Виктор Янукович просит американцев о спасении

Среда, 14 марта 2012, 09:51

Янукович просить американців про порятунок

Уряд Віктора Януковича вдається до нестандартних кроків, аби отримати чергову ін'єкцію від Міжнародного валютного фонду. За інформацією "Української правди", він звернувся до американської лобістської та консалтингової компанії APCO по допомогу в вирішенні питання фінансового вливання.

Лист, який є у розпорядженні редакції, підписаний Брентом Крейном, який є програмним менеджером цієї аналітичної установи у Вашингтоні. Його адресовано членам Міжнародної спілки радників (IAC) та дивізіону Глобальної політичної стратегії (GPS) при APCO, куди входять відставні чиновники і топ-менеджери з різних країн.

Тема листа позначена як "терміновий запит від уряду України". У ньому пан Крейн повідомляє радників APCO про делікатне прохання, яке надійшло з Києва. З прочитаного складається враження, що нинішні українські чиновники виявили повну безпорадність у переговорах з міжнародними фінансовими установами.

"Ми отримали прохання уряду України спробувати знайти спосіб просунутися вперед у розблокуванні тупику, в який зайшли відносини України з МВФ щодо отримання подальших траншів з $15 мільярдної допомоги МВФ.

Міністр фінансів України Валерій Хорошковський намагався знайти "компроміс" з Міжнародним валютним фондом, щоб перезапустити таке необхідне кредитування.

Але уряд України не бажає приймати вимогу МВФ припинити субсидіювання населення в оплаті газу, що допомогло би збалансувати бухгалтерію державної енергетичної компанії "Нафтогаз".

Точка зору уряду полягає в тому, щоб зробити таке в цьому році і підвищити ціни на газ для населення - це політичний суїцид напередодні виборів у жовтні 2012 року.

Ми шукаємо людей з сильними зв'язками серед відповідних посадовців МВФ, які могли би поцікавитися серед співробітників МВФ, чи існує можливість для творчості в цьому питанні, щоб уникнути підвищення цін на газ.

Ми хотіли б отримати цю інформацію і обговорити її з урядом України, і спробувати навести мости між МВФ і Україною з метою вийти з тупика, яким був позначений останній рік.

Якщо у вас є відповідні відносини і ви зацікавлені в допомозі, будь ласка, дайте мені знати. Джонатан Вінер в нашому офісі у Вашингтоні веде цей проект і може вам зателефонувати".

 

"Українська правда" надіслала запит до компанії APCO та безпосередньо до Брента Крейна, а також смс-повідомлення Валерію Хорошковському, але відповіді не отримала. Водночас джерела в компанії APCO підтвердили, що уряд України справді звернувся до них по допомогу.

Компанія APCO - доволі впливова на ринку лобістських і консультаційних послуг.

Це не вперше, коли вона залучається до українських питань. В 1990-х роках Віктор Медведчук і Григорій Суркіс наймали APCO для просування іміджу Леоніда Кучми в Америці. Робили це через офшорну фірму Nowanda, яка певний час була акціонером ФК "Динамо".

Паралельно APCO займався іміджем лідерів СДПУ(о) - американська фірма створили вже неіснуючий нині сайт Dynamic Ukraine, який вихваляв Медведчука як реформатора, а також публікував статтю Суркіса про відкриття синагоги у Києві.

Цього разу до послуг APCO вирішили вдатися в зв'язку з відсутністю прогресу в переговорах між урядом Януковича і МВФ.

Листа до внутрішньої розсилки APCO було написано 2 березня. Очевидно, прохання уряду України вони отримали ще раніше. Але жодного прогресу досягнуто не було, тому що 12 березня прем'єр Азаров повідомив, що просить якщо не про транш, то хоча би про взаємозалік з МВФ - відновити кредитну лінію для погашення старих боргів перед Фондом.

"Україна буде детально і скрупульозно виконувати свої зобов'язання, в тому числі і перед МВФ. Але ми маємо право поставити питання таким чином, щоб відбувся залік нашої заборгованості в рахунок чергового траншу", - заявив Азаров.

Йому не позаздриш - Україна виплатила МВФ у лютому 575 мільйонів доларів, а до кінця року повинна повернути ще приблизно 3,1 мільярда доларів.

У самому ж листі впадають в очі як мінімум три особливості.

Перше - це непублічне визнання "командою реформаторів Януковича-Азарова" того факту, що для них критично важливе чергове вливання від донорів. Політична сила, яка звинувачує своїх опонентів у отриманні підтримки із Заходу, сама виявилася на гачку "грантів" від МВФ.

Друге - це нездатність "уряду реформаторів" іти на ті самі реформи до виборів. Тут варто пригадати суперечку між Азаровим і депутатами-регіоналами взимку на спільному засіданні фракції, коли керівник Олександр Єфремов просив пояснити, як їм рухатися далі: "Ми вибори проводимо чи реформи?".

Як випливає з листування APCO, якщо підвищення цін на газ для населення до виборів не буде, то після виборів, воно, очевидно, таки відбудеться.

І тут виникає інше питання.

Гроші МВФ - це гроші платників податків західних держав. І часто рішення про поновлення кредитування ухвалюється не стільки у штаб-квартирі Фонду, скільки у основних столицях країн-членів Фонду - Вашингтоні, Парижі, Берліні...

Там не можуть зрозуміти гру, в яку їх затягує Януковича. Європейські уряди, зокрема, Греція, повинні іти на критично непопулярні реформи, урізати соціальні програми, втрачати довіру серед населення...

А, з іншого боку, ці самі європейські уряди про чергове вливання просить Україна. Держава, яка не проводить аналогічних непопулярних реформ, а навіть більше - президент Янукович оголошує про передвиборчу роздачу грошей електорату та виводить з-під тендерів у тінь цілі галузі економіки.

Виникає питання, чому МВФ (читай - американський та європейський уряди) повинні вставати у становище Януковича та рятувати на виборах такого керівника?

Але, крім того, вони не можуть зрозуміти і політичну логіку Януковича. Він готовий брати гроші в Заходу, але не готовий сповідувати цінності, які декларує Захід. Тоді чи повинні США та ЄС бути донорами диктатора-початківця?

Ну і, зрештою, третє. Уряд, який не втомлюється самовихваляти свій професіоналізм, виявився не здатним провести переговори з МВФ, і змушений залучати компанію-лобіста, розписуючись тим самим у власній безпомічності.

Більше того, уряд повинен буде оплатити послуги компанії APCO. Звідки? Зрозуміло, що з коштів бюджету. Тоді, можливо, дешевше було би не утримувати безпорадний Кабінет міністрів, а просто указом президента дати українське громадянства радникам із APCO - і нехай вони керують цією країною?

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде