"Украина для людей". Резиденцию Януковича "отремонтировали" за 33 миллиона

Вторник, 22 февраля 2011, 15:37

У липні 2010-го прем’єр Микола Азаров заборонив всім чиновникам використовувати кошти держбюджету на ремонт приміщень. Криза, безгрошів'я, маємо заощаджувати, бо позичаємося в МВФ... Приблизно такі аргументи виголошував Азаров.

Однак, що не дозволено бику, дозволено кесарю. Наприкінці 2010 року Віктор Янукович вирішив відремонтувати державну резиденцію "Синьогора" в Карпатах, що коштувало стабілізаційному фонду держбюджету понад 33 мільйони гривень.

Напевно, чимало лідерів європейських країн, яких Янукович любить повчати боротьбі з корупцією, здивувався би звичкам президента, чия країна посідає друге місце за боргами МВФ.

Після нас хоч потоп

20 грудня 2010 на порталі державних закупівель з'явилося оголошення про замовлення Державним управлінням справами ремонту державної резиденції "Синьогора". На суму 33089.44 грн. Виконавець робіт - підприємство "Гарант" Українського товариства глухих.

Здавалося би, 33 тисячі - сума незначна, навіть смішна для масштабів президента. Щоправда, в кінці оголошення була приписана додаткова інформація. І з неї випливає, що йдеться про трохи інше - загальна вартість ремонту становить 33089,438 тис. грн.

Тобто під невинну цифру у 33 тисячі зашифровано 33 мільйони.

І саме сума в розмірі 33 мільйонів гривень значиться в обґрунтуванні відмови від проведення відкритого тендеру, яке підготувала державна організація "Резиденція "Синьогора", що входить до складу Державного управління справами.

"Очікувана вартість робіт згідно з кошторисною документацією з урахуванням ПДВ становить 33089,438 тис. гривень, у тому числі на 2010 рік - 9856,138 тис. гривень", - сказано в документі.

 

З цього листа можна дізнатися, навіщо майже новій резиденції ремонт, коштів якого вистачило би на місячне утримання пенсіонерів в одному з невеликих обласних центрів.  

Отож, як ідеться в обгрунтуванні ДУС, процедуру закупівлі в одного учасника застосували ледь чи не через форс-мажорні обставини.

"Терміновість закупівлі робіт обумовлена стислими строками їх здійснення та проведенням в кінці грудня 2010 року на об'єктах Державної організації "Резиденція "Синьогора" офіційних заходів за участю президента України та необхідністю створення належних умов для роботи, проживання та відпочинку на об'єктах Державної організації "Резиденція "Синьогора".

 
 

Цікаво, що на сайті президента не повідомлялося про жодні "офіційні заходи", які проводив Янукович під час новорічних канікул у Карпатах.

Окрім того, проведення ремонту ДУС аргументував ще і тим, що резиденція постраждала від стихійних лих.

"Виникнення термінової потреби в закупівлі робіт з капітального ремонту, у тому числі необхідних для оперативної негайної ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (...),обрана процедура закупівлі робіт в одного учасника - Підприємство "Гарант" Львівської обласної організації Українського товариства глухих", - йдеться в обґрунтуванні Держуправління справами.

Справді, паводки для Західної України - не дивина. Але жодного разу підтоплення "Синьогори" не потрапило до новин чи інформаційних повідомлень.

Починаючи з 2008 року, масштабних паводків в Україні не було. Ніхто з журналістів, які влітку 2009 року побували в "Синьогорі" разом з тодішнім президентом Ющенком і прожили там кілька днів, не писали про якісь пошкодження резиденції.

Єдиний раз про паводок згадали, коли проти екс-директора "Синьогори" Михайла Кучера, який працював тут при Ющенку, порушили кримінальну справу за будівництво сауни на суму понад 1,18 мільйона гривень, що нібито повинні були піти на ремонт сусіднього з резиденцією пансіонату, пошкодженого паводком 2008 року.

Щоб дізнатися, які саме наслідки "техногенного і природного характеру" ліквідовували в "Синьогорі" за 33 мільйони, "Українська правда" звернулась за коментарем до керівника підприємства "Гарант" Ганни Прочак.

Однак пані Прочак не змогла нічого повідомити про те, що саме "Гарант" робив у президентській резиденції, і порадила звернутися до прораба будівництва Івана Щердея.

Він виявився небалакучим. Почувши перший раз про державну резиденцію, прораб сказав, що сідає в потяг і не може говорити. А через день взагалі відмовився від спілкування.

"Я вас не знаю, хто ви і звідки. Керівництво мені про вас нічого не говорило, тому і розповідати нічого не буду", - такою короткою була розмова з прорабом реконструкції "Синьогори".

Після невдалих спроб "Українська правда" направила запити керівнику ДУС Андрію Кравцю та тій же керівниці підприємства "Гарант" Львівської обласної організації Українського товариства глухих Ганні Прончак.

Ми намагалися отримати офіційний коментар, що ж було пошкоджено в державній резиденції і навіщо їй знадобився екстрений 33-мільйонний ремонт. Незважаючи на те, що запити були відправлені 19 січня, жодної відповіді на них у встановлений законодавством термін редакція не отримала.

Програма реформ: від паркету до ялинок

Як відомо, розташованій у карпатській Гуті резиденції "Синьогора" лише вісім років. Її збудувала у 2003 для президента Кучми "Укрзалізниця" під патронатом покійного Георгія Кірпи.

Вже тоді цей об’єкт став скандальним через свою розкіш - він коштував не один мільйон доларів.

За часів Кучми президентська резиденція була на балансі Львівської залізниці. При Ющенку об'єкт №1 завели в склад Державної організації "Резиденція "Синьогора", яка управляє ще санаторієм "Синьогора", розташованим в 2 кілометрах від резиденції.

У 2005-му на хвилі помаранчевої революції Ющенко спочатку хотів "Синьогору" продати, але згодом передумав. Вона стала улюбленим місцем відпочинку Ющенка, туди приїздили Саакашвілі та Депардьє. Крім того, в резиденцію почали водити екскурсії.

Гута влітку 2009 року. Ющенко провів там два дні з журналістами

Після приходу нового президента Януковича екскурсії припинили. А натомість знову почали колосальний ремонт.

Як розповіли "Українській правді", перед новим роком до приїзду Януковича всередині резиденції переробили все, залишили тільки зовнішню коробку, зірвали паркет, поламали перегородки, попересаджували ялинки. Літню альтанку для набожного президента замінили на капличку...

Джерела розповідають, що під час передноворічного облаштування з "Синьогори" вивезли 600 тонн сміття. Всю цю вакханалію керівник ДУС у коментарі журналістам назвав "плановим ремонтом".

Але ще не все. На території резиденції є невеликий "мисливський будинок" зі зрубу. Кажуть, що всередині висіли дві шкури і дві голови-трофеї. Зараз у планах нового господаря - на його місці побудувати капітальний великий будинок, фактично другу резиденцію.

Можливо тому деякі видання навіть писали, що на території резиденції зводять будинок для президента Росії Дмитра Медведєва.

"Гарант" для гаранта

Незважаючи на те, що угоду про проведення ремонту "Синьогори" було підписано лише 20 грудня 2010, кінцевою датою виконання першої частини ремонту значиться 25 грудня того ж таки 2010 року. Зрозуміло, що резиденцію за п'ять днів ніхто не ремонтував, а, схоже, угоду підписали заднім числом.

 Їдальня часів Кучми у "Синьогорі". Чого ще не вистачало?

Друга черга послуг має бути надана до березня 2011. Якщо минулого року "Гарант" освоїв лише 10 мільйонів, то у 2011 в планах стоїть 23 мільйони.

Повідомлення про те, що резиденцію президента ремонтують люди з вадами слуху, спочатку викликає усмішку - напевно, щоб будівельники нічого не почули і зайвого не бовкнули, пожартує хтось.

Проте, як виявилось, підприємство "Гарант" вже не вперше фігурує у скандальному VIP-будівництві. Протягом 2003-2004 у Воловецькому районі Закарпаття будували дачу для тодішнього глави адміністрації президента Віктора Медведчука під вивіскою бази футбольного клубу "Динамо" (Київ).

Згідно з повідомленням Департамент зв’язків з громадськістю МВС, фінансувався об’єкт за кошти Львівської залізниці, а частину виконаних робіт, як не дивно, оплатила Львівська обласна організація глухих.

У 2005 році, після приходу помаранчевої команди, за фактом зловживань була порушена кримінальна справа. І Медведчук, і Суркіс навіть викликались на допити до Закарпатської обласної міліції.

У відповідь "Динамо" заявило, що для будівництва бази "був укладений і оплачений у повному обсязі контракт із підприємством "Гарант-УТОГ".

"Ця організація в рамках загального контракту на субпідрядних умовах залучала організації дорожнього господарства і підприємства іншого профілю, з якими робила розрахунки коштами клубу", - зазначається в повідомленні.

Порушена справа закінчилась нічим. Тодішній керівник "Гаранта" Чужинський відлежався на лікарняному, і за якийсь час знову повернувся до свого бізнесу.

А вже на початку 2005 року "Гарант-УТОГ" залучили до ще одного масштабного будівництва – садиби президента Ющенка у Татарові Івано-Франківської області.

І, можливо, про це ніхто би не дізнався, якби Євген Червоненко не вирішив розлучитися з дружиною Маргаритою. Вона, як виявилося, займалась цим будівництвом, і на неї був оформлений будинок президента.

Садиба Ющенка, Медведчука і "Синьогора" – не єдине місце, де працював "Гарант". Він будував садиби ще багатьох VIP-персон, і не лише на Західній Україні.

"Якщо Янукович шукав собі хороших будівничих, то кращих йому годі шукати, - розповів "Українській правді" один з народних депутатів. - Вони мають кращих фахівців зі Львова і Франківщини, які працювали в Іспанії та Португалії, а також в Росії. Вони мають велику кількість підрядників, і роблять усе під ключ – від антени до паркану, він каміну до різьби по дереву...".

 Триповерхова бібліотека резиденції виконана з цінного дерева

За словами екс-підрядників "Гаранта", великою мірою становленню цього підприємства допоміг покійний міністр транспорту Кірпа. Про тісний зв’язок "Гаранта" і "Укрзалізниці" свідчить і те, що нинішній керівник підприємства Ганна Прончак ще у 2004 році була нагороджена Почесною грамотою Кабінету міністрів Януковича "за особистий   внесок у підвищення якості обслуговування пасажирів на залізничному транспорті, високий професіоналізм та ініціативність у роботі".

Як сказано на сайті "Гаранта", основними замовниками підприємства є "Укрзалізниця", НАК "Нафтогаз", Міноборони. "Роботи і послуги Підприємства завжди користуються попитом тому, що вони виконуються у встановлений термін і з гарною якістю виконання", - рекламує себе підприємство.

Зважаючи на те, що підприємство засноване Українським товариством глухих, воно має суттєві пільги. Так, "глухі" за законом не платять податок з прибутку підприємств, не є платником збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг , не платить земельний податок і платить мінімальний соціальний внесок (5,3%, тоді як для бюджетних установ єдиний внесок встановлено у розмірі 36,3% визначеної бази нарахування).

Отже при ремонті імені Януковича суттєво зекономили ще й на відрахуваннях до бюджету.

Олімпійський резерв

Історія про ремонт президентської штаб-квартири у Карпатах дисонує з заявами влади про навантаження на бюджет, в зв'язку з чим в Україні планується підвищення пенсійного віку.

Загалом протягом 2011 року на фінансову підтримку курортно-санаторних закладів ДУС піде 122 мільйони з загального і ще 8 мільйонів - зі спеціального фонду бюджету. Це лише на 46 мільйонів менше тих коштів, які буде витрачено на підтримку всіх українських інвалідів.

Тим часом фінансування зимових видів спорту цього року скорочено на 30%. Замість запланованих 20 мільйонів спортсмени отримають лише 13.

І 33 мільйони, витрачені на державну резиденцію, не йдуть в жодне порівняння із 300 тисячами, які витрачено на ремонт пам’ятки архітектури – Національної опери в Києві. Коментарі зайві...

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде