Убить Дракона

Среда, 11 мая 2011, 15:15

"Морські котики" із секретної групи Team Six в Абботтабаді, за 100 кілометрів від Ісламабаду, за 40 хвилин виграли ще одну глобальну війну для США.

Війну Нового типу.

Убивство "по-голлівудськи" прапора світового тероризму й харизматичного лідера Аль-Каїди Осами бін Ладена, сімнадцятого з 54 дітей саудівського мільярдера, підриває віру в величезні та неповороткі авіаносці, міжконтинентальні ракетні монстри й великі армії.

Це не тільки симетрична відповідь Вашингтона на терористичну атаку будівель ВТЦ у Нью-Йорку під керівництвом бін Ладена і джихаддизм Аль-Каїди. Кровопролитні і неймовірно вартісні війни для утримання світового порядку, як в Іраку й Афганістані, поступово втратять усілякий сенс. Їх можуть замінити точкові спецоперації високотехнологічного спецназу й швидкі мережеві війни, з використанням наднових високоточних видів зброї, stealth-систем швидких переміщень та надзвичайних можливостей розвідки.

Особливо в боротьбі з тероризмом і кровожерливими диктатурами.

Доказам цього може бути першотравнева ракетна атака на Муаммара Каддафі в його резиденції. Загинув його молодший син Саїф аль Араб та троє онуків.

І тільки?..

Ліквідація "ворога №1" Америки стала найбільш успішною військовою операцією армії США. Усі думали, що цього ніколи не відбудеться. Військові виконували тільки одну команду: "Вбити". Іншої й не могло бути. Бо політико-релігійний тероризм отримав би "Великого Мученика", а ми – трагедію кривавих терактів і заручників по світу. Цього, у форті Кемпбелл, не приховував президент Барак Обама під час зустрічі з "морськими котиками", які вбили "терориста №1". Він дивився, як стверджує преса, хід операції "оn-line".

Здається, президент США зняв оксамитову рукавичку й показав сталевий кулак. За добу його рейтинг "вибухнув" на 10 балів – від сорока шести до 53%. Опоненти дещо розгубились.

Ми ніколи не довідаємось про реальні деталі спецоперації. Це питання національної безпеки.

Осама бін Ладен мертвий. На борту авіаносця "Карл Вінсон" у нього був проведений аналіз ДНК. Установлена генетична ідентичність головному терористу планети. До заходу сонця його тіло, загорнуте в білу тканину, після прочитання американським офіцером відповідного релігійного тексту, було спущене в Аравійське море.

Аль-Каїда офіційно підтвердила смерть свого лідера.

Ми знаємо відповіді, щонайменше, на два питання із трьох.

З ліквідацію лідера Аль-Каїди четверта хвиля тероризму Новітнього часу не спаде.

Він і в подальшому буде однією з найбільших загроз стабільності світового розвитку.

Але ми не знаємо, чи будуть новий джихад і стара ідея халіфату – такими ж непримиренними з нами, як був Осама бін Ладен, а фанатизм – джерелом легітимації влади?

Тепер по порядку.

По смерті свого лідера Аль-Каїда заявила: "Ми продовжимо з Божою допомогою проклинати американців і їх агентів, а також переслідувати їх у їх рідній країні й за кордонами". Ці слова не варто оцінювати як емоції після очевидного шоку.

Аль-Каїда – найбільш потужна, розгалужена та прекрасно законспірована світова терористична організація. Причому, за даними Stratfor, її чисельні регіональні угрупування вже давно діють незалежно від її центрального ядра. До того ж, це надзвичайно складна мережева система, яка розкидана по всьому світу. Її структура, техніка конспірації, система безпеки й вербовки, ідейно-релігійна відданість "місії" перетворюють кожного окремого бойовика в загрозу для всього світу.

Аль-Каїда максимально активно використовує інтернет для пропаганди ідей джихадизму, вкладаючи в це величезні ресурси. Духовний лідер найбільш потужного, Аравійського, угрупування Аль-Каїди, Імам Анвар аль Авлакі, завдяки своїм глянцевим сайтам радикалізував і озброїв багатьох людей для проведення терактів на Заході.

Крім Аль-Каїди, до уваги треба взяти ще не менш як 170 різнокаліберних терористичних організацій. З них 20 – у Росії.

ФБР США склало список з 42-х, які загрожують національній безпеці Штатів.

Список країн, які серйозно постраждали від терористичних атак, виглядає як після глобальної війни: США, Росія, Індія, Ізраїль, Колумбія, Ірак, Алжир, Пакистан, Уганда, Шрі-Ланка.

Окрема розмова про внутрішньо ісламський терор, як помсту за співпрацю із Заходом і відмову від закритого ісламізму.

Судячи із цивілізаційного прориву арабів через Середземномор'я, це призвело до зворотного процесу. Ісламський тероризм не став зброєю цивілізаційного конфлікту Сходу й Заходу. Це, скоріше, війна за контроль над духовною й матеріальною свободою людства.

Це війна минулого з майбутнім. Її реальність – паралізуючий жах, безвихідь, демонтаж спільних традиційних цінностей.

Знищення лідера Аль-Каїди – друга важка поразка організації. Першу завдали пасіонарії пост-ісламістських революцій на Близькому Сході. Вони нищать його ідейну базу – відчуття приниження, а нерідко й ненависть арабів за Західне панування й агресію.

Глобалізація, що породила сучасний масовий тероризм, у тому числі й релігійний, сьогодні має всі шанси якщо його не припинити, то суттєво зменшити вплив на розвиток світу.

Повстанці на величезному арабському політичному континенті виборюють плюралізм і свободу думки. Втрачає будь-який сенс ідея ідентичності через політичний ісламізм, яка замінила насерівський націоналізм. Араби справедливо прагнуть ідентичності в глобальній коаліції народів.

Тому символічним є вбивство бін Ладена далеко від арабського світу. У ментальному вигнанні. Як анахронізм.

Бін Ладен, у заповіті 2001 року, якщо довіряти кувейтській газеті "Аль-Анта", передбачив свою смерть від зради найближчого оточення. За словами Девіда Брукса, The New York Times, він "жив у неземному постмодерністському світі символів і знаків, і водночас у жорстокому світі люті та принижень", нікому не довіряючи. Тому офіційного спадкоємця не залишив.

Літнього єгиптянина Аймана аз-Завахірі, першого в списку ФБР після бін Ладена, попри його заслуги, шура Аль-Каїди не змогла запропонувати в лідери. Не виключено, що він підозрюється в зраді. Саудівська газета "Аль Ватан" стверджує, що кувейтський кур'єр Абу Ахмад, який вивів "котиків" на криївку бін Ладена, діяв за вказівкою єгиптянина.

Хворий бін Ладен став тягарем для організації.

Виходячи з кіношної легкості дій американського спецназу, як і при захопленні у свій час "ворога №2" США Саддама Хусейна, подібне припущення має сенс. Тим більше, якщо взяти до уваги дві диявольські деталі.

Бін Ладен у момент ліквідації фактично не мав охорони. Захоплені на віллі інформаційні носії свідчать, що він до останнього керував усіма операціями Аль-Каїди. Але там не було ані телефону, ані інтернету.

Аз-Завахірі представляє консервативну частину Аль-Каїди. Смерть бін Ладена може перетворити цю частину в меншість.

Тоді організацію зможе очолити 40-річний радикал лівієць Абу Яхья аль-Лібі. По втечі 10 червня 2010 року з американської військової тюрми Баграм під Кабулом, після трьох років ув'язнення, він – легенда організації.

Тож варто очікувати нових спалахів терору по всьому світу. Молоді радикали спробують доказати, що вони гідні послідовники Осами бін Ладена – воїна-месії, зі своїм халіфатом – солодкою утопією, де в молодих джихадистів буде повно дів не тільки на небесах, але й на землі.

Якщо, звичайно, Аль-Каїда не розколеться в боротьбі за місце її лідера.

Американці змушені будуть діяти швидко й рішуче. Скоріш за все, "велику чистку" найбільш впливових лідерів Аль-Каїди та інших потужних терористичних організацій відкидати не варто. Не випадково генерал Річард Міллз заявив, що наступною ціллю США може стати духовний лідер руху Талібан мулла Мохаммад Омар. Рух фінансувався Аль-Каїдою.

Хіба не тому 7 травня таліби великими силами напали на афганський Кандагар і не збираються відступати? І теракт в Ісламабаді міг бути тільки черговим у їхньому "смертельому графіку" з Аль-Каїдою.

Інакше блискуча перемога американського президента може обернутися його поразкою.

Тривалі спостереження свідчать про низький сучасний рівень терористичної загрози для України. У нас немає терористичних організацій, їхніх філій або окремих радикальних груп, які готові до тероризму як способу досягнення своїх цілей.

Але глобальний тероризм не є лояльним для будь-якої країни.

Для хаосу та підриву світової стабільності його жертвою може стати будь-яка країна.

Це особливо важливо врахувати при підготовці до Євро-2012. Без тісної реальної координації й співпраці із західними урядами й спецслужбами таке завдання надзвичайно важке. Важливо оцінити й загрози так званих "сплячих ситуацій". Вони формуються на тлі глибоких і тривалих політичних та соціальних конфліктів. У будь-який час вони можуть "вибухнути" і терористичними актами, як це мало місце в Білорусі. Несподіванкою може стати й використання тероризму для дестабілізації державного управління з метою примусити до певних дій керівництво держави.

Потрібно переосмислити політику протидій тероризму і явищам, що його супроводжують.

Це не тільки постійна професійна готовність спецслужб не допустити акти терору, захопити або знищити терористів, визволити заручників. Головною умовою протидій тероризму є розвиток суспільства плюралістичної демократії, проведення державної політики на основі широкого суспільного компромісу, довіри до влади й прогресивних реформ, які підтримуються більшістю населення.

Тобто, створення реального відкритого суспільства. Адже саме закриті соціуми породжують тероризм.

Світова преса говорить про тріумф молодого американського президента. Він змінив політику глобальної війни з тероризмом – на хірургічну операцію з видалення його найбільш тяжких ракових пухлин.

Скоріш за все, Барак Обама, намагатиметься відійти від політики експансії американської військової сили, якою до сьогодні живився й тероризм. Це вже оцінив арабський революційний Близький Схід. На її зміну Обама спробує забезпечити невідворотність сили проти ворогів Америки. Зрозуміло, проти терористів і тих диктаторів, які пожирають цінності, що захищає Америка.

Час не має значення. Американці були в тривожній і втратній подорожі до цього цілих 10 років.

Особисте рішення президента США про знищення Осами бін Ладена застало нас зненацька. Тепер зверхник Америки зобов'язаний демонструвати рішучість, послідовність і зрілість. Він довго залишався один. Зараз він відповідає за Світ, як і всі інші президенти США.

Зіткнення цивілізацій відміняється.

Дракона немає.

Степан Гавриш, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде