Офшорний дах для Януковича та Клюєва

Пятница, 21 октября 2011, 15:54

Читайте також цей матеріал англійською, німецькою та польською мовами:

Tax Haven of Yanukovych and Kluyev

Der Offshore-Versteck für Janukowytsch und Kljuew

Podatkowy raj Janukowycza i Klujewa

 

Продовження. Першу частину розслідування читайте тут: З життя біло-блакитної еліти: маєток Сергія Клюєва

У сумновідомій книзі Віктора Януковича "Opportunity Ukraine", яку нещодавно було викрито в плагіаті, майже немає згадок про якісь конкретні українські підприємства. Але одній фірмі автор присвятив одразу дві сторінки.

Як і в інших випадках, літературні раби президента не дуже обтяжували себе переробкою тексту. Вони просто вставили в книгу Януковича прес-реліз австрійської фірми Activ Solar, яка в Україні володіє запорізьким "Заводом напівпровідників" і займається спорудженням сонячних електростанцій.

"...Довгоочікувана подія трапилася минулого жовтня і залишилася непоміченою мас-медіа та громадськістю. Сонячна електростанція відкрилася в Криму. Її було споруджено та запущено австрійською фірмою Activ Solar в селищі Роднікове... Я навів цей приклад проілюструвати, чому українська влада зацікавлена у використанні альтернативної електроенергії...", - написав Янукович у своїй книзі.

А нещодавно, 7 жовтня, під час візиту до Греції президент Янукович звернувся до місцевих бізнесменів: "Україна зацікавлена також у поглибленні співпраці з Грецією у сфері використання відновлюваних джерел енергії... Я вніс пропозицію пану президенту під час нашої розмови про будівництво сонячної електростанції на території Греції "під ключ" – ми таку можливість маємо і готові це зробити в будь-який час".

У книзі немає жодної згадки про справжнього власника цього бізнесу, а також про умови його розбудови в Україні. Фактично ж ця історія є хрестоматійним зразком, як бізнес, зрощений з політикою, створює сприятливі умови для одного з найвпливовіших діячів української сучасності – Андрія Клюєва.

Минулого року "Українська правда" писала про те, як Клюєв, будучи першим віце-прем'єром, очолив Комісію інвестиційних проектів і дещо посприяв родинному бізнесу.

Одним з перших рішень цей орган виділив державну підтримку в розмірі 200 мільйонів 842 тисяч гривень запорізькому "Заводу напівпровідників" для розвитку напрямку, що полягає в створенні сонячних електростанцій.

Головним акціонером запорізького "Заводу напівпровідників" з часткою 75 відсотків є заснована у Відні компанія Activ Solar. Така інформація міститься в офіційній базі даних Державної комісії цінних паперів і фондового ринку. Її може перевірити будь-хто за наведеним посиланням, попередньо зареєструвавшись на сайті цього органу влади.

"Українська правда" поцікавилася в Клюєва, чи має він або його родина стосунок до компанії Activ Solar, під час перебування першого віце-прем'єра на Ялтинській європейській стратегії. "Жодного стосунку немає", - запевнив Клюєв.

ЧОМУ АВСТРІЯ?

Чому вигідно засновувати холдингову компанію в Австрії? Тому що дивіденди від дочірніх компаній, в даному випадку від українських - не оподатковуються! За допомогою цих грошей Австрія наповнює грошима свою банківську систему.

Таким чином, дохід від українських енергетичних підприємств Клюєв у вигляді дивідендів може вільно направлятися до Австрії, де вони звільнені від оподаткування. А потім ці кошти можна вкладати хоч по всьому світу - навіть назад до України уже під виглядом австрійських інвестицій. І вже ніхто не дізнається, що на початку ланцюга був український бізнес, створений за допомогою державного бюджету тієї самої України.

При цьому реєстрація у Австрії дозволяє презентувати себе як західну компанію з чистою історією. Що, власне, і робить Activ Solar, який сам про себе пише так: "Activ Solar - международная группа компаний со штаб-квартирой в Вене, специализирующаяся в разработках и производстве солнечных технологий".

"Українська правда" придбала на сайті комерційного суду Відня, якому доручено вести реєстр усіх компаній, установчі документи фірми Activ Solar GmbH. Виявилося, що фірма існує у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю, тобто перебуває на спрощеній системі звітності.

Отже, ось як виглядає звіт компанії Activ Solar GmbH:

 
 

КЕРІВНИЦТВО

Отже, керівником Activ Solar є пан на прізвище Каве Ертефай. Він - зять Сергія Клюєва, згідно з реєстрацією, походить з міста Дубаї, Об'єднані Арабські Емірати.

Вражаючі знімки весілля пана Ертефая з донькою депутата Ольгою Клюєвою, яке відбувалося в одному з палаців Відня, нещодавно шокувало інтернет небаченим розмахом. 

До речі, пан Ертефай - не єдиний родич Клюєва в компанії. Рідний син першого віце-прем'єра Андрія Клюєва Богдан, згідно з відкритою інформацією, працює менеджером з розвитку в Activ Solar.

Однак при цьому Клюєв-старший уперто продовжуває заперечувати зв'язок з фірмою Activ Solar. 

МІСЦЕРОЗТАШУВАННЯ

Штаб-квартира Activ Solar знаходиться у Відні за адресою Віпплінгерштрасе, 35.

 Фото Хервіга Хьоллера

Згідно з табличкою біля входу в офісний центр, фірма, яка за допомогою бюджетних коштів України будує сонячні електростанції, розташована на четвертому поверсі.

На цьому ж четвертому поверсі базується компанія Slav AG, яка належить братам Клюєвим, про що піде мова в наступному розділі.

При чому Activ Solar не має окремого дзвінка для доступу відвідувачів - потрапити до цієї компанії можна лише, подзвонивши до офісу Slav AG.

ЗАСНОВНИКИ

Отже, найпершим засновником Activ Solar в 2008 році виступала австрійська фірма Slav Beteiligung GmbH, стовідсотковим власником якої була компанія зі співзвучною назвою Slav AG, що, в свою чергу, належить братам Андрію та Сергію Клюєвим у пропорції 50% на 50%. Остання інформація є на профільному австрійському сайті навіть у відкритому доступі. 

Наприкінці 2008 року було вирішено поміняти засновників - одноосібним власником Activ Solar став директор фірми і зять Сергія Клюєва, згаданий вище Каве Ертефай.

Але в такому вигляді склад акціонерів також проіснував недовго.

Починаючи з липня 2009 року і донині засновником Activ Solar значиться дуже непримітна, на перший погляд, контора - P&A CORPORATE TRUST, на чолі якої перебуває пан Райнхард Прокш.

Ми би на цьому і зупинили своє розслідування, якби не звернули увагу на адресу, за якою значиться цей траст: Штьоклервег, 4, місто Вадуц, князівство Ліхтенштейн.

"Українська правда" вже стикалася з цією адресою на території карликової держави... в ході розслідування щодо відчуження з державної власності "Межигір'я".

Цей самий P&A CORPORATE TRUST за тією самою адресою в Ліхтенштейні виступає власником акцій однієї британської компанії під назвою Blythe (Europe) Ltd.

Ця лондонська фірма, у свою чергу, володіє 35% київської компанії "Танталіт", яка сьогодні є номінальним власником легендарної резиденції Януковича "Межигір'я".

Ця ж фірма Blythe (Europe) Ltd виступає кінцевим власником іншої компанії з орбіти Януковича - "Дом Лесника", що контролює Дніпровсько-Тетерівське лісомисливське господарство в Сухолуччі.

Формально "Дом Лесника" є власником земельних ділянок площею 17,5 гектарів, на яких розташовано мисливську резиденцію Януковича, що перебуває під охороною спецпідрозділу "Беркут". Але завдяки протитанковому рову та мережі контрольно-пропускних пунктів усі 30 тисяч гектарів лісництва перетворилися на зону відчуження, куди не може ніхто.

Реєстраційні документи фірми Blythe (Europe) Ltd ми придбали на сайті британського державного реєстратора.

 
 

Отже, власність фірми Activ Solar, яка будує сонячні електростанції, в тому числі за допомогою бюджету України, та власність компаній родини Януковича, що володіє "Межигір'ям" та Сухолуччям, заведено на одну юридичну особу - ліхтенштейнський P&A CORPORATE TRUST.

На своєму сайті пан Прокш називає себе виконавчим директором P&A CORPORATE TRUST.

Звісно, все це не може бути випадковістю.

Тобто, або громадяни Клюєв і Янукович настільки близькі, що користуються послугами одного юриста з Ліхтенштейну та оформлюють свою власність на одну підставну структуру - ліхтенштейнський траст.

Або сонячний бізнес Клюєва насправді не лише його бізнес - а свою частку в ньому також має і родина президента. І відповідь на це питання міститься лише в трастовій угоді, яка, за законами Ліхтенштейну, ніде не фіксується, а лише зберігається в сейфі у юриста.

ЧОМУ ЛІХТЕНШТЕЙН?

Реєстрація українськими можновладцями бізнесу через Ліхтенштейн вирішує одразу декілька проблем.

Перша - це абсолютна анонімність. Щойно власник грошей переводить ресурси в Ліхтенштейн і укладає угоду з трастом діяти від їхнього імені - з цього моменту самого власника більше і не видно, а видно траст, який може засновувати компанії, керувати ними та розпоряджатися грошима з метою отримання прибутку. При чому траст буде зареєстровано на довірену особу.

Друга перевага Ліхтенштейну - податкова. Якщо майно трасту знаходиться за межами цієї держави-ліліпута - як в нашому випадку - то траст не обкладається податками на дохід та дивідеди.

Водночас, на відміну від компаній з Белізу чи Британських Віргінських островів, траст у Ліхтенштейні виглядає набагато респектабельніше.

WIKILEAKS У ДОПОМОГУ

Враховуючі нові обставини присутності одного і того самого трасту в сонячному бізнесі Клюєва і в резиденції Януковича "Межигір'ї", доречно згадати ще один таємний документ. Мова іде про шифрограму американського посольства в Києві, розміщену на сайті Wikileaks і датовану вереснем 2007 року.

Посол США в Україні Вільям Тейлор звітує Вашингтону про свою зустріч з донецькими олігархами Сергієм Тарутою і Віталієм Гайдуком. В ході тригодинної розмови, як повідомляє посол, Тарута з Гайдуком серед іншого розповіли дипломату про лідерів Партії регіонів.

Зокрема, вони торкнулися стосунків, які виникли у Януковича з Клюєвим. "Гайдук і Андрій Клюєв обоє працювали за Януковича в якості віце-губернаторів. Потім Клюєв спровокував зміни у стосунках, зробивши Януковича своїм партнером по бізнесу, таким чином він би отримав преференції. Тарута не знає, чи Клюєв з Януковичем залишаються бізнес-партнерами. Але, зазначив Тарута, між ними існують спеціальні відносини".

"Тарута думає, що Клюєв достатньо розумний для проведення реформ. На жаль, він рано дізнався, що він може заробляти гроші через перебування на високих посадах, і тепер він зловживає своєю державною службою для самозбагачення. Наприклад, за словами Тарути, Клюєв завіз контрабандою величезну кількість курятини через Вільну економічну зону (яка існувала в Донецькій області за часів Кучми - УП). Тарута думає, що Янукович міг отримувати частину прибутків від курячої контрабанди, хоча він не був впевнений".

У цьому ряді також показова історія з купівлею Сергієм Клюєвим квартири у Віктора Януковича за явно завищеною ціною в 7 мільйонів доларів. Це виглядало як спроба майбутнього українського президента легалізувати частину доходів.

P.S. В ході підготовки цього розслідування "Українська правда" неодноразово намагалася отримати точку зору Андрія та Сергія Клюєва щодо встановлених фактів. Сергій Клюєв відповів, що не хоче спілкуватися з "Українською правдою".

Андрій Клюєв відмовився обговорювати бізнес-діяльність компанії Activ Solar. Передані Клюєву через його прес-секретаря запитання так і залишилися без відповідей. Не відповів на запит "Української правди" і Павло Литовченко - формальний директор фірми "Танталіт", яка на паперах володіє резиденцією "Межигір'я".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде