Суд позбавив Тимошенко останніх ілюзій. Відео

Воскресенье, 26 июня 2011, 17:40

Виявляється, найцікавіше у Печерському районному суді відбувається поза робочим часом. Це знову підтвердилося на другий день судового розгляду справи Тимошенко.

Другий день попереднього слухання був призначений на 10 ранку суботи. Депутати від блоку Тимошенко, які зайшли до суду на 9 ранку, знову виявили там групу противників Тимошенко в чорних футболках.

Цього разу кількість молодих людей зросла вдвічі, і вони зайняли майже увесь простір. Не довго думаючи над нормою про гласність судового процесу, БЮТівці застосували силу, щоб витурити опонентів з зали. Останні поскаржилися міліції, а та порушила кримінальну справу за статтею “хуліганство”.

Натомість соратники Тимошенко знайшли слабку ланку серед найманих опонентів, який зізнався, що їх завели до суду вночі, пообіцявши по 200 гривень за роботу.

Коли близько 10 ранку до суду прибула сама Тимошенко, тут на неї чекали подвійні враження. По один бік паркану від суду стояли її прихильники, які скандували "Юля, Юля" на фоні бютівського хіта виборів 2006 року "Юля косу носить".

По інший бік розташували противники з плакатами "Тимошенко, Лазаренко, ЄЕСУ – злочинне угруповання", які калатали у дзвоники і вигукували "Юлю на нари!".

На другому поверсі суду на неї вже чекала костюмована делегація "противників газових угод", вдягнутих у теніски з зображеними у профіль Тимошенко, Путіним і Медведєвим.

- Яка цікава футболочка! Де таку можна придбати? - зіронізувала Тимошенко. Але молодь стояла мовчки.

Хоча бютівці зачистили залу від опонентів, там знову ніде було яблуку впасти. Щоправда, як і обіцяли, до суботнього засідання там встановили новий кондиціонер, а з вікон повидирали ручки, щоб їх не відкрили і не псували "клімат-контроль".

Цього дня Тимошенко вперше з’явилася на людях в окулярах.

- Почуваю себе незвично, - зізналася Тимошенко, зовнішність якої є зброєю. – До цього намагалася носити контактні лінзи, але очі ставали червоними, як у кролика.

Слухання справи Тимошенко розпочалося з того ж, що і попереднє. Суддя Кірєєв та обвинувачена поскандалили через відмову екс-прем'єрки вставати перед судом.

- Коли у нас в країні буде суд, я звертатимуся стоячи. Коли у суду буде честь, я говоритиму суду "ваша честь", - заявила обурено Тимошенко. - А поки що йде замовна операція з боку адміністрації президента...

- Шановна обвинувачена, ваші дії свідчать про явну неповагу як до суду, так і до присутніх на судовому засіданні, - спробував настояти на своєму Кірєєв.

Але результат виявився нульовим. Тимошенко жодного разу не встала під час засідання. Тому судді довелося доводити, хто в залі господар, лише підвищуючи голос.

- Тиша в залі! Це вам не театр! - кричав Кірєєв у відповідь на чергові овації, які влаштували присутні прихильники Тимошенко.

 Суд іде

У суботу захист Тимошенко заявив нове клопотання – про об'єднання її газової справи зі справами Діденка та Макаренка. Власенко наполягав, що вони пов’язані між собою як фігурантами, так і обвинуваченням в одному й тому ж злочині – перевищенні службових повноважень.

- Ці справи не можна розглядати окремо. Вони стосуються одних і тих же людей, одних подій і доручень, які я давала, - заявила у своєму виступі Тимошенко.

Його левову частку вона присвятила тому, що розказувала, як у важких умовах змушена була вести переговори, протидіючи тиску Дмитра Фірташа та екс-президента Ющенка.

Це вельми дратувало прокурорів, і вони кілька разів зверталися до судді, щоб той змусив Тимошенко надавати доводи для об'єднання справ, а не займалася лірикою.

Найбільше зауважень у прокурорів викликала чомусь згадка про главу Служби безпеки України Валерія Хорошковського.

- Шановна обвинувачена! Скажіть, яке значення має у справі те, яку посаду обіймала згадана особа? - запитав суддя у Тимошенко.

- Пане суддя, я вважаю, що ідентифікація осіб може здійснюватися будь-ким за будь-якими ознаками, - втрутився в дискусію Власенко. – Звичайно, ми могли б називати його “Валєрчик”, але ця людина займала конкретну посаду, яку і назвала Юлія Тимошенко.

Вперше після ДТП на людях з'явився Андрій Шкіль 

Давня соратниця Хорошковського Інна Богословська на цей раз поводилася в суді на диво тихо. У суботу вона прийшла у супроводі однопартійця Володимира Олійника, але просиділи регіонали не більше години.

На Богословську під час засідання ледь не впала камера. І вона вирішила не ризикувати своїм життям – особливо після погроз, які вона вичитала на Інтернет-форумах.

Тож Тимошенко могла жонглювати прізвищем Фірташа, скільки бажала, допоки її не зупиняв суддя.

- Шановна обвинувачена! - звертався Кірєєв до Тимошенко, з придихом акцентувавши слово "шановна", - Вам надано слово для підтримки клопотання. Тому давайте ближче до суті!

- Я й говорю, але суд не хоче чути правду, - обурювалася Тимошенко.

- Що ти перебиваєш! – кричали прихильники БЮТ із задніх рядів. - Тупой і єщьо тупєє. Давайте виженемо суддю!

Так повторювалося з разу в раз, допоки суддя знову не починав кричати "Тиша в залі!".

 Суддя Родіон Кірєєв

- Мені неодноразово погрожували всі ці хлопці, якщо я не припиню прибирати з ринку "РосУкрЕнерго". Я розповідаю вам, що зафіксовано документами, і є в матеріалах справи, - продовжувала екс-прем'єр.

- Шановна обвинувачена. Давайте ближче до суті, - знову не витримував Кірєєв.

- Це більше ніж по суті. Це кримінальна історія постпомаранчевого періоду, - зітхнула Тимошенко.

- Кримінальна історія післяпомаранчевого періоду в межах цієї справи не розглядається. Будь-ласка, поверніться до клопотання! - вмовляв суддя Тимошенко.

Але Тимошенко розповіла про інше – про бажання її закрити до СІЗО.

- Ті люди, про яких я намагаюся сказати, теж дивляться цей процес. І мені зараз надійшло повідомлення, що вони розглядають можливість зміни запобіжного заходу на арешт.

До Печерського суду справді під'їхала велика кількість автобусів з "Беркутом".

- Передайте камерам, що там людей вже пакують в автозаки! - штурхав крайніх від дверей депутат Сенченко, який прибіг з вулиці.

- Напевно, нова вказівка з Банковою надійшла, - пожартувала йому услід Тимошенко.

Присутні фанатки БЮТ почали панікувати.

- Чого ти там сидиш? Організовуй людей, і бігом на Хрещатик. Шукай Турчинова! Вони знову хочуть арештувати Юлю! - закричала в телефонну слухавку якась нервова бабуся.

Всі заспокоїлися лише коли пішов дощ. Він змив не тільки противників Тимошенко, але і більшу частину її прихильників.

Суддя взяв технічну перерву, протягом якої “Українська правда” запитала в обвинуваченої про її шанси уникнути реального ув’язнення та обмежитися умовним покаранням. Для цього, згідно з 66 статтею Кримінального кодексу, Тимошенко має піти на щире каяття та співпрацю зі слідством.

- “Щиро каятися” скоро прийде час діючому президенту, - заявила екс-прем’єр. - А я ніякого каяття не планую відносно порушених кримінальних справ, бо вони всі сфальшовані!

Після перерви Власенко заявив нові клопотання. Вони стосувалися порушення кримінальної справи проти слідчого прокуратури Нечвоглода. Той, за словами захисника Тимошенко, фальсифікував матеріали справи, вклеюючи до неї пусті бланки.

Потім була ще одна перерва, після якої Тимошенко подала клопотання про закриття справи проти неї.

- Я виклала своє доручення, яке назвала словом “директиви”. Якщо ви вважаєте, що директиви треба було назвати іншим словом, то хіба за це дають від 7 до 10 років тюрми?! – обурилася Тимошенко.

Далі Тимошенко вкотре розповіла, що газові контракти принесли не 194 мільйони доларів збитків, які їй закидають, а, навпаки, збільшили доходи “УкрТрансГазу” на 1 мільярд гривень.

- Шановна обвинувачена, ви вже неодноразово це заявляли! – намагався зупинити її суддя.

У суботу справді відбувався попередній розгляд справи, а не оцінювання доказів сторін. Тому Тимошенко могла заявляти клопотання про закриття справи лише з формальних причин.

Але екс-прем’єр дивилася на суддю наче крізь стіну – головний її слухач знаходився по інший бік екрану.

- ...Тому справу треба порушити не проти мене, а проти Януковича та Азарова за здачу Севастополя! – заявила Тимошенко, немов на мітингу.

- Браво! – підскочили зі своїх місць прихильники БЮТ та почали скандувати. – Юля! Юля! Молодчина!

- Я зараз буду виводити з зали! – знову прокричав Кірєєв судовій гальорці, яка вже звикла до його погроз та не зважала на них.

- Шановна обвинувачена, у нас не розгляд справи по-суті. Я вас прошу навести доводи, чому ви вимагаєте закриття справи?! – вкотре намагався він достукатися до Тимошенко.

- Так вона тебе інформує, ідіот! – не витримав депутат Таран-Терен.

- Слава Богу, що це не ми призначали його суддею, - зітхнула депутат Олена Шустік – соратниця голови Верховного суду Василя Онопенка.

Після цього захист подав клопотання про скасування підписки про невиїзд Тимошенко. Прокурор зачитав позицію слідчого Нечвоглода, який обмежив пересування Тимошенко, “враховуючи поведінку обвинуваченої” – зокрема, ігнорування викликів до Генпрокуратури.

- Це брехня! – вирвалося у Власенка.

- Ви використовуєте недопустиму лексику! – зробив йому зауваження Кірєєв.

- Та нормальне слово! Це його Богословська навчила! – прокоментували задні ряди.

- Тиша в залі суду!!! – перейшов на крик суддя, який до цього говорив переважно собі під носа.

- О, нарешті голос прорізався. Може голосно, якщо хоче! – зраділа фан-зона Тимошенко.

Після подання всіх клопотань Кірєєв оголосив перерву та відбув до нарадчої кімнати, двері до якої тут же оточили десять осіб зі спецпідрозділу “Грифон”.

 За зачиненими дверима суддя провів сім годин

Ключове клопотання захисту стосувалося об’єднання всіх справ проти Тимошенко в одну – і по кіотським грошам, і по автомобілям медичної допомоги, і по газовим контрактам.

Адже у всіх трьох справах екс-прем’єр проходить за однією статтею – “перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки" з санкцією від семи до десяти років ув’язнення.

Об’єднання справ не лише відповідає вимогам Кримінально-процесуального кодексу, але і дозволяє БЮТ виграти час, щоб суд по всім трьом епізодам відбувався восени, коли народні маси повернуться з відпусток, а їхні кишені ще більше спустошаться.

Водночас швидкий суд по газовому епізоду відповідає інтересам влади. Засудивши Тимошенко один раз умовно, в залежності від її поведінки та реакції Заходу, в них є друга можливість призначити їй суворіше покарання в справі кіотських грошей або медичних автомобілів.

- Вони будуть дуже поспішати, - спрогнозувала Тимошенко в перерві засідання.

- Щоб до кінця літа був вердикт? – уточнила “Українська правда”.

- Вони будуть робити ще швидше, поки всі люди у відпусці та всі політики в світі у відпусці. Вони хочуть зробити все, коли їм буде найменший опір.

…Суддя Кірєєв, отримавши серію клопотань Тимошенко, не виходив із дорадчої кімнати близько семи годин.

Нарешті після 23:00 він виголосив свою волю. Суддя відмовив у задоволенні всіх прохань Тимошенко, які не були підтримані прокуратурою.

Так само Кірєєв відмовився об’єднати три епізоди за участі екс-прем’єра в один. І постановив - призначити розгляд газової справи по суті на 29 червня 2011 року. Заганяючи тим самим Тимошенко в дедалі глибший кут. 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде