Тимошенко і Янукович потрапили під перехресний допит

Воскресенье, 31 января 2010, 22:23
Юлія Тимошенко і Віктор Янукович провели заочні дебати між собою. Місце події - швейцарський Давос, де Віктор Пінчук у дні Всесвітнього економічного форуму організував уже шостий український ланч. Фіналісти виборів в режимі телеконференції по черзі поспілкувалися з гостями, намагаючись сподобатися європейцям.

Через велику популярність, яку здобув український обід в місцевої публіки, цього року столи накривали у великому новозбудованому павільйоні при готелі "Моросані". Це - найбільше приміщення у Давосі після "Конгрес-Центру", де, власне, і відбувається Всесвітній економічний форум, до якого український ланч не має стосунку.

Бути членом Форуму та мати доступ на його сесії - задоволення, яке може вимірюватися 35 000 франків щорічного внеску. Через високу ціну цього року "вхідний квиток" не став купувати Костянтин Жеваго. Зате ті, кому справжній Давос не по кишені, можуть приїжджати на ланч до Пінчука. Цим скористалася небачена досі кількість українців.

Російські та українські олігархи, які приїхали до Давосу, віталися як старі друзі. Партнер Ахметова в металургії Вадим Новинський розцілував росіянина Олексія Мордашова з "Северсталі".

- Леша, ну ти і похудав! - сказав Новинський, розглядаючи металургійного конкурента.

Росіянин Володимир Євтушенков - власник українського мобільного оператора МТС, пояснював Пінчуку, за що він любить ці посиденьки.

- Коли сказали, що будуть вареники - я не міг не прийти! - повідомив Євтушенков.

- Привіт олігархам, - поцілувала його Олена Франчук.

- О, привіт, Вітя, - вітався Пінчук з Віктором Вексельбергом, який на початку 2000-их яйцями Фаберже відкупився від Путіна. - Якби я знав, що ти прийдеш, то посадив би тебе за один стіл зі мною.

Топ-гостем українського обіду в Давосі цього року став Сергій Тігіпко. Його  швидко оточили українські бізнесмени, а він їм розповідав про відмінності між Тимошенко і Януковичем.

- Юля прогресивна, але вона не делегує повноваження іншим. А Янукович, навпаки, делегує. Але оточення у нього... - Тігіпко не договорив, але всі зрозуміли.

У засватаного на посаду прем'єр-міністра запитали, кого він хоче взяти з собою в уряд.

- Шлапака, - в першу чергу згадав Тігіпко про свого давнього друга, знайомого ще з часів комсомолу. - Також Мітюкова, Кужель... На Нацбанк - або Борю Тімонькіна, або Арсенія, якщо він погодиться.

 Кандидати "нового покоління" приїхали в Давос

Час від часу хтось підходив до Тігіпка і намагалися висловити йому симпатію.

- Пане прем'єр-міністр... - протягнув руку Тігіпку Ігор Мазепа з Concorde Capital.

Розцілувала Тігіпка донька Кучми Олена Франчук.

Але тут Тігіпка взяв за лікоть незнайомець та почав йому щось активно розповідати англійською. Український політик тільки усміхався у відповідь. Виявилося, що Тігіпко не знає мови. На бейджі цього іноземця, який безрезультатно щось пояснював можливому прем'єр-міністру, було написано "Карл Більд, міністр закордонних справ Швеції".

Гості продовжували прибувати.

- ...Віталік, сідай поруч, я все одно їсти не буду, - запросив Кличка за один стіл до себе Арсеній Яценюк..

Останнім у залі з'явився Рома Франчук - 18-річний онук Леоніда Кучми, якого батьки поступово вводять у вищий світ.

Перед учасниками ланчу було показано трейлер фільму "Містер і місіс Сміт", де героїв Бреда Пітта та Анджеліни Джолі зробили прототипами Тимошенко і Януковича. Називався трейлер "Містер і місіс Y", маючи на увазі, що ім'я Тимошенко і прізвище Януковича починається на цю букву. Особливі веселощі в залі викликала сцена, де Тимошенко і Янукович після чергової сварки "не на життя, а на смерть" впали один одному в обійми та віддалися пристрасті.

Перерваний зв'язок

Першою включення з Києва до Давосу робила Юлія Тимошенко. Вона з'явилася на екрані під оплески.

- Чому ви повинні стати президентом України? - прямо в лоба запитала в Тимошенко модератор заходу Христя Фрилянд, редактор американського видання Financial Times.

- Я хочу поділитися з вами своїми враженнями, - замість відповіді Тимошенко пустила домашню заготовку. - З 2004 року ми мали величезні надії на зміни...

Винуватою у всьому поганому, на думку Тимошенко, стала політична реформа.

- Ми добре пам'ятаємо, як вона формувалася під час помаранчевої революції, хто її відстоював, - говорила Тимошенко, не згадуючи прізвища Леоніда Кучми - тестя Пінчука, який надав їй цей майданчик для виступу.

- Я іду в президенти, тому що знаю, що мені вистачить волі провести перетворення.

Партнер Ахметова Вадим Новинський (ліворуч) слухає Тимошенко 

Свій виступ Тимошенко будувала як кандидат від опозиції. Хай це могло здатися нелогічним, але прем'єр-міністр критикувала... владу.

- Так склалося, що влада панує над громадянами. Влада примушує громадян. Але єдине, що влада не робить - вона не служить. Вона не виконує функції, не надає послуги. Вона панує. І це треба міняти докорінно!

- Україні потрібна модернізації, починаючи з посилення  свободи слова. Тут нам є ще над чим працювати..., - загадково пообіцяла Тимошенко. Вона вирішила не згадувати свою популярну тезу про те, що мас-медіа треба забрати від олігархів - тому що один з них сидів перед нею в Давосі.

- ...Вибори повинні дати відповідь про невідворотність європейського шляху України, - апелювала Тимошенко до присутніх на ланчі гостей.

Перше запитання до Тимошенко поставила Наталія Яресько з Horizon Capital - про складності ведення бізнесу в Україні.

Тимошенко пообіцяла все виправити - після обрання президентом. Розповісти до кінця про свій план Тимошенко не встигла - звук, який ішов з Києва до Давосу, загубився по дорозі. Залишилося лише зображення.

До нього звернувся британець Стівен Байерс, який керує в Пінчука "Ялтинської європейською стратегією".

- Мадам прем'єр-міністр, уявімо, що вас обрали президентом. Якому лідеру ви зателефонуєте в першу чергу?

Тимошенко почала відповідати, але в Давосі не було чути ані слова.

- У-у-у-у-у, - незадоволено прореагували присутні, що доїдали борщ.

Техніки намагалися виправити ситуацію. Але ставало тільки гірше. Звук не відновився, але зображення Тимошенко стало змінюватися немов Мерлін Монро на картинах Енді Ворхола. Спочатку Тимошенко стала синьою, потім - позеленішала.

- Га-га-га, - засміявся Яценюк своїм баритоном на весь зал.

Арсеній Яценюк їздить у Давос із дружиною 

Немиря, що сидів за першим столиком, намагався врятувати ситуацію:

- Тут в пана Більда народилася ідея, - він кивнув у бік шведського міністра. - Давайте зателефонуємо пані Тимошенко і підключимо звук з телефону.

- Прекрасний задум! - зааплодував Яценюк.

- Нічого не вийде. У нас не ловить тут мобільний телефон, - поламав усі надії Пінчук.

Яценюк знову обіцяє стати президентом 

Поки організатори намагалися повернути Тимошенко нормальні кольори та звук, від гріха подалі трансляцію сигналу з Києва взагалі відключили. Щоб не витрачати час, на сцену запросили Яценюка, щоб він розповів про свої враження від виборів.

Той підійшов до мікрофону під оплески. Яценюк вже вчетверте брав участь у давоських ланчах Пінчука та був знайомий з багатьма із присутніх.

- Вибачте, але ви не стали президентом цього разу... - звернулася до нього Христя Фрилянд.

- It's ok... - перебив її Яценюк. - Моє ім'я Яценюк, я теж Mr. Y.

 Він обіцяє повернутися президентом

Самовпевнений, говорячи англійською, він намагався всіх переконати, що його час попереду.

- Через п'ять років мені не вистачатиме містера і місіс Y, - оголосив Яценюк про свої плани перемогти вже на наступних виборах президента.

Поки ж він пообіцяв не погоджуватися на пропозиції нового керівника держави.

 - Коли були вибори президента, я боровся і з Тимошенко, і з Януковичем. Тому я не можу вступати в колабораційні  переговори з ними. Моє місце - в опозиції.

Ця заява викликала оплески в присутніх.

Христя Фриланд нагадала запитання, на якому остаточно перервався зв'язок між Давосом і Києвом.

- Я хочу запитати у вас, містер Яценюк, те ж саме, що містер Байерс запитував у місіс Тимошенко: якщо уявити, що ви виграли вибори президента, кому ви першому подзвонити?

- Чесно кажучи, це не я буду телефонувати, - заявив Яценюк, не збавляючи оборотів. - Я буду отримувати дзвінки з привітанням.

Під неголосні оплески Яценюк зійшов зі сцени, а його місце зайняв Тігіпко, якого зал зустрів взагалі мовчки.

У Сергія Тігіпка знайшлося слабке місце - англійська мова 

- Пане Тігіпко, що повинен зробити новий президент України? - запитала в нього ведуча.

- Він повинен дбати, щоб було більше демократії, більше ринкової економіки, більше соціальної справедливості! - з комсомольським завзяттям взявся відповідати Тігіпко.

Виявилося, що Тігіпко готовий пожертвувати собою і платити більше за комуналку.

- Не повинно бути так, як зараз, коли і мільйонер, і пенсіонер датується державою в оплаті газу!

Далі Тігіпка потягнули в тему зовнішнього курсу України.

- Нас намагалися постійно зорієнтувати чи на Схід чи на Захід, - незадоволено відповів він. - Я хочу запитати: чому вибір стоїть чи "туди", чи "сюди"? Чому ми не можемо мати свій інтерес і на Заході, і на Сході? Чому ми повинні тулити голову до когось? Ми що, маленька несамодостатня країна?

Провели Тігіпка під оплески, а Тимошенко нарешті повторно з'явилася на екранах. Тепер вже зі звуком.

Діалог Тимошенко і виборців - транзитом через Давос

- Місіс Тимошенко, ви можете повторити відповідь на запитання Стівена Байерса: "Кому з іноземних лідерів ви подзвоните після обрання президентом?" - реконструювала ведуча події, на яких обірвався зв'язок з Києвом.

Але Тимошенко наче не почула. Знаючи, що відеоверсія цього ланчу транслюватиметься на ICTV, вона почала переагітовувати електорат Тігіпка і Яценюка. Формально звертаючись до присутніх в Давосі, Тимошенко розмовляла з виборцями України.

- ...Я хотіла висловити емоції в зв'язку з виступами двох кандидатів, - почала вона. - Цим кандидатам не треба чекати, коли настане світлий момент наступних президентських виборів. Це все-таки п'ять років...

Вона вкотре запропонувала Тігіпку та Яценюку підтримати її кандидатуру.

- Я хочу зараз публічно, на такій великій світовій арені, запросити їх до спільної роботи, - оголосила Тимошенко, яка з'ясувала, що навіть виборчі програми Тігіпка та Яценюка збігаються з її.

- Після перемоги я надам всі можливості і зроблю переговорний процес прозорим. І вже 9 лютого вони можуть прийти та всі свої світлі напрацювання втілювати в життя. А я буду всіма своїми силами їм в цьому сприяти! - пообіцяла Тимошенко.

Тимошенко нагадала свою пропозицію Тігіпку та не помітила, як заплуталася.

- Я публічно запросила Сергія Тігіпка після перемоги на президентських виборах і створення парламентської більшості на посаду президента, - сказала Тимошенко.

Ця обмовка спричинила веселі оплески у Давосі. А Тимошенко почала агітувати виборців Яценюка.

- З Арсенієм ми пройшли достатньо напружений шлях роботи у владі, - згадала вона його по імені. - Це був нелегкий шлях. Але не тому, що ми погано разом працювали. Тому що політикум був неспокійний і збуджений...

Яценюк знову відчув себе засватаним до Тимошенко 

Тимошенко пообіцяла не заважати їм, усвідомлюючи, що вирощуватиме собі конкурентів.

- Я поважаю їх бажання будувати свої потужні партії сучасного типу. І на парламентських виборах, коли вони до того два з половиною роки попрацюють у владі, вони покажуть надзвичайно високі результати.

На секунду зупинившись, Тимошенко додала:

- І я їм всім серцем цього бажаю.

Але приспати увагу Христі Фрилянд їй не вдалося - та знову нагадала запитання, відповідь на яке не почула:

- Місіс Тимошенко, останнє, саме останнє запитання! Кому ви подзвоните коли станете президентом?

- Перші кроки мене як нового президента будуть вдома. Це створення більшості в парламенті, створення уряду. А дзвінки будуть потім.., - вийшла неушкодженою з-під обстрілу Тимошенко.

Віктор Янукович: вперед у минуле

Після цього сеанс прямого зв'язку з прем'єром завершився. Гостям ланчу подали м'ясо, а на екранах у Давосі з'явилося задоволене обличчя Віктора Януковича.

Коли тільки готувався український ланч у Давосі, штаб Януковича не виключав, що у разі переконливого розриву в першому турі він особисто приїде туди як майбутній президент. Але замість цього Янукович поїхав у Запоріжжя.

Перед глядачами він постав на фоні зображення Дніпрогес.

- Добрий день, пане Янукович, ми дамо вам рівно 23 хвилини, тому що притримуємося рівних правил для всіх - попередила його Фрилянд і запитала те ж саме, що в Тимошенко: - Пане Янукович, чому ви повинні стати президентом?

- Добрий день, пані і панове, вітаю вас із Запоріжжя. Це чудове, велике індустріальне місто, - замість відповіді Янукович чомусь почав розповідати про місце свого розташування.

- Тут в Запоріжжі є багато галузей... - він намагався пригадати, - ...галузей авіабудування, металургії, хімії, машинобудування...

Віктор Пінчук не спускав з Януковича очей 

Янукович  теж спробував позагравати з виборцями Тігіпка та Яценюка, але без роздачі посад.

- Підтримка кандидатів, які говорили про модернізацію України, про справжню демократію...

Янукович почав думку, але збився на щось своє, плутане та непов'язане.

- ...Не про таку демократію, яку ми бачили останні п'ять років - демократію для окремого невеликого суспільства, а для всіх як хочете, як кажуть... Демократія потрібна для всіх. Ці зміни ми будемо робити власним розумом, як кажуть...

На Януковича вирішили випустити Віталія Кличка. Боксер запитав у Януковича про перші кроки в разі обрання президентом.

- Моя задача - створення стратегії України до 2010 року, - запевнив той у відповідь.

Зал вибухнув сміхом, оскільки присутні стали свідком нового конфузу Януковича.

- Добре, що він не запропонував створити стратегію України до 2005 року, - почулося між столів.

Янукович оголосив, що його програма перетворень неможлива без підтримки депутатів. Фактично він визнав, що зараз веде переговори з "Нашою Україною" про переділ політичного світу після свого обрання президентом. Головне, що потрібно Януковичу - це 37 депутатів всередині фракції НУНС за вступ до нової коаліції.

- Нам треба об'єднати політиків, які є у парламенті, бо без парламенту рухатися не можна. Тому нам треба знайти спільну мову, - заявив Янукович. - Буде або нова коаліція після виборів президента, або майбутня коаліція після дострокових парламентських виборів, - попередив Янукович.

Столик №1: Тігіпко і Франчук. Ліворуч вгорі - поляк Марек Сівець 

Наступне запитання йому поставив екс-віце-спікер Європарламенту Марек Сівець. Воно було простим і складним одночасно.

- Пане Янукович, чому вас описують як антиєвропейського політика? Як таке сталося? - запитав поляк.

- Марек, ми багато часу знаємо один одного, - Янукович спробував перевести все на жарт. Хочу, щоб ви сказали свою думку.

Але Сівець промовчав, і Янукович відповів як по написаному.

- Коли відбуваються суперечки, хто більший демократ, хто менший - від цього більше демократії не стає. Головне, щоб її відчували люди.

- Мене відповідь задовольняє, - сказав Сівець, хоча Янукович так нічого не сказав по суті запитаного.

Ще одне запитання до Януковича поставив німецький політолог Александер Рар, який, за зізнанням самого Януковича, в 2007 році залучався ним як консультант. Рар запитав про стосунки з Росією.

- Як нам убезпечитися від майбутніх газових конфліктів?

 - Я ще в 2004 році був прихильником створення газо-транспортного консорціуму, - відповів Янукович. - І зараз, одразу після виборів, я почну переговори з нашими партнерами, як нам жити далі. Я не хочу, щоб ми залишилися з трубою як собака на сіні.

Модератор ланчу Христя Фрилянд вирішила не відпускати Януковича без традиційного запитання.

- Якщо ви станете президентом, кому першому зателефонуєте?

- Я скажу так, - закашляв Янукович. - Для мене по великому рахунку немає значення, кому я першому подзвоню. Мені дуже хотілося би, щоб мені першому зателефонували.

У наступну секунду він видав усі свої переживання і комплекси.

- Це у мене велика надія. І я дуже цього хочу, - сказав Янукович і додав: - Я цього чекаю п'ять років.

Присутні в Давосі, доїдаючи вареники, влаштували Януковичу проводи з оплесків та сміху.

Поїздка журналіста "Української правди" до Давосу організована за сприяння Фонду Віктора Пінчука

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде