшою людиною України.

- Але найбагатшою людиною України є Ахметов!

- Думаю, вони працюють 50 на 50.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде