След Хорошковского в разрушенной усадьбе Казанского

Понедельник, 14 февраля 2011, 16:49

У ніч на 30 грудня 2010 року в Києві знесли старовинну садибу архітектора Казанського. Будинок, який пережив Першу і Другу світові війни, не вистояв у епоху первинного накопичення капіталу.

Історичний вандалізм викликав хвилю обурення серед киян. Офіційний власник садиби так і не зголосився розкрити своє обличчя, хоча "Українська правда" знайшла декілька непрямих доказів, що за цими шокуючими діями стоїть глава СБУ Валерій Хорошковський.

Сам Хорошковський на наш запит про його зв'язок з цим об'єктом не прореагував, а лише заявив, що всі відповіді на питання слід шукати в його декларації про доходи - однак у самій декларації не наводяться конкретні фірми, якими він володіє.

Тож ми проводили подальше розслідування, яке зміцнило доказову базу версії про причетність Хорошковського до зруйнованого будинку.

Отже, офіційно власником знесеної історичної садиби та забудовником на пустирі, який утворився на цьому місці, виступає спільне українсько-швейцарське підприємство "Сітко-Поділ-Київ".

"Українська правда" отримала офіційну виписку з реєстру цієї фірми.

 

Як з'ясувалося, наявність слова "Швейцарія" в назві фірми не повинна вводити в оману. Від інвесторів з цієї респектабельної країни не залишилося ні копійки в установчому капіталі ТОВ "Сітко-Поділ-Київ".

99% акцій цієї фірми належить кіпрській компанії "Дарсен Сервісез Лімітед".

Тут же в реєстрі вказано адресу компанії в Нікосії: вулиця Аджиу Павлу, 15, "Ледра Хауз".

Скориставшись перебуванням на Кіпрі за в рамках семінару для журналістів, організованого Єврокомісією, журналіст "Української правди" відправився до офісу, в якому зберігаються секрети руйнівника садиби Казанського.

"Таємничий острів"

Як відомо, Кіпр живе з двох видів заробітку – туризм і офшори. Щоправда, з 2004 року офшори "офшорами" вже не називаються. Після вступу Кіпру до Євросоюзу це обізвали "сприятливою системою оподаткування". Зареєстровані компанії платять лише 10% податку, а деякі види операцій взагалі не оподатковуються.

Щоб відкрити підприємство на Кіпрі, достатньо найняти юриста і бухгалтера, чия зарплата складатиме десь 1-2 тисячі євро щорічно. Фізично офіс створювати необов’язково, а тому солідна фірма може орендувати адресу в приміщенні, де знаходиться магазин чи ресторан. Хоча більшість компаній зареєстровані в багатоповерхових бізнес-центрах на центральних вулицях Нікосії чи Лімасолу.

Ми прямуємо на вулицю Аджиу Павлу в Нікосії, де прописана "Дарсен Сервісез Лімітед" - фірма, яка виступає кінцевим власником вже неіснуючої садиби Казанського.

Вулиця Аджиу Павлу - це північна частина столиці Кіпру Нікосії, за півгодини ходи від історичного центру. Тут такий собі спальний район, що здебільшого складається з приватних одноповерхових будинків. На вулиці майже немає авто і людей.

"Ледра Хаус" вдається знайти не одразу. Це - не типовий бізнес-центр у вигляді багатоповерхівки. Біля входу немає звичних стендів з назвами фірм. Перед нами - респектабельний триповерховий сучасний будинок, на якому вивішено прапор… латиноамериканської держави Беліз.

 За цією адресою зареєстровано фірму "Дарсен Сервісез Лімітед", яка зруйнувала садибу Казанського

Виявилося, що за цією адресою також розташоване почесне консульство Белізу на Кіпрі.

На ресепшені сидить англомовна дівчина-кіпріотка. На запитання, чи тут знаходиться офіс "Дарсен Сервісез Лімітед", вона кілька разів перепитує назву.

- Офісу тут немає, але я можу запитати, чи вона тут зареєстрована, - каже кіпріотка.

Зателефонувавши комусь, вона підтверджує, що справді компанія прописана тут.

Далі - найцікавіше. Ми просимо секретарку перевірити, чи часом не тут зареєстровано фірму "Арт Фокс Студіос Лімітед"?

- Тут, - підтверджує секретарка, а на подальші розпитування відповідає: - На жаль, юриста зараз немає, і навряд чи він захоче з вами зустрітися, але я можу лишити вам його e-mail.

"Арт Фокс Студіос Лімітед" - це ще одна кіпрська фірма, яка влітку 2010 року від імені Валерія Хорошковського придбала компанію-виробника розважального шоу "Студія Квартал-95".

 

Отже, що ми отримуємо в підсумку - фірма Хорошковського, яка володіє "95 кварталом", зареєстрована на Кіпрі за тією ж самою адресою, що і фірма "Сітко-Поділ-Київ", яка зруйнувала садибу в центрі столиці та зв'язок з якою Хорошковський відмовляється підтверджувати.

Почесний консул і юрист Хорошковського в одній особі

Наступного дня журналіст "Українська правда" вирішила ще раз навідатися до "Ледра Хаус" - резиденції кіпрських офшорів Хорошковського. Однак цей візит виявився менш вдалим, хоча й більш колоритним.

Замість кіпріотки на ресепшені сидів чоловік років тридцяти. На наші запитання англійською хлопець почав відповідати... російською. Він піднявся нагору, і через кілька хвилин на рецепцію спустилася ціла делегація.

Окрім нього, вийшла ще дівчина слов'янської зовнішності, кіпріот під два метри зростом, схожий на бодігарда, а також неголений чоловік у білій куртці і синіх спортивних штанях.

Не представляючись, чоловік у тренувальному одязі одразу перейшов до справи. Схоже, він був тут головним.

- Навіть що вам знати про ці фірми? - запитав він, примружуючи очі в окулярах.

- Я пишу матеріал про українські компанії, які зареєстровані на Кіпрі, - пояснила автор цих рядків.

- Дайте ваш паспорт, - попросив чоловік.

Отримавши документ, він побіг в іншу кімнату. Було чутно, як там запрацював ксерокс.

Дівчина налякано-здивованим голосом запитала російською мовою:

- Як ви знайшли Васіліадіса?

- Чесно кажучи, я його не шукала. Я просто хотіла перевірити, чи зареєстровані тут деякі кіпрські компанії, які походять з України, - зізналася журналіст.

- Вам ніхто цього не скаже, - усміхнулася дівчина. – Тут такі правила.

Тим часом повернувся заклопотаний містер Васіліадіс з ксерокопією першої сторінки паспорту, і попросив залишити йому контакти. Після цього він безапеляційно заявив, що нічим допомогти не може, і показав на двері.

Таким чином "Українська правда" наочно переконалася, як кіпрські лойєри бережуть таємниці грошей, які становлять основу заробітку острова.

Якщо отримати відомості про директора фірми тут ще можна, направивши запит до реєстру і заплативши 5-7 євро, то дані про власників і акціонерів може надати лише Центробанк Кіпру та лише у відповідь на запит уряду країни, з якої походить фірма.

Втім, незважаючи на те, що містер Васіліадіс нічого не захотів повідомляти ні про себе, ні про фірми, завдяки електронній адресі юриста вдалося встановити, що він є очільником фірми Christodoulos G. Vassiliades & Co.LLC, яка з 1985 року надає юридичні послуги в комерційній сфері.

Окрім того, Христодулос Васіліадіс є почесним консулом Белізу на Кіпрі. Як відомо, Беліз (в минулому - Британський Гондурас) – це ще один офшор, в якому люблять ховати свої статки українські можновладці.

І, між іншим, саме на Белізі зареєстровано фірму Хорошковського "K.H. Management Limited", яка дозволяє йому контролювати весь медіа-холдинг групи "Інтер".

Можливо, тому Хорошковський відповів відмовою на запит "Української правди" з проханням повідомити, в яких конкретно фірмах він виступає акціонером. Як відомо, згідно з декларацією, Хорошковський за кордоном володіє акціями на суму аж 15 гривень 97 копійок - які, тим не менше, дозволяють йому вести спосіб життя українського олігарха.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде